Με αφορμή την επέτειο της Μάχης του Φαρδύκαμπου, ο σύλλογος «Κοινόν των Κοζανιτών» και το διαδικτυακό περιοδικό «Τα παιδιά της γαλαρίας» οργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026, στις 19:00, στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας «Νίκος Καλογερόπουλος» στην Κοζάνη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή δεκάλεπτου ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ, αφιερωμένου στον Σιατιστινό Αλέξανδρο (Αλέκο) Ρόσιο, γνωστό ως καπετάν Υψηλάντη. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Κολοβός θα διαβάσει αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Δημήτρη Κυρατζόπουλου (καπετάν Φωτεινός), που αναφέρονται στη συγκεκριμένη μάχη.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά και να ανταλλάξει απόψεις για τα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους για την τοπική μνήμη.
Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Αλεξίου Καραλίβανου 23 (πρώην Βιτσίου 29), στην Κοζάνη.






























