Η εκπομπή ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υπεύθυνο Περίθαλψης Άγριων Ζώων “Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς”. Ο ίδιος μεταξύ άλλων έδωσε συμβουλές για το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες αν συναντήσουν λύκο.
Τόνισε, αρχικά, πως οι λύκοι είναι οι ανώτατοι θηρευτές και παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, αλλά πολλές φορές κάνουν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Παρόλα αυτά, η συνύπαρξη με τα ζώα είναι μια λεπτή κλωστή, σημειώνει. Στην περίπτωση με τον περιπατητή στο Τατόι, αν όντως έγινε κάτι τέτοιο δεδομένης της φύσης του τραύματος του περιπατητή, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο τι πιθανώς να έγινε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι είναι μεμονωμένο περιστατικό.
Συμβούλευε να είμαστε προσεκτικοί στις περιοχές όπου υπάρχουν λύκοι, να μην έχει κανείς μαζί του οικόσιτα ζώα (σκύλους) δεδομένου ότι ο λύκος τα θεωρεί ως ανταγωνιστικό είδος. Όταν βρισκόμαστε στο βιότοπό του πρέπει να λάβουμε τα μέτρα προστασίας. Αν και ο λύκος δεν θα μας πλησιάσει ποτέ. Αν θα δούμε λύκο όσο μπορούμε να σταθούμε ψύχραιμοι, να βγάλουμε ιαχές και να φωνάξουμε, να μην πάμε προς το μέρος του, το ζώο θα φύγει. Και αν σε μια περιοχή υπάρχουν λύκοι να γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών και λαμβάνοντας μέτρα – ενημερώνοντας το δασαρχείο ότι υπάρχει λύκος, θα λυθεί το πρόβλημα.
Πάντως, το περιστατικό επίθεσης λύκου (κατ’ ομολογία του περιπατητή στο Τατόι) είναι σπάνιο. Ενώ το ίδιο περιστατικό είχαμε και στη Χαλκιδική. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, είπε πως ο λύκος παραμένει άγριο ζώο, αν και πιθανώς μπορεί να γίνεται πιο φιλικός με την εικόνα των ανθρώπων. Για αυτό το λόγο κάλεσε τους ανθρώπους να περπατούν στο βουνό αλλά να έχουν τις αισθήσεις τους. «Και στα δικά σας τα βουνά υπάρχουν λύκοι , αγέλες που έχουν κάνει μια χωροκατάκτηση. Όταν κάποιος φτάνει στο βουνό, ένα πολύ καλό μέτρο είναι η κόρνα γηπέδου ή ακόμη και μια σφυρίχτρα», είπε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας πως ο πληθυσμός του λύκου πιθανώς να έχει μια αυξητική τάση.




























