Mια νέα μελέτη που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 από τις εκδόσεις του CNRS (Centrenation aldelare cherche scientifique), ήρθε να προστεθεί στην έγκυρη βιβλιογραφία για τη Μικρά Ασία, το γεωπολιτικό μετασχηματισμό που συνέβη στην περιοχή και τη μοίρα των μειονοτήτων.
Ο Michel Bruneau είναι ένας από τους σημαντικότερους γεωγράφους της Γαλλίας, που εξειδικεύτηκε στην Νοτιοανατολική Ασία1,στο φαινόμενο της διασποράς των λαών και των εθνών, καθώς και στην ελληνική διασπορά, την οποία την προσέγγισε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου. Η προηγούμενη (1998) σημαντική για τα ελληνικά πράγματα έκδοση που επιμελήθηκε ο Bruneau ήταν το συλλογικό έργο: Les Grecspontiques. Diaspora, identité, territoires, (έκδ. CNRS, ISBN 2-271-05546-6), που βασίστηκε στα Πρακτικά ενός διεθνούς συμποσίου που είχε οργανωθεί στη Γαλλική Σχολή Αθηνών το Μάρτιο του 1995.
Η πρόσφατη μονογραφία του με τίτλο «De l’ AsieMineure à laTurquie» αναφέρεται:
-στην ιστορία της Μικράς Ασίας,
-στις μειονότητες,
-στις εθνογενετικές διαδικασίες,
-στις προσπάθειες βίαιης ομογενοποίησης που πραγματοποιήθηκαν με τις Γενοκτονίες των μη μουσουμανικών λαών,
-στη διασπορά που προέκυψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή…
Περιγράφει την ελληνότροπη και ελληνική Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη ως ένα τμήμα της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και κατόπιν Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η περιοχή αυτή έγινε το εθνικό έδαφος της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας με τη δύναμη και τη βίαιη πολιτική των εθνικιστών, Νεότουρκων και κεμαλικών.
Οι Τούρκοι εθνικιστές εφάρμοσαν μια πολιτική «δημογραφική μηχανική» για την εξάλειψη των χριστιανικών μειονοτήτων – Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων-Χαλδαίων. Με τον τρόπο αυτό προκάλεσαν την πρώτη εθνική ομογενοποίηση του εικοστού αιώνα χρησιμοποιώντας ως τεχνικές τις σφαγές, την εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία. Στη συνέχεια, η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρόκληση της αφομοίωσης της κουρδικής μουσουλμανικής μειονότητας.
Αυτά τα βίαια γεγονότα προκάλεσαν τη διασπορά αυτών των μειονοτικών πληθυσμών, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν την ισχυρή σύνδεση με τις «χαμένες πατρίδες» τους.
Διαβάστε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του MichelBruneau που αναρτήθηκε στο Π&Α:«Για την γεωπολιτική σημασία της ποντιακής διασποράς«: https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/05/michel-bruneau/
Για τον συγγραφέα Michel Bruneau: μπορείτε να δείτε εδώ: https://fr.wikipedia.org/wiki/Michel_Bruneau_(g%C3%A9ographe)
Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός https://kars1918.wordpress.com/