Ζήτημα ζωής για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ είναι η συνέχιση συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και η με κάθε τρόπο παράταση συνέχισης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου- Φιλώτα και της Καρδιάς, ιδιαίτερα εν όψει της πώλησης λινγιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης της επιχείρησης.
Τα παραπάνω τόνισε το προεδρείο του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ “Σπάρτακος” στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου, μετά από αίτημα του σωματείου, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ κ.κ. Π. Καραλευθέρης και Ν. Φωτόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ.Αδαμίδης.
«Στη συνάντηση με τον υπουργό συζητήσαμε τέσσερα ζητήματα: την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας, τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς και τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», δήλωσε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο γενικός γραμματέας του “Σπάρτακου” Αθανάσιος Μάστορας, τονίζοντας ότι «με την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ πλήττεται η ΔΕΗ και η περιοχή μας και εάν στον ενεργειακό σχεδιασμό δεν διασφαλιστεί η συνέχιση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα και η παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς η περιοχή μας θα δεχθεί ακόμη ισχυρότερο πλήγμα.»
«Θέσαμε επιτακτικά το αίτημα να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς, διότι αν δεν βρούμε λύση σε 6 μήνες θα κλείσουν. Κι αν σταματήσουν να λειτουργούν και αυτές θα βρεθούν στο δρόμο 2000 εργαζόμενοι στην περιοχή μας που δουλεύουν στους σταθμούς και τα ορυχεία και άλλοι 500 έκτακτοι και εργολαβικοί, άρα μιλάμε για περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους», δήλωσε ο πρόεδρος Μ. Μόσχου και πρόσθεσε: «Πιέσαμε τον υπουργό να βρει τρόπο να στηρίξει τη ΔΕΗ εν όψει της αποεπένδυσης, να στηρίξει την περιοχή μας, αλλά κυρίως να στηρίξει το εγχώριο καύσιμο- το λιγνίτη, που εξασφαλίζει την αυτάρκεια της χώρας μας σε ηλεκτρική ενέργεια και δεν την εξαρτά από εισαγόμενα καύσιμα. Είναι πάγια θέση του συνδικάτου ότι οι μονάδες βάσης πρέπει να είναι λιγνιτικές.»
«Το θέμα συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα είναι ζωτικής σημασίας, είναι ένα θέμα που κατά κύριο λόγο πλήττει την περιοχή μας που είναι λιγνιτική, γιατί σε περίπτωση που μπει ο λιγνίτης στο περιθώριο η δική μας περιοχή θα ερημοποιηθεί», επεσήμανε από την πλευρά του ο ταμίας του σωματείου Παύλος Μουρατίδης και σημείωσε: «Ο “Σπάρτακος” δεν είναι απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά δεν μπορεί να στηριχτεί η ηλεκτρική ενέργεια της χώρας μας στις ΑΠΕ, αυτό το απέδειξε και ο προπέρσινος χειμώνας που λόγω των καιρικών συνθηκών το σύστημα κρατήθηκε χάρη στο λιγνίτη.»
Από την πλευρά του ο υπουργός αναφερόμενος στην “αποεπένδυση” είπε ότι το υπουργείο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που του επιβάλλονται από τους θεσμούς, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί ο Ενεργειακός Σχεδιασμός και ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα υπολογίζεται στο 25%.
Για το αίτημα συνέχισης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή μας ο κ. Σταθάκης δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού της χώρας μας και να εξασφαλιστεί η ισορροπία του συστήματος, ανέφεραν τα μέλη του προεδρείου του σωματείου.