Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας θα είναι το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά νοσοκομείο της χώρας και μάλιστα με την χρήση «πράσινης» ενέργειας.
Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής μονάδας ΣΗΘΥΑ κελιού καυσίμου και ΑΠΕ με χρήση υδρογόνου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και θα κατασκευαστεί δίπλα από το νοσοκομείο, η εξοικονόμηση της ενέργειας για τον ηλεκτρισμό θα είναι της τάξης των 100.000 ευρώ ανά μήνα και για την θέρμανση θα αγγίζει τα 75.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με δηλώσεις στον «Π» του Διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, κύριου Σταύρου Παπασωτηρίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ποσά που θα εξοικονομηθούν είναι πολύ μεγάλα και αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για περαιτέρω ανάπτυξή του.
Η έκταση δίπλα από το νοσοκομείο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Εορδαίας, ενώ η ΣΗΘΥΑ θα καλύψει σε ενέργεια και θερμότητα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, τις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ και το Κέντρο Διημέρευσης του Δήμου Εορδαίας.
Το Μποδοσάκειο διαθέτει ήδη κάποια από τα πιο προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τους ηλιακούς συλλέκτες κενού που έχουν εγκατασταθεί στην οροφή του νοσοκομείου. Αυτοί οι συλλέκτες έχουν την ικανότητα να παράγουν ζεστό αλλά και κρύο νερό, το οποίο στην συνέχεια χρησιμοποιείται τόσο για την θέρμανση όσο και για την ψύξη των χώρων του νοσοκομείου. Το σύστημα αυτό εγκαταστάθηκε το 2017.
Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Παπασωτηρίου, με το νέο χάρτη υγείας, θα κληθεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Βόρεια Ελλάδα εν γένει. Από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, πέραν όλων των άλλων, είναι το ελικοδρόμιο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των ασθενών.
Επίσης, θα μπορούσε να γίνει Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Ένα Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται Τριτοβάθμιο στο σύνολο του ή για επιμέρους τμήματα αυτού εφόσον διαθέτει αποδεδειγμένα την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονική υπεροχή και εξειδίκευση.
Μαρία Κοτζακόλιου