Μετά από 31 ολόκληρα χρόνια ομηρίας, για εκατοντάδες οικοπεδούχους στην Πτολεμαΐδα, που ήταν όμηροι και δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν ή έστω να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους, η σημερινή ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, ήρθε για να βάλει ένα τέλος.
Χθες το πρωί στο δημαρχείο Εορδαίας έγινε μια πανηγυρική συνέντευξη τύπου, από τον δήμαρχο Π. Πλακεντά, την διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας Φ. Αγγελίδου, τον μελετητή του έργου κ. Αραϊλόπουλο, τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Λιάκο και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Ανακοινώθηκε ότι πρακτικά, ξεκλειδώνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και αγοροπωλησίες για 800 ιδιοκτήτες ακινήτων 1500 στρεμμάτων στην πόλη της Πτολεμαΐδας, ανθρώπων που βρισκόταν σε ομηρία από το 1990.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τροχοπέδη στην έγκαιρη αποπεράτωση του έργου έχει αποτελέσει το Κτηματολόγιο. Όπως είναι γνωστό η Πτολεμαΐδα ήταν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που εφαρμόστηκε πιλοτικά το Κτηματολόγιο το 1996. Λόγω των πρωτόγνωρων τότε συνθηκών δημιουργήθηκαν ασυμφωνίες σε νομοτεχνικά ζητήματα, που καθυστέρησαν την περάτωση του έργου. Εκ των υστέρων μπορεί κάποιος να συμπεράνει πως αν το Κτηματολόγιο ξεκινούσε 1-2 χρόνια αργότερα, η επέκταση της πόλης θα είχε προλάβει να ολοκληρωθεί από τότε.
Πλακεντάς: Μπαίνει τέλος σε μια σύγχρονη πληγή του Δήμου Εορδαίας
Με την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της πράξης εφαρμογής, ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς έκανε λόγο για μια σύγχρονη πληγή του Δήμου Εορδαίας που εδώ και 30 χρόνια κρατούσε ομήρους χιλιάδες συμπολίτες οικοπεδούχους ή ακόμα και κληρονόμους. «Με συντονισμένες ενέργειες και αρκετή δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας και του αναδόχου κ. Αραϊλόπουλου κλείνει σήμερα και επίσημα με την ανακοίνωση αλλά έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες μέρες η διαδικασία, μια σύγχρονη πληγή του Δήμου Εορδαίας, του Δήμου Πτολεμαΐδας και κατ΄ επέκταση του Δήμου Εορδαίας.
Πλέον δίνεται η ευκαιρία σε όλους εκείνους που ως δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα σε άλλους πιθανούς αγοραστές, είτε και οι ίδιοι να μπορέσουν πλέον να οικοδομήσουν και να κάνουν αυτό που θέλανε και είχαν στο μυαλό τους. Αυτή η λήξη πράξης εφαρμογής και διαδικασιών ουσιαστικά δίνει και μια νέα ώθηση στην οικονομία της πόλης καθώς μέσα από την οικοδομική δραστηριότητα θα μπορέσει να υπάρξει απασχόληση διαφόρων επαγγελμάτων που θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε.
Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας πως: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην επίλυση του θέματος, σε όλες τις δημοτικές αρχές που έβαλαν το λιθαράκι τους έτσι ώστε το θέμα να φτάσει στην ολοκλήρωση του, τις υπηρεσίες του Δήμου για την υπομονή και επιμονή τους, ιδιαίτερα την Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας κ. Αγγελίδου αλλά και όλους τους συνεργάτες της για την υπομονή και συνεργασία με τον ανάδοχο αλλά και τη συνεχή απαίτηση των υπουργείων για καινούρια έγγραφα και παραστατικά, τους πρώην περιφερειάρχες κ.κ. Δακή και Καρυπίδη για τη διάθεση που έδειξαν προκειμένου να τακτοποιηθεί η υποχρέωση της Νομαρχίας Κοζάνης και κατ΄ επέκταση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, της απαίτησης και της υποχρέωσης που χρειαζόταν στο ποσό που εγκρίθηκε από το περασμένο Περιφ. Συμβούλιο καθώς και όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.
Επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Αραϊλόπουλο και τους συνεργάτες του για τη καλή διάθεση και συνεργασία, για τη υπομονή και καρτερικότητα που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια και πως από εδώ και πέρα με την οργάνωση που πρέπει να επιδείξουμε στις υπηρεσίες μας και το προγραμματισμό για να κάνουμε ότι έργα υποδομής χρειάζονται καθώς και η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων για να μπορέσει αυτό το σημαντικό γεγονός να αποτελέσει μια πράξη ανάπτυξης πέρα από εφαρμογής για τον Δήμο Εορδαίας και το τόπο. Τέλος θέλω να τονίσω ότι σήμερα ολοκληρώνεται μια ταλαιπωρία πολλών-πολλών ανθρώπων, αλλά και των υπηρεσιών και του αναδόχου καθώς και όλων των αυτοδιοικητικών που ασχολήθηκαν με το θέμα».
Το ιστορικό της υπόθεσης Τι γίνεται από εδώ και πέρα
Στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και τι γίνεται τώρα, αναφέρθηκε η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Εορδαίας Φ. Αγγελίδου «Η επέκταση της πόλης της Πτολεμαΐδας έγινε με τις διατάξεις του 1337/83. Το ‘88 εγκρίθηκε το Π.Δ. ρυμοτομίας, στη συνέχεια ανατέθηκε σε ανάδοχο η πράξη εφαρμογής, το 2006 εγκρίθηκε από τον τότε Νομάρχη και έκτοτε αρχίζει η ταλαιπωρία για την μεταγραφή της πράξης εφαρμογής λόγω κτηματολογίου της πόλης της Πτολεμαΐδας.»
