Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μεγειρεύοντας με την Αρετή- Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Μεγειρεύοντας με την Αρετή- Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email




subscribe!





 

Νηστίσιμος, τέλειος σε γεύση χαλβάς σιμιγδαλένιος, για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο!

Ένα πεντανόστιμο, οικονομικό γλυκό που μπορούμε να κάνουμε όλοι!

Υλικά :

  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό (360 γρ.)
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο (240 γρ.)
  • 3 ποτήρια ζάχαρη (600 γρ.)
  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ. καρύδι σπασμένο

Εκτέλεση :

Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τον χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε βαθιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι στο λάδι, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην αρπάξει και καεί.

Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει και να αρχίζει να μυρίζει, περίπου 15 – 20 λεπτά.

Στον χρόνο αυτό, ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία άλλη κατσαρόλα να βράσουν. Πρώτα το νερό, την ζάχαρη, το ξύλο της κανέλας το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα που θα φτάσει στο σημείο βρασμού.

Κλείνουμε την φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από το μάτι. Πετάμε το ξύλο κανέλας και ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια, πάντα σε χαμηλή ή μεσαία θερμοκρασία.

Προσέχουμε γιατί πιτσιλάει, αν δεν ανακατεύουμε πιτσιλάει περισσότερο. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να μην αρπάξει καθόλου.

Προς το τέλος προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το σπασμένο καρύδι και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις πήξει ο χαλβάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμος ο χαλβάς είναι όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας , όπως δείχνει στην φωτογραφία.

Μεταφέρουμε τον χαλβά από την κατσαρόλα σε στρόγγυλη φόρμα του κέικ ή στις φόρμες για χαλβά και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, αναποδογυρίζουμε την φόρμα ή τα μπολάκια σε μία πιατέλα

και σερβίρουμε με λίγη κανέλα (αν το επιθυμούμε).

Τα μπολάκια τα φυλάσσουμε στο ψυγείο και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

 

Καλή επιτυχία !

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          email:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – Francis Goya – Concierto D’Aranjuez (1976)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Από 15 Μαΐου το ωράριο στην εστίαση πάει μέχρι τις 12 το βράδυ -Τον ...