Τα κόμματα ενοποιούν και πολιτικοποιούν απόψεις ανθρώπων, μ’ αυτά λειτουργεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός και αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν θεωρηθεί δεδομένη η πολλαπλότητα απόψεων και συμφερόντων καθώς και η ελευθερία έκφρασης, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες των πολιτών αναδεικνύεται κάθε φορά η επικρατούσα άποψη. Έτσι απομακρύνεται η συγκρουσιακή δυναμική που καιροφυλακτεί μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων και νομιμοποιείται η κρατούσα άποψη.
Ο θεσμός του πολιτικού κόμματος αναγνωρίσθηκε μετά τον Β΄Π.Π. όταν και διαπιστώθηκε η σημασία του για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Δυτ. Ευρώπη και μετέπειτα στην Ελλάδα. Το κόμμα εκπροσωπεί την κοινωνία, τη βούληση της οποίας μετατρέπει σε κυβερνητικό πρόγραμμα και υλοποιεί όταν διαχειρίζεται την εξουσία. Η εξέλιξη των κομματικών σχηματισμών στις δυτικές δημοκρατίες, είναι η δημιουργία τους μέσα από μικρές ή μεγάλες ομοιογενείς και μη ομάδες ανθρώπων, με πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά, χωρίς τα στενά ταξικά όρια.
Στην εποχή μας οι ιδεολογίες ξεθώριασαν και η φθορά των θεσμών της πολιτικής εκπροσώπησης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας. Αναγκαστικά το ιδεολογικό φάσμα του κόμματος γίνεται ευρύτερο, οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές, λιγοστεύουν και απομακρύνονται. Έτσι η πολυσυλλεκτικότητα και η δυνατότητά για συγκλίσεις και κυβερνητικές συνεργασίες γίνεται ανάγκη.
Η διείσδυση των κομμάτων στους κρατικούς θεσμούς (χρηματοδότηση, δημόσια διοίκηση, αδιαφανείς προσλήψεις, χαριστικές αποφάσεις κ.α.) διευρύνει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δημιουργώντας νέα σκάνδαλα. Συνεχίζεται έτσι η απαξίωση πολιτικών προσώπων και θεσμών αντιπροσώπευσης, με ορατό τον κίνδυνο της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας. Τρανταχτά παραδείγματα στις ημέρες μας αποτελούν το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το Brexit και η αναπάντεχη νίκη με πλήρη ανατροπή του Τράμπ στις ΗΠΑ. Οι λαοί αγνόησαν τις επικλήσεις «επιφανών» πολιτικών προσώπων, διάσημων καλοπληρωμένων καλλιτεχνών και αθλητών, των κατευθυνόμενων ΜΜΕ και των χειραγωγούμενων δημοσκοπήσεων, φόρτωσαν με βαριές ήττες το πολιτικό κατεστημένοκαι του έστειλαν ένα ηχηρότατο μήνυμα ανυπακοής. Οι συνέπειες των λαθεμένων πολιτικών απαξιώνουν ακατάπαυστα το σύστημα, αποθαρρύνουν και απομακρύνουν τους πολίτες από τη συμμετοχή, ή τους οδηγούν σε ακραίες πολιτικές επιλογές.
Παρ’ όλα αυτά τα κόμματα είναι εκείνα που ασκούν ακόμα κυβερνητική εξουσία στις δημοκρατίες. Είναι λοιπόν ανάγκη να εκσυγχρονιστούνκαι να επικαιροποιήσουν τις θέσεις τους. Η χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι βασικός συντελεστής της ποιοτικής εσωκομματικής λειτουργίας και της ορθής, έγκυρης και έγκαιρης αλληλοενημέρωσης, ελαχιστοποιώντας την παρέμβαση και τον επηρεασμό από την παραπληροφόρηση. Οι παραλήψεις και τα σφάλματα των πολιτικών κομμάτων, οι συγκυρίες των καιρών και οι σύγχρονες ανάγκες, μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Η συνέχεια του φιλελευθερισμού στο τέλος του περασμένου αιώνα δεν μπορεί να είναι ο νεοφιλελευθερισμός στον 21ο αιώνα, σε περιόδους μάλιστα που η οικονομική, κοινωνική και μεταναστευτική κρίση βαθαίνει.
