Ολοκληρώθηκε η περίοδος συγκομιδής και απόσταξης της λεβάντας στην περιοχή μας, μια καλλιέργεια που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες καλλιεργητικές επιλογές των παραγωγών λόγω της υψηλής τιμής πώλησης εκείνη την περίοδο.
Εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής στο χώρο των Βαλκανίων αλλά και στην Τουρκία, οι τιμές παρουσίασαν σημαντική πτώση, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να παρατήσουν την καλλιέργεια είτε ασυγκόμιστη είτε να την εγκαταλείψουν γενικότερα.
Η φετινή χρονιά, όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Νίκος Μαλίνης της Herbs & Oils από την Κοζάνη, η απόδοση της παραγωγής της λεβάντας ήταν πολύ κακή. Αιτία ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος της άνοιξης και ο καύσωνας του καλοκαιριού μείωσαν κατά πολύ τις αποδόσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μαζέψουν αρκετοί την παραγωγή τους γιατί θεωρείται ασύμφορη η διαδικασία, αλλά υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος λόγω υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης.
Φέτος μπορεί τα παραγόμενα αιθέρια έλαια να μην είναι σε μεγάλη ποσότητα, η ποιότητά τους όμως είναι καλύτερη από την περσινή. Αυτό εκτιμάται ότι ίσως αποτελέσει αιτία για να δοθούν καλύτερες τιμές κατά περιπτώσεις, χωρίς να έχει προεξοφληθεί κάτι μέχρι αυτή στιγμή, όπως μας είπε ο κ. Μαλίνης. Σίγουρα, όμως, δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από την περσινή χρονιά στις τιμές. Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι παραγωγοί που είχαν αποθηκεύσει έλαια, θα τα διαθέσουν φέτος και κατά τρόπον τινά θα «ξεστοκάρουν». Αυτό θα λειτουργήσει εξισορροπιστικά στην αγορά, ενώ δεν αποκλείεται από την επόμενη χρονιά να αρχίσει να σημειώνεται άνοδος των τιμών.
Η μείωση τιμών στη λεβάντα οδήγησε πολλούς στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια στην περιοχή μας, τη χώρα μας, αλλά και στις χώρες των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα πιθανά θα φανούν τα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι ορατά στη διαμόρφωση των τιμών προς τα πάνω, αλλά και στο γεγονός ότι δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας η ποιότητα των αιθέριων ελαίων της λεβάντας είναι πολύ καλή συγκριτικά με άλλες γειτονικές χώρες – κι εν γένει χώρες των Βαλκανίων – γι’ αυτό υπάρχουν πολλές και σταθερές συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων με αυτές του εξωτερικού. Συνεργασίες, οι οποίες μπορεί να κλονιστούν αν δεν υπάρξει μία σταθερότητα στις καλλιεργημένες εκτάσεις και στα μεγέθη της παραγωγής. Γεγονός που θα πρέπει να δει σοβαρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την εξεύρεση λύσεων, αλλά και σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα.
Μαρία Κοτζακόλιου