Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους έδωσε η ανακοίνωση των βάσεων στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και των ονομάτων των επιτυχόντων.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι πίνακες αναρτήθηκαν το πρωί στα κατά τόπους λύκεια, όπου εκτυλίχτηκαν σκηνές χαράς και συγκίνησης για όσους είδαν το όνομά τους στους επιτυχόντες στη σχολή της επιλογής τους, ενώ τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, καθώς υπήρχε κατήφεια για όσους δεν είδαν το όνομά τους και δεν θα διαβούν φέτος το κατώφλι του πανεπιστημίου, αλλά βεβαίως υπάρχει πάντα και η δεύτερη ευκαιρία.
Το ποσοστό επιτυχίας σε επίπεδο νομού ανήλθε στο 76,24% για τα γενικά λύκεια, το οποίο είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό που έφτασε στο 69,14%. Το ποσοστό επιτυχίας στο νομό Κοζάνης είναι ελαφρώς αυξημένο, κατά 1,36% σε σχέση με πέρυσι. Από τους 1.370 υποψηφίους των ΓΕΛ πέτυχαν οι 1.047. Στα ΕΠΑΛ τα ποσοστά επιτυχίας είναι μικρότερα ή και πολύ χαμηλότερα, αναλόγως με την ομάδα. Ειδικότερα στην Ομάδα Α΄ το ποσοστό επιτυχίας είναι μόλις 26,86% και στην Ομάδα Β΄ ανήλθε στο 56,67%.
Να σημειωθεί ότι φέτος στο ψηλότερο σκαλί στο βάθρο των επιτυχιών ανέβηκε η Πτολεμαΐδα, καθώς το 3ο λύκειο της πόλης είναι αυτό με τις υψηλότερες βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ υψηλές βαθμολογίες κατέγραψαν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, με πολλούς από τους μαθητές των δύο σχολείων να εξασφαλίζουν μία θέση στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές.
Την ίδια στιγμή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους νέους φοιτητές. Οι βάσεις στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σημείωσαν πτώση, και μάλιστα πολύ μεγάλη σε ορισμένες σχολές. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σημειώθηκε και άνοδος και πτώση των βάσεων στις διάφορες σχολές. Ειδικότερα: Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη η βάση είναι 15.792 μόρια έναντι 15.392 πέρυσι, δηλαδή παρατηρείται αύξηση της βάσης κατά 410 μόρια. Στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος η βάση είναι 11.008 μόρια έναντι 10911 πέρυσι, αύξηση κατά 97 μόρια.
Κατακόρυφη πτώση έχουμε στα παιδαγωγικά τμήματα της Φλώρινας, τα οποία συμπαρασύρθηκαν με τα παιδαγωγικά τμήματα όλων των πανεπιστημίων της χώρας. Ειδικότερα: Στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών με βάση 8.782 μόρια φέτος έναντι 12.525 πέρυσι, καταγράφηκε πτώση 3.210 μορίων. Στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας η βάση είναι 10.228 φέτος, έναντι 13.438 πέρυσι, ήτοι πτώση 3.210 μόρια. Πτώση 410 μορίων σημειώθηκε και στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης, όπου η βάση φέτος είναι 12.306 έναντι 12.902 πέρυσι.
Σχετικά με τα αποτελέσματα η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης Βασιλική Βόντσα, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα γιατί έχει κλείσει ο κύκλος της αγωνίας των μαθητών που περίμεναν να δουν σε ποιο ΑΕΙ – ΤΕΙ έχουν περάσει και ανοίγει ο νέος δρόμος της ελπίδας, της δουλειάς και των προοπτικών για τους μαθητές μας, που ολοκλήρωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία κύλησε πάρα πολύ ομαλά, οι μαθητές μας και οι γονείς τους, όπως φαίνεται από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από το πρωί είναι ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι. Ακόμη και όσοι δεν πέτυχαν στην πρώτη τους επιλογή βλέπουν μπροστά τους μια καινούργια πρόκληση, έναν καινούργιο δρόμο και ελπίζουμε ότι θα είναι όλοι ετοιμοπόλεμοι στην καινούργια χρονιά που έρχεται».
Συγχαρητήρια μηνύματα εξέδωσαν επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και όλοι οι δήμαρχοι των δήμων της Π.Ε. Κοζάνης. Να σημειωθεί τέλος ότι στο δημαρχείο Κοζάνης λειτουργεί όπως και πέρυσι Γραφείο Υποδοχής νέων φοιτητών.