Είναι αδήριτη η ανάγκη της δημιουργίας ενός πολιτικού κομματικού σχήματος με τα γενικά χαρακτηριστικά μιας Νέας Ριζοσπαστικής Λαϊκής Κοινωνικής Κεντροδεξιάς, με τη μορφή πυραμίδας, που θα αποτελεί τη συνέχεια του μεσαίου χώρου, τον οποίο και θα στεγάζει.
-Να ξαναθεμελιώσει τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, την εγγύηση της ασάλευτης ειρηνικής πορείας των τελευταίων δεκαετιών.
-Να εδραιώσει την πολιτική που υπερασπίζεται αλλά και θωρακίζει τον αδύναμο, υπηρετώντας ένα κοινωνικό κράτος που θα υπηρετεί και όχι θα καταδυναστεύει τον πολίτη.
-Να δώσει τα επιτρεπτά ρεαλιστικά όρια στην ελευθερία της αγοράς, θεσπίζοντας απαράβατους κανόνες που να τη ρυθμίζουν, γιατί δυστυχώς απεδείχθη ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται αλλά απορυθμίζονται, αποκλείοντας την ασύδοτη κερδοσκοπία και προστατεύοντας τον πολίτη.
-Να εμπεδώσει την ελευθερία του ατόμου, που είναι συνυφασμένη με την αξία του ανθρωποκεντρισμού, τους δημοκρατικούς κανόνες που τη διέπουν, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη που αυτή του παρέχει.
– Να καθιερώσει πάγια την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες σ’ όλους τους πολίτες, επιλογή που η σημασία της για το άτομο και την κοινωνία είναι πολύπλευρα χρήσιμη και απλώνεται σ’ όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
– Η κοινωνία μας δεν βρίσκεται μόνον σε πολιτική και οικονομική κρίση, αλλά μαστίζεται και από ανθρωπιστική, πολιτισμική και ηθική κρίση. Είναι ανάγκη να επαναφέρουμε βασικές αρχές και αξίες: Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του ανθρώπου στην αξιοπρέπεια. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετέχουν δημοκρατικά στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους,να παλεύουν και να δημιουργούν το περιβάλλον που επιθυμούν. (J.F. Kennedy: «Τα πράγματα δεν γίνονται. Τα πράγματα τα κάνουμε να γίνονται»)
– Σ’ ένα συγκρουσιακό κόσμο η γεωπολιτική μας σκέψη δεν επαναπαύεται και εφησυχάζει πάνω στις διεθνείς συμφωνίες, γιατί «τα πάντα ρει». Ασκώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, προετοιμαζόμαστε για τον πόλεμο, για να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ειρήνης.
– Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες υπήρξαν πρότυπα ανθρώπινης ανάπτυξης. Η πορεία της ΕΕ διαψεύδει όσους πίστεψαν στην «ευρωπαϊκή ιδέα». Την Ευρώπη των διορισμένων τεχνοκρατών (ΚΟΜΙΣΙΟΝ), των συμφερόντων των οικονομικών κολοσσών, πρέπει να την μετατρέψουμε στην Ευρώπη που θα κατευθύνουν οι αιρετοί (Ευρωκοινοβούλιο), για να την οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, της αλληλεγγύης και της ευημερίας των λαών και των πολιτών της.
– Ένας κομματικός μηχανισμός της Νέας Ριζοσπαστικής Λαϊκής & Κοινωνικής Κεντροδεξιάς με όμοιες σκέψεις και αρχές, που θα απλώσει ένα σύγχρονο στέρεο και ασφαλές δίχτυ προστασίας, σε κυρίαρχα ζητήματα όπως η Εθνική ασφάλεια, η Εσωτερική τάξη, η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια κ.α. μπορεί να εκφράσει τον μεσαίο Έλληνα πολίτη, να επαναφέρει την ελπίδα και το όραμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, να δημιουργήσει απίστευτες πλειοψηφίες στην κοινωνία μας και να του ανατεθεί η εντολή εφαρμογής της πολιτικής του.