Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου τέσσερις χιλιάδες στέμματα με φακές και ρεβίθια.
«Οι αυξημένες ακραίες θερμοκρασίες του Μαΐου σε συνδυασμό με την εξοντωτική ανομβρία κατέστρεψαν αυτές τις καλλιέργειες στην περιοχή μας», αναφέρουν σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι της Καστοριάς.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς, «τον περασμένο Μάιο είχαμε καύσωνα και ανομβρία. Οι φακές και τα ρεβίθια είναι κοντά και δεν μπορούν να συγκομιστούν. Μιλάμε για ολική ζημιά στις καλλιέργειες. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για καύσωνα όταν οι θεμροκρασίες είναι από 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Στην Καστοριά όμως δεν έχουμε ποτέ τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Παρόμοια προβλήματα έχουν και οι καλλιέργειες φασολιών στην περιοχή, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αποζημιωθεί δύο φορές. Εμείς ζητάμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα οικονομικών κρατικών ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) για να καταφέρουμε να αποζημιωθούμε».
Η επιστολή προς το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Οι αυξημένες άκαιρες θερμοκρασίες του Μαΐου σε συνδυασμό με την εξοντωτική ανομβρία κατέστρεψαν αυτές τις καλλιέργειες στην περιοχή μας.
Αυτό διαπιστώθηκε την περίοδο που συνέβαινε, αλλά περιμέναμε έως τώρα που γίνεται η συλλογή των προϊόντων μήπως και με τις καλλιεργητικές μας φροντίδες βελτιωθεί η κατάσταση, προκειμένω να συλλέξουμε έστω και μέρος των καλλιεργειών αυτών.
Τελικά η συλλογή τους είναι αδύνατη, με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο ακόμη και χειρονακτικά, γιατί τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν ώστε να μπορούμε να τα συλλέξουμε.
Οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες του Μαΐου, όπως και η ανομβρία, έχουν καταγραφεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Περιφερειακής ενότητας Καστοριάς που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ενότητα και μπορούν εύκολα να αναζητηθούν.
Γνωρίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις καταστροφής από τα συγκεκριμένα αίτια, (παρ’ ότι επί σειρά ετών ζητούμε την αλλαγή του κανονισμού) παρακαλούμε κ. υπουργέ να δρομολογήσετε τις διαδικασίες έτσι ώστε το αίτημα όλων των καλλιεργητών του νομού μας, όπως δια των αντιπροσώπων τους υπογράφεται παρακάτω, για την ένταξη των καλλιεργειών αυτών στο μηχανισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), προκειμένου να δηλωθούν οι πληγείσες εκτάσεις με τις φακές και τα ρεβίθια, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από τον οργανισμό.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι με όλα αυτά που ζούμε και μας δυσκολεύουν θα βοηθήσετε μια ακριτική περιοχή, χωρίς εναλλακτικές διεξόδους καλλιεργειών, με τα χαμηλότερα ποσοστά αρδευόμενων εκτάσεων στη χώρα, προκειμένου να σταθεί όρθια και να συνεχίσει την αγωνιώδη προσπάθεια της παραγωγής ελλειμματικών για την χώρα μας προϊόντων, με αξία στην αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια της για παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση».
Την επιστολή υπογράφουν οι εξής:
Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς ο πρόεδρος Μόσχος Δημήτριος
Για τον αγροτικό συν/σμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό ο πρόεδρος Μορφίδης Πλάτων
Για τον αγροτικό συν/μο ΟΡΜΗ Βιτσίου ο πρόεδρος Βαενάς Δημήτριος
Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού ο πρόεδρος Μάνος Θωμάς
Για τον αγροτικό σύλλογο Πολυκάρπης ΜΑΚΕΔΝΟΣ ο πρόεδρος Μόσχος Θωμάς
Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς ο πρόεδρος Λαζαρίδης Δημήτριος Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr