Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νικόλαο Παούνη, Διεθνολόγο, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.
Μιλώντας για την εύφλεκτη κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Παούνης αναφερόμενος στις τακτικές επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτήρισε αυτό που συνέβη προχθές περισσότερο συμβολική παρά κίνηση ουσίας, καθώς δεν εισέβαλαν με στόχο να μείνουν στην περιοχή, όπως τόνισε.
Την Τετάρτη, επίσης, συναντήθηκαν οι ηγέτες των τριών οργανώσεων στη Βυρηττό, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους, στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, με την προχθεσινή κίνηση να μην θεωρείται ικανή να προκαλέσει μια γενικευμένη ανάφλεξη, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς γιατί αργεί η εισβολή από το Ισραήλ, ο κ. Παούνης, ο ίδιος απάντησε: «Αρχικά, το Ισραήλ χρειάζεται καλύτερη αντιπυραυλική οργάνωση και αυτή θα του την παράσχουν οι ΗΠΑ και χρειάζεται λίγος καιρός να μεταφερθούν νέου τύπου αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή. Και αυτό γιατί υπάρχει ένας άλλος βραχίονας τρομοκρατών στην Υεμένη και πρέπει πρωτίστως να κατοχυρωθεί η αεράμυνα του Ισραήλ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν καταγεγραμμένες 1.300 υπόγειες σήραγγες, συνολικό μήκος 500 χλμ. σε βάθος 70 μ. Οι βόμβες της Ισραηλινής αεροπορίας δεν μπορούν να τα καταστρέψουν. Αυτό συνεπάγεται ότι θα γίνουν μάχες σώμα με σώμα και αυτό θα εκτινάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απώλειες και για το Ισραήλ».
Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική λύση που ήθελε να Ισραήλ να δοθεί στο θέμα των ομήρων, στρέφοντες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες στο Κατάρ που χρηματοδοτεί τη Χαμάς. «Όσο συνεχίζεται η ομηρία το Ισραήλ δεν μπορεί να υπαναχωρήσει», είπε επίσης.
Σχολίασε το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή που σχετίζεται με μια σειρά ζητημάτων, λέγοντας πως η επίθεση της Χαμάς ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του G20 να προχωρήσουν σε εμπορικό και ενεργειακό σχεδιασμό που περιελάμβανε τη διασύνδεση της Ινδίας με τον δυτικό κόσμο μέσω Ισραήλ.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη μετακίνηση πληθυσμών που ζητάει το Ισραήλ, ο κ. Παούνης τόνισε πως αυτό είναι παράνομη η μαζική μετακίνηση πληθυσμού, αναλύοντας την κατάσταση στην περιοχή και πόσο είχε αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο στο παρελθόν μη ανοίγοντας το πέρασμα της Ράφα. Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών όπως και η Ελλάδα και προσπαθούν τα δύο κράτη να συζητήσουν το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν τα κράτη ώστε να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, με το πιθανότερο συνέριο να αφορά τη μετακίνηση προς την Ιορδανία ή προς το Λίβανο.
Επίσης, αναφορικά με το ρόλο της χώρας μας, η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί σε επίπεδο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο, εκτίμησε.
Τέλος, ερωτηθείς αν ο μέσος παλαιστίνιος πολίτης εκφράζεται από τη Χαμάς, ο κ. Παούνης απάντησε πως επιβλήθηκε μια δικτατορία αφενός και αφετέρου θεωρείται ότι ως επί το πλείστον ο λαός δεν ταυτίζεται με το κίνημα αποδοκιμάζοντας τέτοιες ενέργειες.