Τι γίνεται από εδώ και πέρα
Η κ. Αγγελίδου, έκανε λόγο για τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα: «Μετά τη μεταγραφή της πράξης εφαρμογής έχουμε να ξεχωρίσουμε 2 διαφορετικά πράγματα. Ιδιοκτησίες που δεν έχουν καμία μεταβολή και επομένως οι ιδιοκτήτες τους να πάνε στο κτηματολόγιο να βγάλουν φύλλα μεταγραφής και να είναι τακτοποιημένοι και στη μερίδα που δεν είναι τακτοποιημένοι και θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές πράξεις. Αυτές γίνονται για 3 λόγους, σφάλματα αποτύπωσης αρχικής ιδιοκτησίας, σφάλματα του τίτλου κτήσης και σφάλματα των στοιχείων του ιδιοκτήτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία να πάρουν την αντίστοιχη αίτηση με ότι χρειάζεται να προσκομίσουν. Η υπηρεσία θα τα επεξεργαστεί μαζί με το νομικό σύμβουλο του ιδιοκτήτη ή το μηχανικό, θα τα στείλει στη περιφέρεια έτσι ώστε να βγει απόφαση περιφερειάρχη για να γίνει διορθωτική πράξη της αρχικής πράξης εφαρμογής. Τα έντυπα αυτά θα βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του δήμου αλλά και στην υπηρεσία».
Διορθωτικές πράξεις για ένα 30% των ιδιοκτητών
Από την πλευρά του ο ανάδοχος κ. Αραϊλόπουλος, το γραφείο του οποίου έφερε σε πέρας την χρονοβόρα και πολύ απαιτητική εργασία, έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από το 1990 όπου ξεκίνησε η σύμβαση για να γίνει η πράξη εφαρμογής της Πτολεμαΐδας, λέγοντας ότι το 2006 κατάφεραν να τελειώσουν και να ολοκληρωθεί η πράξη αλλά δυστυχώς εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα να ισχύει το κτηματολόγιο, λέγοντας ότι: «Έτσι ενώ ήταν να γίνει μια συνολική μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο άλλαξαν οι συνθήκες. Αυτή η αλλαγή και η πρωτοπορία γιατί ήμασταν από τους πρώτους δήμους που εφαρμόσαμε το Κτηματολόγιο μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση να κάνουμε άλλα 16 χρόνια να κάνουμε αυτή τη μεταγραφή».
Σήμερα, σημείωσε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα στις ιδιοκτησίες με το Κτηματολόγιο, που ήθελε να ταιριάζουν απόλυτα οι πίνακες ιδιοκτησίας του με του δήμου, μια διαδικασία στην υπάρχει σήμερα ταύτιση κατά 70%, ενώ στο υπόλοιπο 30%, απαιτείται από τους ενδιαφερόμενους να κάνουν μια διαδικασία για την οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις και οδηγίες για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν.
Από την πλευρά του ο κ. Λιάκος, νομικός σύμβουλος Δήμου Εορδαίας, σημείωσε πως με την ολοκλήρωση αυτής της πράξης ολοκληρώθηκε η διαδικασία που κράτησε χρόνια και είχε κρατήσει σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους με όποιο τρόπο θέλει ο καθένας.
Η διαδικασία των διαφορετικών πράξεων είναι πολύ σημαντική πλέον σε αυτό το επίπεδο, με τον ίδιο να τονίζει πως αυτοί που έχουν τα στοιχεία τους στο Κτηματολόγιο και στην πράξη εφαρμογής δεν έχουν κάποιο θέμα και μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες που θέλει ο καθένας. Αλλά στο υπόλοιπο 30%, θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν παλιοί ιδιοκτήτες στην πράξη εφαρμογής, έχουν πεθάνει, έχουν αφήσει στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, έπρεπε να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, έχουν γίνει μεταβιβάσεις στο ενδιάμεσο. Όλοι αυτοί πρέπει να κάνουν τις διαδικασίες της διόρθωσης. Ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να προβεί σε αυτή τη διαδικασία με το δικηγόρο του και το μηχανικό του. Το εν λόγω γραφείο του δήμου θα στελεχωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να γίνει μια έρευνα στην ιδιοκτησία αυτή πολλών ετών πίσω, μπορεί και 40, να φανούν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία».
Ειδικό γραφείο για τους πολίτες
Θα υπάρξει, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Πλακεντάς, ειδικό γραφείο που θα ασχολείται με αυτό, στο χώρο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Εκεί υπάρχει το αρχείο, τα δεδομένα που χρειάζονται, για να μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει τη διαδικασία που περιγράφεται. Πολύ σύντομα θα είναι σε θέση, να μπουν και στη σελίδα του δήμου.
Επίσης, ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχει σε εκκρεμότητα η έγκριση των περιοχών 3,5,7 (κοντά στον οικισμό Καρδιάς, και το κομμάτι περιοχής κοντά στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής), για το οποίο είναι σε διαδικασία διαβούλευσης με το Υπουργείο. «Με την ολοκλήρωση και την έγκριση των πράξεων αυτών πλέον η πόλη αποκτά μια ταυτότητα ακόμη, ένα χώρο ακόμη, που πρέπει να τον αναδείξουμε, πρώτα με κάποιες βασικές αρχές υποδομών αλλά και μια σειρά άλλων πραγμάτων», κατέληξε.