Τεράστια εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι σε ολόκληρο το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), σε μια περιοχή δηλαδή που υπάρχουν τα μεγαλύτερα ορυχεία της ΔΕΗ, στα οποία εξορύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις και εργατικά ατυχήματα, το ΛΚΔΜ διαθέτει συνολικά μόλις επτά Γεωλόγους!
Κάποτε βέβαια ο αριθμός των Γεωλόγων που υπηρετούσαν στο ΛΚΔΜ έφθαναν τους 14, ωστόσο με τις συνταξιοδοτήσεις ο αριθμός τους μειώθηκε στο μισό, καθώς δεν καλύφθηκαν εδώ και χρόνια οι θέσεις των συνταξιοδοτηθέντων, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει τα ορυχεία χωρίς Γεωλόγους – όπως στην περίπτωση του Ορυχείου Αμυνταίου – όπως αποκάλυψε το «e-ptolemeos.gr» ή στην καλύτερη περίπτωση με μονάχα έναν Γεωλόγο.
Για την ακρίβεια, το ορυχείο Αμυνταίου στο οποίο σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις, με τελευταία την μεγάλη κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου που προξένησε τεράστια καταστροφή καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς τρεις μεγάλοι εκσκαφείς και στάθηκε αφορμή να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 Οικισμοί του δήμου Αμυνταίου που γειτνιάζουν με το ορυχείο και να αποφασιστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση του Οικισμού των Αναργύρων, τα τελευταία 5 χρόνια το εν λόγω ορυχείο είναι χωρίς κανέναν Γεωλόγο.
Το ορυχείο Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγής) – άλλο ορυχείο με εντοπισμένο ρήγμα και συχνές κατολισθήσεις – ήταν και η αιτία να απαλλοτριωθεί και να αδειάσει άρον – άρον ο ομώνυμος οικισμός – διαθέτει μόλις έναν Γεωλόγο.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Ορυχείο Καρδιάς, όπου κι εκεί υπηρετεί ένας και μοναδικός Γεωλόγος.
Μονάχα έναν Γεωλόγο διαθέτει και το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, στο οποίο σημειωτέον μονάχα η τελευταία κατολίσθηση του περασμένου Μαρτίου (3/3/17) προξένησε καταστροφή στον εκσκαφέα Ε3 , σύμφωνα δε με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» το ύψος της ζημίας υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
ΤΟ ΛΚΔΜ, όπως πληροφορηθήκαμε, διαθέτει άλλους τέσσερις Γεωλόγους οι οποίοι υπηρετούν στα «γεωτρύπανα» και κάνουν έρευνα αλλά δεν κάνουν μελέτες.
Με αφορμή την απουσία έστω και ενός Γεωλόγου στο Ορυχείο Αμυνταίου γράφαμε ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι απαγορεύεται στη ΔΕΗ (και όχι μόνο) να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του προσωπικού της λόγω των περιορισμών που θέτουν οι μνημονιακοί νόμοι στις προσλήψεις. Ωστόσο, άνθρωποι που διατείνονται ότι γνωρίζουν καλά τα της επιχείρησης, υποστηρίζουν ότι δεν φταίει μονάχα η απαγόρευση για νέες προσλήψεις αλλά και μια «συντεχνιακή λογική» που επικρατεί στο στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης, που θεωρεί προφανώς ότι δεν χρειάζεται πρόσληψη μονίμων Γεωλόγων, ότι αρκούν οι μηχανικοί και δη οι Μεταλλειολόγοι στα μέτωπα εξόρυξης του λιγνίτη. Λένε δηλαδή ότι τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι το ΛΚΔΜ αρκείται σε έναν ή και σε κανέναν Γεωλόγο σε κάθε ορυχείο οφείλεται και σε τέτοιες αντιλήψεις των διοικούντων. Δεν μπορούν να εξηγήσουν διαφορετικά το ότι δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να καλύψουν τα όποια κενά με μόνιμους Γεωλόγους και επιχειρούν να τα καλύψουν με συμβασιούχους Γεωλόγους με τα 8μηνα, με ανθρώπους δηλαδή που δεν γνωρίζουν την αρχιτεκτονική των ορυχείων και μέχρι να την μάθουν λήγει η σύμβασή τους.
Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και μία άλλη πληροφορία που αποκαλύπτει το «e-ptolemeos.gr», σύμφωνα με την οποία στο τελευταίο οργανόγραμμα του ΛΚΔΜ – που οδεύει προς έγκριση – προτείνεται να καταργηθούν οι Υποτομείς Γεωλογίας στα Ορυχεία. Σε περίπτωση που εγκριθεί λοιπόν αυτός ο σχεδιασμός δεν μένει παρά να παρακολουθούνται τα ορυχεία από καθηγητάδες (τεχνικούς συμβούλους) από την Αθήνα(!) κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που γίνεται και με το Ορυχείο Αμυνταίου.