Τα προβλήματα που υπάρχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στην οποία είναι κτισμένο το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Χρώμιο, δημιουργούν ζητήματα στη λειτουργία και στην υπόσταση του μουσείου.
Η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αυτό το θέμα, το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο του μουσείου. Συμμετείχαν η διοίκηση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αγγέλη Πολυνείκη, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμος Κοζάνης που εκπροσωπήθηκε από τους αντιδημάρχους Κώστα Δεσποτίδη και Χρύσα Αθανασιάδου, καθώς και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Χρωμίου «Φιλεργία». Όπως δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Α. Πολυνείκης, «το θέμα του ιδιοκτησιακού δεν είναι καινούργιο, είναι ένα παλιό πρόβλημα που μας ταλανίζει, αλλά όσο υπάρχει εκκρεμότητα και δεν επιλύεται δημιουργεί συνεχώς προβλήματα». Ειδικότερα είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα όσο είναι ανοιχτό το ιδιοκτησιακό. Τα κτήρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα χρειάζονται συντήρηση, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα έσοδα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών δεν επαρκούν για τον κολοσσό που έχουμε να συντηρήσουμε και που είναι το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και το μουσείο στο Χρώμιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη όλοι οι παρευρισκόμενοι κινήθηκαν στην ίδια γραμμή πλεύσης, στην ανάγκη δηλαδή να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα και από την πλευρά του ο κάθε φορέας να συμβάλει όσο είναι δυνατόν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτό επιβεβαίωσαν με τις παρεμβάσεις τους τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Δεσποτίδης και οι εκπρόσωποι του Δασικού Συνεταιρισμού Χρωμίου «Φιλεργία». Ακόμη αποφασίστηκε μία επιτροπή να πάει την Παρασκευή στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τους Δασικούς Χάρτες, προκειμένου να δει πως είναι χαρακτηρισμένη η εν λόγω περιοχή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Έπεσε επίσης και μία πρόταση στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα κληθούν όλοι οι βουλευτές του νομού Κοζάνης, από τους οποίους θα ζητηθεί να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για επίλυση του θέματος.
Να σημειωθεί ότι σημαντική κρίθηκε η συμμετοχή της «Φιλεργίας» στη σύσκεψη, καθώς ο εν λόγω Οικοδομικός Συνεταιρισμός του Χρωμίου, φέρεται να κατέχει μία μεγάλη έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, για την οποία μάλιστα υπάρχουν συμβόλαια πριν από το 1945, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια της έκτασης που κατέχει και αν σ’ αυτή συμπεριλαμβάνεται και το «οικόπεδο» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης, εμπλέκονται το Μοναστήρι της Ζάβορδας και το Δημόσιο. Το σημαντικό είναι ότι και οι εκπρόσωποι του Δασικού Συνεταιρισμού Χρωμίου «Φιλεργία» εμφανίστηκαν πρόθυμοι «να βρεθεί λύση για το καλό του μουσείου».
Η πιο ενδεδειγμένη λύση, εφόσον η έκταση είναι δημόσια σύμφωνα με τον πρόεδρο τον Α. Πολυνείκη, είναι «να γίνει παραχώρηση κατά χρήση της εν λόγω έκτασης για 50 χρόνια ας πούμε, από το δημόσιο στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών είναι Πολιτιστικό Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα».