Τον ασκό του Αιόλου για τα Ποντιακά Σωματεία άνοιξε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει από την εξεταστέα ύλη Ιστορίας το κεφάλαιο του “Παρευξείνιου Ελληνισμού”. Μετά την πρώτη Διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας και τον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης, τη σκυτάλη των αντιδράσεων παίρνει ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας.
Τα μέλη του Συλλόγου, σε ανακοίνωση-επιστολή τους καλούν το Υπουργείο να επανεξετάσει τη στάση του και να επαναφέρει το ανάλογο κεφάλαιο.
Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας έφερε σε γνώση των τοπικών Βουλευτών το κείμενο της επιστολής τους, ώστε όπως αναφέρουν “να πράξουν τα δέοντα, γιατί η πράξη αυτή προσβάλλει τους Πόντιους και τους προγόνους τους”.
Στο κείμενο της σχετικής επιστολής τους τα μέλη του Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας αναφέρουν:
“Όταν γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη του κεφαλαίου της Γενοκτονίας των Ποντίων έφερε αναστάτωση και προκάλεσε την οργή του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και όλων των Ποντίων.
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα διδαχθούν το κεφάλαιο «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός το 19ο και 20ο αιώνα», στο οποίο περιλαμβάνεται η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο σχετικά εύκολο ως προς την κατανόησή του και μικρό ως προς τον αριθμό των σελίδων – μόλις 10 στον αριθμό. Από την άλλη, προστέθηκαν επιπλέον 31 σελίδες από το Κεφάλαιο «Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση» και συγκεκριμένα οι ενότητες «Η Ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση» και «Η Οικονομία κατά το 19ο αιώνα»,
Ίσως να «ενοχλεί» ο όρος «γενοκτονία», που περιλαμβάνεται στην ενότητα που παραλείφτηκε, προφανώς επειδή ενοχλεί εκείνους που πραγματοποίησαν αυτό το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και δεν υπηρετεί την επιστημονική αλήθεια. Αυτό ενισχύεται καθημερινά από τις πράξεις αλλεπάλληλων εθνικών και πολιτειακών κοινοβουλίων που έχουν ήδη αναγνωρίσει το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής. Η ίδια η Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου με την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης μέσα στο κοινοβούλιο τη 19η Μαΐου 2015 και με το σημαντικό της λόγο, όπου εκτός των άλλων δήλωσε ότι «… η άρνηση ανάληψης ευθύνης (εκ μέρους της Τουρκίας) αποτελεί στην ουσία διεκδίκηση επανάληψης του εγκλήματος» και «…η ελληνική βουλή δεν θα συμμετέχει απλώς στην καμπάνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά θα αγωνιστεί ενεργά».
Γίνεται φανερό δηλαδή ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Υπηρετώντας έναν από τους σκοπούς του Συλλόγου για προώθηση της αναγνώρισης του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα και διεθνείς Οργανισμούς και τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και γενικά της Ανατολής σε όλες της βαθμίδες της Εκπαίδευσης
καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη στάση του και να επαναφέρει το ανάλογο κεφάλαιο και κοινοποιούμε το έγγραφο στους τοπικούς Βουλευτές για να πράξουν τα δέοντα, γιατί η πράξη αυτή προσβάλλει τους Πόντιους και τους προγόνους τους”.