Πρόταση στο δήμαρχο Εορδαίας για δημιουργία κυψελών επιχειρηματικότητας και Μητρώου Επιστημόνων και Καλλιτεχνών.
Σε πρόσφατο ένθετο της «Καθημερινής» είχε αφιέρωμα σε νέους Έλληνες που δημιουργούν και κατακτούν το μέλλον και δεν είναι καν 30 χρονών!
Στη σελίδα 24 διάβασα για τον Στάθη Καρκαντώνη 28 ετών, είναι υπεύθυνος αναζήτησης πόρων και συντονιστής δράσεων για το Refugees Welcome Greece. Επίσης η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, την Πτολεμαΐδα (!!!) τον ώθησε στη δημιουργία του Παρατηρητήριου Μεταλιγνιτικής Περιόδου, ενός οργανισμού που εστιάζει στην αναζήτηση κατεύθυνσης μέσα από τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων και τον μελλοντικό σχεδιασμό της περιοχής Πτολεμαΐδας- Κοζάνης.
Διάβασα το άρθρο και καμάρωσα για αυτό το παιδί, πήρα κουράγιο, τίποτα δεν χάθηκε για αυτήν τη χώρα όσο υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν και ονειρεύονται. Ειδικά όταν μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες νέοι άνθρωποι μένουν στη Ελλάδα και αγωνίζονται να κατακτήσουν τους στόχους τους, αυτή είναι η πιο σπουδαία «επένδυση» για τη χώρα είναι η πιο σημαντική κινητήριος δύναμη για την Εορδαία.
Το παράδειγμα του Στάθη Καρκαντώνη είναι ένα από τα πολλά των τριαντάρηδων που ξεχωρίζουν και δημιουργούν τόσο στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μερικοί απ΄ αυτούς που πραγματικά τους καμαρώνω για το πείσμα, το ταλέντο, την εργατικότητα και την επιμονή τους είναι η Μελίνα Χατζηπαντελή με τα ευφάνταστα γλυκά της, ο Δημήτρης Χαρίτων με τις χολιγουντιανές παραγωγές του, ο Ευθύμιος Σαββάκης ο πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, ο Τάσος Χασικέογλου με την σπουδαία πορεία του στις διεθνείς κουζίνες, ο Αντώνης Πουγαρίδης με τη φρέσκια ματιά του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Πωλίνα Γιαννιώτη με τις διατροφικές συμβουλές της και άλλοι πολλοί. Ίσως κάθε γειτονιά της περιοχής έχει ένα τέτοιο παιδί που παλεύει για τα όνειρα του.
Η νέα γενιά είναι αυτή που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας. Μόνο αν επενδύσουμε στα παιδιά αυτά, θα μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Είναι αλήθεια ότι –παρά τις δυσκολίες- η περιοχή της Εορδαίας ήταν πάντα ένας ευλογημένος τόπος, που τα φτωχά χωριά του ανέδειξαν λαμπρούς επιστήμονες, ιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, δημοσιογράφους, ερευνητές, καλλιτέχνες που μας κάνουν περήφανους στα πέρατα της οικουμένης.
Τι κάνουμε όμως εμείς ως Δημοτική Αρχή γι’ αυτούς τους ανθρώπους;Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τους γνωρίζουμε καν.
Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνω τη λειτουργία Μητρώου Επιστημόνων και Καλλιτεχνών Εορδαίας που θα λειτουργήσει στο Δήμο μας. Θα πρέπει να συστήσουμε ένα Μητρώο, στο οποίο θα καλέσουμε όλα τα παιδιά που τέλειωσαν τα Λύκεια του Δήμου μας, ή πήραν Πτυχίο ή ολοκλήρωσαν Μεταπτυχιακές Σπουδές σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ή του Εξωτερικού, να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους στο Δήμο μας. Το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερη υποδομή, μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας. Το Μητρώο που θα συστήσουμε θα πρέπει να διαχωρίζεται σε επιστημονικά αντικείμενα.
Πρέπει επίσης να καλέσουμε τους ανθρώπους που γεννήθηκαν στον τόπο μας και διαπρέπουν στον Επαγγελματικό στίβο ή την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, να ενημερώσουν το Μητρώο του Δήμου μας, ώστε να ξέρουμε που βρίσκεται και που δημιουργεί σήμερα ο καθένας από αυτούς, με την προοπτική να γίνουν μέντορες.
Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Μπορεί να βοηθήσει νέα παιδιά της Εορδαίας να βρουν δουλειά ή να πάρουν συμβουλές από «μέντορες». Επίσης μπορούν να συμβάλλουν σε συνεργασίες και συνέργειες του Δήμου μας με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή μεγάλες εταιρείες.
Ταυτόχρονα οφείλουμε να επενδύσουμε σε τομείς που ξεχωρίζει ο τόπος μας, όπως η νέες τεχνολογίες στην οποία διακρίνονται τα σχολεία μας σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Τέλος, αξιοποιώντας τα προγράμματα ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουμε τη «Νεανική Επιχειρηματικότητα» συστήνοντας Χώρους Φιλοξενίας και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων (Start ups επιχειρήσεων).
Οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν κυψέλες επιχειρηματικότητας και να χρησιμοποιηθούν δίνοντας στέγη στην προσπάθεια νέων ανθρώπων. Αυτοί είναι δημοτικά κτήρια, όπως τα πρώην δημαρχεία Βερμίου και Αγίας Παρασκευής, οι πρώην παιδικοί σταθμοί Μεσοβούνου και Κομνηνών που λόγω Καλλικράτη έχουν πια μειωμένη χρήση.
Αν ο Δήμος φιλοξενήσει δράσεις νέων επιχειρήσεων και γίνει ουσιαστικά χορηγός σε κτηριακές εγκαταστάσεις, στα πάγια έξοδα, σε υπηρεσίες διαδικτύου και επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα γίνει χορηγός στο όνειρο τους και όταν κάποιος άνθρωπος πετυχαίνει το όνειρο του κερδίζουμε όλοι.
Για τις δράσεις αυτές δεν απαιτείται να δαπανηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, σχεδιασμό, συντονισμό και απόφαση χρειάζεται μόνο.