– «Στείλαμε νέο πόρισμα 5 ημέρες μετά και αυτό δημοσιεύθηκε στο esos.gr» λέει στο «e-ptolemeos» ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στέργιος Γκανάτσιος
Η κοινή συμπόρευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας φέρνει αναταράξεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο, μετά τη διαρροή –δημοσίευση του πορίσματος το πόρισμα της Επιτροπής “Γαβρόγλου”, με το Πανεπιστήμιο να διαψεύδει με ανακοίνωση του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Θεόδωρου Θεοδουλίδη πως πρόκειται για το πόρισμα που κατατέθηκε στην επιτροπή και τον Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιο Γκανάτσιο μιλώντας στον «Π», να εμμένει στην εγκυρότητα της πρότασης που είδε το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ουσιαστικά πως είναι η «διορθωμένη πρόταση» που έστειλε το ΤΕΙ, λίγες ημέρες μετά από την αρχική πρόταση της 26/6!!!
Αναλυτικότερα, το πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τετάρτης, κάνει αναφορά για για 8 Σχολές και 25 Τμήματα στο Νέο Πανεπιστήμιο σε αρχικό στάδιο και 30 τμήματα σε ορίζοντα τριετίας, με χωρική κατανομή των Τμημάτων κατά το αρχικό στάδιο ως εξής: 12 Τμήματα στην Κοζάνη , 7 Τμήματα στην Φλώρινα, 3 Τμήματα στην Καστοριά, 2 Τμήματα στα Γρεβενά, 1 Τμήμα στην Πτολεμαΐδα.
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του το πόρισμα αυτό αναφέρει αυτολεξεί πως «Το “πόρισμα” που είδε το φως της δημοσιότητας στην ηλεκτρονική εφημερίδα esos.gr δεν είναι αυτό που κατατέθηκε από την Επιτροπή για τη Διερεύνηση Συνεργειών μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις 28 Ιουνίου 2018. Με την αλλοίωση του κειμένου και στη συνέχεια τη διαρροή του, επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων όσον αφορά την Πολυτεχνική Σχολή και τη στελέχωση των Τμημάτων της. Παρόμοιες διαρροές καθώς και παλαιότερες ανακοινώσεις για γρήγορη αξιολόγηση (fast track) του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν προσπάθεια για προνομιακή μεταχείριση, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει συζητηθεί-αποφασιστεί το μοντέλο μετάβασης για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ως εκπαιδευτική κοινότητα της Πολυτεχνικής Σχολής συναισθανόμαστε το χρέος μας απέναντι στην ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία και έχουμε προσέλθει στο διάλογο για τη συνέργεια με τη δέουσα σοβαρότητα. Επιζητούμε τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών αξιών που χαρακτηρίζουν τη Σχολή μας και δεν αποδεχόμαστε εκπτώσεις, ούτε και πλάγιες μεθόδους στη χάραξη σοβαρού σχεδίου για ένα αυριανό βιώσιμο Πανεπιστήμιο υψηλών προδιαγραφών». Επίσης, με ανακοίνωσή της η Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Αικατερίνη Δημητριάδου επιβεβαιώνει και προσυπογράφει τη δήλωση του Θ. Θεοδουλίδη, σημειώνοντας ότι «Οι ενέργεια της διαρροής αυτού του «Πορίσματος» δημιουργεί σύγχυση, υποσκάπτει την προσπάθεια όσων οραματίζονται την οικοδόμηση του νέου ιδρύματος σε πυλώνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας και τορπιλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων του ΑΕΙ και του ΤΕΙ. Επίσης, ακυρώνει δυστυχώς την προσπάθεια που έχει καταβληθεί έως σήμερα για την επιδίωξη ενός κοινού ακαδημαϊκού οράματος με υγιείς βάσεις στη Δυτική Μακεδονία».
Πέντε ημέρες μετά το ΤΕΙ έστειλε διορθωμένη πρόταση στο Υπουργείο!
Όμως, πέντε ημέρες μετά την πρόταση που στάλθηκε από το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας έστειλε νέα, διορθωμένη πρόταση με τις αλλαγές που έκρινε σκόπιμες. «Το πόρισμα που δημοσιεύθηκε είναι από το κομμάτι του ΤΕΙ, αυτό που στείλαμε ως διορθωμένο, πέντε ημέρες μετά, και είναι η διορθωμένη πρότασή μας προς το Υπουργείο. Το 90% των σημείων είναι κοινά, οι αλλαγές που υπάρχουν αναφέρονται στην τρόπο «ένταξης» ή στον τρόπο «συγχώνευσης», με το πανεπιστήμιο να υποστηρίζει τον τρόπο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας τον δεύτερο», ξεκαθάρισε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Στέργιος Γκανάτσιος. Διευκρίνισε, δε, πως «δεν προλάβαμε να γράψουμε τις μικρές τροποποιήσεις, από έλλειψη συντονισμού, εκείνο το διάστημα».
Οι αλλαγές αυτές που αφορούν και τον τρόπο διοίκησης, είναι από την πλευρά του ΤΕΙ σημαντικές, με τον κ. Γκανάτσιο, παρόλα αυτά, να στέκεται ιδιαίτερα στο κομμάτι των τμημάτων και των καθηγητών που απαιτούνται, θέμα στο οποίο υπάρχει συμφωνία, όπως λέει. Υπενθύμισε, δε, πως για το κομμάτι της διοίκησης ο ίδιος δέχεται να παραιτηθεί για να διευκολύνει τη διάδοχη κατάσταση. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να προκρίνει το «μοντέλο» των Ιωαννίνων και το ΤΕΙ κάτι διαφορετικό, εναπόκειται στο χέρι του Υπουργείου Παιδείας να αποφασίσει ή να καλέσει τις δύο πλευρές να δουν τα τελευταία θέματα που υπάρχουν, σημειώνει τέλος ο κ. Γκανάτσιος.
Οι καταγγελία για «συμφωνίες κάτω από το «τραπέζι» και ο πολιτικός σάλος που ξέσπασε!
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες μετά το σάλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του κ. Γκανάτσιου στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον ίδιο και υποσχόταν αύξηση των τμημάτων του ΤΕΙ από 10 σε 14, κατά την επικείμενη διαδικασία συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων. Η εν λόγω αποκάλυψη έγινε αιτία να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως και να εκδώσει νέα ανακοίνωση μια ημέρα μετά, από κοινού με τρεις βουλευτές εκ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου από την Καστοριά, κάνοντας λόγο για «εκκωφαντική σιωπή» από πλευράς υπουργείου», κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι «θυσιάζει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας στον βωμό της ψηφοθηρίας».
Απαντώντας, σχετικά στο «e-ptolemeos.gr», ο κ. Γκανάτσιος για τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε με τις καταγγελίες του, άφησε αιχμές για εκμετάλλευση του θέματος από διάφορες πλευρές για προσωπικά οφέλη, λέγοντας πως «όλα αυτά δεν έχουν τη σημασία και τη βαρύτητα που υπάρχει και ο καθένας προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει επιδιώκοντας προσωπικά οφέλη». Θυμίζουμε πως το υπουργείο πρότεινε «σκληρή συγχώνευση» των ιδρυμάτων και από αυτό το σημείο μέχρι την τελική πρόταση που προβλέπει 25 τμήματα, αρχικά, έγινε μεγάλη πρόοδος και πολλές συζητήσεις από την πλευρά των ιδρυμάτων…
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως το πρωί της Πέμπτης στην Κοζάνη έγινε διαμαρτυρία από μερίδα φοιτητών του Πανεπιστημίου που διαμαρτύρονται με τη συγχώνευση, λέγοντας πως αυτή υπονομεύει τα πτυχία τους.