Πρόκειται, φίλες και φίλοι και όχι μόνο για το ζεύγος , Βασιλική και Αριστείδη Χατζηπαναγιωτίδη, με τα 11 (έντεκα) παιδιά τους .
Στη φώτο μας από αριστερά:
ΣΕΙΡΑ 1η , κάτω . Η Σοφία, ο Ιωάννης, η μικρή Ελενίτσα στην σφικτή αγκαλιά της Μανούλας της Βασιλικής, η Χριστίνα ,ο Σταυράκης στην αγκαλιά του Πατέρα του Αριστείδη, ο Αντωνάκης και ο Νικολάκης.
ΣΕΙΡΑ 2η, πάνω : Ο Δημοσθένης, ο Παναγιώτης, ο Χρήστος και κλείνει, η μικτή ποδοσφαιρική ενδεκάδα, με τη Μαρία.
Να σημειώσουμε ακόμα, πως, ο μικρός Κωστάκης και ένα ανώνυμο κοριτσάκι, δεν πρόλαβαν την οικογενειακή αναμνηστική φωτογραφία αποδημήσαντες εις ΚΥΡΙΟΝ.
Σε έρευνα μας, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε, στη χώρα μας, πολύτεκνη οικογένεια με 13 παιδιά , με τα δεδομένα αυτά, εάν και εφόσον παραμένουν έτσι, η Πτολεμαϊδα ή αν θέλετε, η ΕΟΡΔΑ ΓΗ= γόνιμη γη, αποδεικνύεται και γόνιμη παραγωγής Ανθρώπων και μάλιστα με ΑΛΦΑ κεφαλαίο, τουτέστι= αυτός είναι– ο μοναδικός, ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ!!!
Η Βασιλική και ο Αριστείδης, ένα απλό και ταπεινό ζευγάρι με βαθειά την Πίστη του στα Χριστιανικά και Εθνικά ιδεώδη της Πατρίδας μας, εργάζονταν σκληρά ως πωλητές ασβέστη για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, τόσο για τον εαυτό τους και άλλο τόσο για τα παιδιά τους που το 1ο διαδέχονταν το 2ο και κατά σειρά μέχρι το Νο 13 και κατά την άποψη γειτονιάς και το Νο 14 .
Καμία σημαντική βοήθεια από πουθενά πέρα από τη σκληρή και επίπονη εργασία του εμπόρου ασβέστη , που στην εποχή χρήσης του ήταν, κάπως, ικανοποιητική και ή όποια εξωτερική φιλική βοήθεια, καλοδεχούμενη, ήταν όμως, « σταγών εν τω ωκεανώ «, όπως και ένα μικρό ποσό από την Εκκλησία της Αγίας Τριάδος ως ψάλτης, εάν και εφόσον …. περίσσευε από τις άλλες υποχρεώσεις της.
Η μικρή στρεμματική ποσότητα των αγροτεμαχίων βοήθησε στην καλλιέργεια καπνού, με τη βοήθεια, κυρίως, της Βασιλικής και των μεγαλύτερων παιδιών της οικογένειας.
Τίποτε όμως δεν στάθηκε εμπόδιο να πάρουν όλα τα παιδιά τη βασική σχολική μόρφωση.
Η αρχή διάλυσης της μεγάλης οικογένειας , Βασιλικής και Αριστείδη, άρχισε σταδιακά από τη μετανάστευση της Μαρίας προς εργασία στον Καναδά το 1962 και ακολούθησαν σταδιακά και άλλα 6 αδέλφια, για να διευκολύνουν την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά και να την βοηθήσουν οικονομικά εάν και εφόσον χρειάζεται.
Μετά το θάνατο της Βασιλικής το 1984, ο πατέρας Αριστείδης, αφού διαπίστωσε την ωριμότητα και την ικανότητα των ενήλικων πλέον παιδιών του αναχώρησε για το, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ , όπου Μόνασε και από το 1985 μετονομάστε –ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ- μέχρι το 2009 που αποδήμησε εις ΚΥΡΙΟΝ.
Ο Μακαριστός, Αριστείδης Χατζηπαναγιωτίδης, προσφυγόπουλο 10 ετών, από το ΜΑΤΕΝ του Πόντου, ακολούθησε την πατρική πορεία του ξεριζωμού του γένους το 1923. Η σημερινή αναφορά μας , στην οικογένεια, Βασιλικής και Αριστείδη, ας είναι ένα λιτό κεράκι στην ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ Τους.