Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νικόλαο Κηπουρίδη, Καρδιολόγο, μιλώντας για ζητήματα υγείας και συγκεκριμένα για την υπερχοληστερολαιμία ή αλλιώς την κακή χοληστερίνη όπως είναι γνωστή στην κόσμο.
«Οι αυξημένες τιμές κακής χοληστερίνης δεν δίνουν συμπτώματα. Έχοντας αυτό το γεγονός, μπορεί να μην κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο, επειδή νοιώθουμε κακά. Το βρίσκουμε μέσω εργαστηριακό έλεγχο. Η αλήθεια είναι οι περισσότεροι δεν είναι τυπικοί, ιδίως οι άνδρες που αμελούν», είπε εξηγώντας την κατάσταση.
Επίσης, έκανε λόγο για πολλών ειδών κληρονομικών χοληστερινών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων στην Ελλάδα έχουν αυξημένη την κακή χοληστερίνη λόγω κακής διατροφής, είπε με έμφαση. Οι γυναίκες προτιμούν στα γλυκά και οι άνδρες τα λιπαρά κρέατα.
Συνεπώς, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία έχει να κάνει με το DNA, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου, εξηγεί. Εξήγησε τι επιπτώσεις έχει το χάπι χοληστερίνης στις γυναίκες στο κομμάτι της εγκυμοσύνης και γιατί αποφεύγεται.
Επίσης, συχνά πρώτα εμφανίζεται ένα καρδιακό επεισόδιο και μετά αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει κακή χοληστερίνη. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ασθενών: Οι χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι μεσαίου, οι υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου. Στους ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου η κακή χοληστερίνη πρέπει να είναι κάτω από 55. Οι υψηλού κινδύνου πρέπει να έχουν τιμές κάτω από 70. Οι χαμηλού κινδύνου να έχουν τιμές κάτω από 115 και οι μετρίου κινδύνου κάτω από 100.
Στην καλή χοληστερόλη, βοηθάει ο αθλητισμός, αλλά και τροφές όπως το Ω3, ψάρια, ξηροί καρποί. Τόνισε πως οι γιατροί συνυπολογίζουν όλες τις τιμές (καλή χοληστερόλη, κακή χοληστερόλη και γλυκερίδια) για να κρίνουν την κατάσταση του κάθε ασθενή.
Ακόμη, αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου από τα αυξημένα τριγλικερίδια και πόσο πρέπει να ρυθμιστούν, επισημαίνοντας την ανάγκη της καλής διατροφής.