Ένα ισχυρό τοπόσημο, το πρώην Ξενία της Φλώρινας, μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό από κάθε άποψη ξενοδοχείο, το οποίο αποτελεί αληθινό παράδειγμα τόσο για την αρχιτεκτονική του αναβίωση όσο και για το εξαιρετικό interior design του, πουυπογράφει και παρουσιάζει η Σοφία Βανταράκη.
Eίναι η ζωντανή απόδειξη ότι ένα κτίριο εκτός από πλούσια ιστορία μπορεί να έχει και μια ακόμη πιο σημαντική συνέχεια, που να ανταποκρίνεται στονσύγχρονο τρόπο ζωής, και το ίδιο να γίνεται άξιο θαυμασμού για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τηνεσωτερική διακόσμησή του. Οι De-Ar architects ασχολήθηκαν με την ανάπλαση και η Σοφία Βανταράκη της Thingk με το interior design του εμβληματικού πρώην Ξενία, που δεσπόζει στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα πάνω από την πόλη της Φλώρινας, μετατρέποντάς το σ’ ένα super luxurious mountain resort.
«Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον τόπο μέσα από τοέργο, καθώς δεν τον είχαμε επισκεφθεί πριν. Μοναδικό location, που συνδυάζει την εγγύτητα με το βουνό και την πόλη, με θέα 360 μοιρών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανακαλύψαμε την ιστορική και πολιτιστική δύναμη της Φλώρινας και το βάρος που είχαμε στα χέρια μας σχεδιάζοντας αυτό το διαχρονικό τοπόσημο της περιοχής», λέει η Σοφία Βανταράκη.
«Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στα “μαλακά” στοιχεία -μοκέτες, υφάσματα ταπετσαρίας- όλων των χώρων τα έχουμε δανειστεί από τηνπλούσια παλέτα του τοπίου, που μας δίνει πολλές διαφορετικές, “βαθιές” και ζεστές αποχρώσεις», συνεχίζει. Επιστέγασμα όλων των χώρων είναι οι Grand Spa Suites που έχουν διαμορφωθεί με υψηλής αισθητικής ειδικό σχεδιασμό στο επικλινές της στέγης ενώ τα ονόματα τους είναι δανεισμένα από τα γύρω βουνά Devas Vernos, Voras και Varnoundas. Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, το concept design του spa που ονομάστηκε White Musk βασίστηκε στο συχνόφαινόμενο της ομίχλης που κυριαρχεί πολύ συχνά στα δάση της περιοχής.
Η βασική φιλοσοφία του σχεδιασμού, όπως περιγράφει η interior designer, είχε ως στόχο τη δημιουργία χώρων με nordic chic αισθητική και αναφορές στην ιστορία του κτιρίου, μεταφράζοντας -με τρόπο σύγχρονο- κλασικές ποιότητες υλικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων. «Η διαμόρφωση των δωματίων δίνει προτεραιότητα στη θέα, ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης απολαμβάνει εσωτερικά απόλυτη ιδιωτικότητα. Ομοίως, στους κοινόχρηστους χώρους στόχος ήταν να αυξηθεί η χωρική αντίληψη, να ενισχυθεί η σχέση με το τοπίο και να διατηρηθεί η αίσθηση προσωπικού χώρου», σημειώνει.
Σε όλο το έργο δόθηκε έμφαση στις φυσικές υφές και στα αυθεντικά υλικά, που δένουν αρμονικά με έντονητην παρουσία του ξύλου καρυδιάς, του μάρμαρου και του μετάλλου. «Τα δάπεδα αποτελούν έναν συνδυασμό μαρμάρου, πλακιδίου και μοκέτας. Τα minimal κουφώματα σε τόνους θερμού γκρι και οιτοίχοι με επένδυση ταπετσαρίας συνθέτουν τον καμβά μέσα στον οποίο η επίπλωση και τα αντικείμενα από μαύρο μέταλλο αναδεικνύονται ιδανικά», προσθέτει.
Έγινε αναμόρφωση των όψεων του κτιρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαία αντίληψη τουσώματός του -ένα είδος επιδερμίδας, η οποία σεσυνδυασμό με την θερμοπρόσοψη το προστατεύει από τις έντονες κλιματολογικές συνθήκες και τους διαβρωτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στους εξώστες τοποθετήθηκαν εξωτερικά κατακόρυφες, ελαφρές, δίδυμες μεταλλικές κολόνες (στα πρότυπα της τυπολογίας των Ξενία). Τα στηθαία διαμορφώθηκαν με επιμήκη οριζόντια μεταλλικάστοιχεία με πλήρωση από κρύσταλλα ή διάτρητες λαμαρίνες, με κατάλληλα κενά, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη θέα προς το δάσος και την πόλη.
Το αρχικό διώροφο τμήμα κτίστηκε μεταξύ 1959 και 1964, ενώ τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν προσθήκες κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος. Το 2017 παραδόθηκαν οι μελέτες εκσυγχρονισμού του κτιρίου. Οι εργασίες ανακατασκευής ολοκληρώθηκαν το 2019.Οι επεμβάσεις που έγιναν είχαν στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του ξενοδοχείου με σύγχρονη αρχιτεκτονική δομή.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021