Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Μικρές αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ- Εκτόξευση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 28,5% προς την επιχείρηση- Στα 14εκ. ευρώ το επιχειρησιακό σχέδιο του 2020- Καμία συζήτηση για το 80%

Μικρές αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ- Εκτόξευση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 28,5% προς την επιχείρηση- Στα 14εκ. ευρώ το επιχειρησιακό σχέδιο του 2020- Καμία συζήτηση για το 80%

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μικρές αυξήσεις σε καταναλωτές που χρησιμοποιούν περισσότερα από 160-180 κυβικά νερό, αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ κατά τη συνεδρίαση για την τιμολογιακή πολιτική του 2020.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν την κατανάλωση νερού κυρίως σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κοζάνης, τα οποία έχουν χωριστεί σε 8 κατηγορίες, με το 40% των δημοτών πάντως να απαλλάσσεται από τη συγκεκριμένη αύξηση που υπολογίζεται από 4-8 ευρώ, ενώ μικρή αύξηση θα υπάρχει και στο τέλος αποχέτευσης(0,14%).

Σε ότι έχει να κάνει με την τηλεθέρμανση προβλέπεται μηδενική αύξηση, παρά τις αρρυθμίες και την οικονομική αιμορραγία που προκάλεσε η χρήση πετρελαίου για 36 συνολικά ώρες, την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την εντολή της ΡΑΕ να βγουν εκτός συστήματος δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Η αύξηση στην τιμή του νερού, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΥΑΚ πρόκειται

να καλύψει ένα μέρος των χρημάτων που καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο η επιχείρηση προς της ΔΕΗ, με τη συγκεκριμένη δαπάνη να αυξάνεται κατά 28,5%, γεγονός που μεταφράζεται σε 600.000 ευρώ επιπλέον κόστος για τη ΔΕΥΑΚ. Το συγκεκριμένο κόστος υπολογίζεται να καλυφθεί σε βάθος τριετίας από την επιχείρηση, η οποία επέλεξε να μην μετακυλήσει πλήρως τη δαπάνη στους καταναλωτές, με τη ΔΕΥΑΚ να πληρώνει κάθε χρόνο πάνω από 3εκ. ευρώ στη ΔΕΗ κυρίως για την ηλεκτροδότηση των υδραγωγείων και των βιολογικών καθαρισμών.

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ κρίνεται ικανοποιητική βάση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ., το οποίο συνεδρίασε χθες, με τα ταμειακά υπόλοιπα να υπολογίζονται περίπου στις 400.000 ευρώ, ενώ θετική κρίνεται και η διαδικασία τω ρυθμίσεων με το τελευταίο τρίμηνο να διαπιστώνεται εξόφληση των υποχρεώσεων προς την επιχείρηση.

Βασικός στόχος της ΔΕΥΑΚ είναι, σε βάθος χρόνου να «απαλλάξει» την Τηλεθέρμανση από την οικονομική υποστήριξη της υδροδότησης ώστε ουσιαστικά η κάθε υπηρεσία να έχει το… δικό της ταμείο.

Η ΔΕΥΑΚ για το 2020 έχει προγραμματίσει επιχειρησιακό σχέδιο ύψους 14εκ. ευρώ(προ εκπτώσεων) κάτι που σημαίνει πως θα κληθεί να το χρηματοδοτήσει με ιδίους πόρους περίπου με 2,5- 3εκ. ευρώ.

Για το 2020 δε θα προκύψει συζήτηση για τον περιορισμό του περιβόητου 80% επί της αξίας της κατανάλωσης νερού, το οποίο αποτελεί για πολλά χρόνια πεδίο πολιτικής και όχι μόνο αντιπαράθεσης στο Δήμο Κοζάνης ενώ δεν ήταν λίγες οι παρατάξεις που το δεσμευόταν και για την κατάργησή του προεκλογικά.

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία(μειοψήφησε η κα Παπαντωνίου), ενώ αναμένεται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ζήσης Πιτσιάβας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας