Την μεγάλη προσφορά του Ορθοπεδικού Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη στη δημιουργία της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία φέρει πλέον το όνομά του, και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ορθοπεδικής επιστήμης σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, τίμησε η ιατρική κοινότητα της Εορδαίας και της Δυτικής Μακεδονίας και πολύς κόσμος, στην επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε εις μνήμην του η Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου την Κυριακή 3 Απριλίου, με θέμα “Οστεοπόρωση: Νεότερα Θεραπευτικά Δεδομένα”.
Στην εκδήλωση επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του Κ. Θεοδωρίδη, Βίκυ Σουγλέρη, ενώ το βιογραφικό και το έργο του Συντονιστή διευθυντή της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2015, παρουσίασε ο Ορθοπεδικός Νίκος Σαμαράς.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Κ. Θεοδωρίδης με την υψηλή επιστημονική του κατάρτιση, την ευρύτητα μόρφωσης, τον υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης και ενσυνείδησης και την εργατικότητά του πέτυχε να αναδείξει την Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου- στην οποία εργάστηκε ολομόναχος επί μια ολόκληρη δεκαετία- και να καθορίσει εν πολλοίς την ορθοπεδική επιστήμη στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και να κάνει γνωστή την Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με πρωτοπόρες ορθοπεδικές εφαρμογές και με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Εντυπωσιακά στοιχεία για το έργο της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου παρουσίασε ο διευθυντής της κλινικής, Αναστάσιος Κουντούδης, ενώ ταυτόχρονα το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα στην αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, από τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Καπετάνο, ο οποίος κατάγεται μάλιστα από το Ν. Κοζάνης.
Στις γυναίκες άνω των 45 ετών η οστεοπόρωση είναι υπεύθυνη για το 75% των καταγμάτων που παθαίνουν, τόνισε ο Καθηγητής κ. Καπετάνος. Δήλωσε πως η οστεοπόρωση θεραπεύεται, καθώς «αν γίνει σωστή θεραπεία και χτίσουμε καινούριο κόκαλο αντιστρέφεται η εξέλιξή της», αλλά και ότι «η θεραπεία της οστεοπόρωσης στοχεύει στην πρόληψη των καταγμάτων, να προληφθεί το πρώτο κάταγμα.»
Έδειξε ως επιβαρυντικούς παράγοντες για οστεοπόρωση την πρόωρη εμμηνόπαυση, το χαμηλό σωματικό βάρος, το γήρας, το κάπνισμα, την καφεΐνη το οινόπνευμα, την καθιστική ζωή, τη χρήση κάποιων φαρμάκων, τον υπερθυρεοειδισμό, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νεφρική ανεπάρκεια κ.α., επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να βρεθούν τα άτομα υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση.
Ο Καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη από την οστεοπόρωση, με την εξής προτροπή: Αυξήστε τις αποθήκες οστικής μάζας στην παιδική ηλικία. Άσκηση από την παιδική ηλικία, σωστή διατροφή, όχι τροφές fast food και κόκα κόλα, πολλά γαλακτοκομικά, όσπρια, λαχανικά, λίγα κρέατα, και κυρίως διόρθωση τυχόν επιβαρυντικών παραγόντων.