Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νίκο Τσακμάκη – Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες «Ορίζοντες», ο οποίος και αναφέρθηκε στην 26η Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
«Πρόληψη είναι ό,τι εμβολιάζει την κοινωνία με υγεία, πρέπει να ασχολούμαστε μ την πρόληψη όλο τον καιρό, ο γονιός που πρέπει να ακούει το παιδί του και ο εκπαιδευτικός», είπε αρχικά.
Μιλώντας για το τι επικρατεί στην Ελλάδα για τα ναρκωτικά, απάντησε πως αυξήθηκε η χρήση χασίς αλλά μειώθηκαν τα οπιοειδή, για αυτό και μειώνονται οι θάνατοι. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία για αύξηση του αλκοόλ.
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο στο κομμάτι του αλκοόλ και χαμηλότερα του μέσου όρου σε ό,τι αφορά το χασίς και παράνομες ουσίες. Ωστόσο η έρευνα διεξάγεται την περίοδο των Αποκριών, και εκείνη την περίοδο ο κόσμος πίνει παραπάνω, οπότε και προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα.
Το προφίλ των χρηστών στην περιοχή: Διπλάσιοι και πλέον οι χρήστες παράνομων ουσιών είναι αγόρια, ενώ στο αλκοόλ υπερτερούν μεν τα αγόρια αλλά με χαμηλότερες διαφορές. Σε ό,τι αφορά την ηλικία: Στη Δυτική Μακεδονία, στους μαθητές λυκείου περίπου το 14.5% έλαβε παράνομη ουσία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του (σε ηλικίες 16-18 ετών).
Για το προφίλ των εξαρτημένων ατόμων, φαίνεται ότι κάποιος σε όσο ποιο μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με ουσίες, αυξάνονται οι πιθανότητες να εξαρτηθούν, τα παιδιά που πέρασαν σε βαριές ουσίες, ξεκίνησαν από πιο ελαφριά ναρκωτικά, δείχνουν τα στοιχεία.
Ένα παιδί που «φλερτάρει» με το πρόβλημα μέσω της παρέας, αν θέλει, θα βρει ναρκωτικά. Ακόμη, υπάρχουν αρκετοί διακινητές κάτω των 18 ετών, γιατί υπάρχουν πιο ελαφριές ποινές (μικρο – διακινητές).
Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να έχει κατά νου ο γονιός είναι η αδικαιολόγητη αύξηση εξόδων ή απώλεια αντικειμένων.
Ποια παιδιά μπλέκουν όμως: Το να περάσει ένα παιδί στην εξάρτηση σημαίνει πως υπάρχουν πάντα σοβαρά θέματα στην οικογένεια στο κομμάτι της επικοινωνίας και στην επαφή με το παιδί. Οι καλές οικογένειες με οικονομική επιφάνεια, μπορούν επίσης να έχουν προβλήματα επικοινωνίας. Κλειδί είναι να καλή επικοινωνία, σημείωσε με νόημα, λέγοντας πως μια παρέμβαση σε πρώιμο στάδιο είναι σημαντική.
Τα πρώτα σημάδια
Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν: Αν το παιδί είναι απομονωμένο γενικότερα (σημαντικό ρόλο λειτουργούν και οι εκπαιδευτικοί). Όταν υπάρχει απότομη απώλεια ενδιαφερόντων, ή πτώση στα μαθήματα. Όταν γίνεται αλλαγή παρέας. Επίσης, οι διαταραχές διατροφής και ύπνου είναι σημάδια που πρέπει να έχουν οι γονείς υπόψη.
Τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς πολύ συχνά το παίζουν κατάσκοποι, καθώς μπορεί να καταστρέψει τη σχέση με το παιδί. Η γραμμή μας να είναι η επικοινωνία του γονιού προς το παιδί, να τον καθησυχάζει ότι θα τον ακούσει όταν μιλήσει, ώστε το παιδί να έχει το χρόνο να μιλήσει. Επίσης, οι απειλές προς το παιδί δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος.
Η κακή παρέα είναι το αποτέλεσμα αλλά όχι η αιτία, σημειώνει επίσης με νόημα. Αν δούμε ότι το παιδί δυσλειτουργεί, είναι ένα σήμα για να αλλάξει κάτι στην οικογένεια, σημειώνει ακόμη.
Σε πρώιμο στάδιο είναι πολύ πιθανό το παιδί να ξεμπλέξει από τα ναρκωτικά εύκολα, ενώ όσο προχωράει η χρήση, η κατάσταση δυσκολεύει.