Πολύς λόγος έχει γίνει για την ιδιαιτερότητα του νέου έργου που αφορά στην λειτουργία των λεβήτων βιομάζας για την τροφοδοσία του δικτύου Τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου. Όπως είναι γνωστό, το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι διασφάλισε «στο παρά πέντε» την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της τηλεθέρμανσης αμέσως μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα πολύ καλά αντανακλαστικά της ΔΕΤΕΠΑ και του Δήμου Αμυνταίου οι οποίοι έγκαιρα διαπίστωσαν την ανάγκη και δρομολόγησαν τις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να δημοπρατηθεί γρήγορα το έργο και να εξασφαλιστούν και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Αντίστοιχα και ο Ανάδοχος του έργου μαζί με τους υπεργολάβους του, ανέλαβαν την υποχρέωση να υλοποιήσουν ένα σύνθετο και δύσκολο έργο και την κρίσιμη στιγμή επιτυχώς το έφεραν εις πέρας.
Ένας από τους λόγους που έκανε το έργο σύνθετο, είναι το ότι υπήρχε η απαίτηση για αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών ειδών καυσίμων (διαφορετικά μίγματα βιομάζας / λιγνίτη σε διάφορες αναλογίες με την βιομάζα να μπορεί να είναι είτε υπολειμματική αγροτική βιομάζα, είτε ξυλώδης βιομάζα είτε άλλα είδη βιομάζας). Αυτό όμως είναι και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το καινοτόμο σύστημα, καθώς η λειτουργία του προσαρμόζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την επάρκεια που υπάρχει σε καύσιμα, ή ακόμα και ανάλογα με την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόζει η Επιχείρηση σε επίπεδο επιλογής καυσίμου, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Το δεύτερο σημαντικό όφελος που προέκυψε για τους δημότες, είναι το ότι καλύφθηκε στο 100% η ανάγκη της τηλεθέρμανσης για ζεστό νερό από την αρχή της θερμαντικής περιόδου του 2020. Η θερμαντική περίοδος του 2020 ήταν πρώτη θερμαντική περίοδος κατά την οποία το Αμύνταιο στερήθηκε την παροχή θερμότητας από την ΔΕΗ. Το γεγονός της κάλυψης των φορτίων της τηλεθέρμανσης και την συνεπακόλουθης θερμανσης των πολιτών την πρώτη περίοδο μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου, αποτελεί τεράστιο κοινωνικό όφελος που προκύπτει από το έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδοχος εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ χρηματοδότησε το 100% του έργου, και θα πληρωθεί όταν γίνουν οι διαδικασίες οριστικής παραλαβής του έργου τους επόμενους μήνες. Ουσιαστικά δηλαδή χρηματοδότησε την κατασκευή αλλά και τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, δείχνοντας πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία σε μία κρίσιμη περίοδο για το λαό του Αμυνταίου.
Το τρίτο όφελος (που μόνο αυτονόητο δεν μπορεί να θεωρείται) είναι το ότι η λειτουργία του καθιστά τον Δήμο Αμυνταίου ΠΑΡΑΓΩΓΟ ενέργειας, γεγονός από το οποίο απορρέουν πολλαπλά οφέλη. Ο Δήμος γίνεται αυτάρκης, επιλέγει ο ίδιος τα καύσιμα, τον τρόπο λειτουργίας, και δεν εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως η ΔΕΗ, ή ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας, από τις επιλογές του οποίου στο παρελθόν ήταν δεσμευμένοι Δήμοι, Δήμαρχοι ή Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Ένα πρόσθετο σημαντικό όφελος που προκύπτει για την περιοχή από το έργο έχει να κάνει με την αυτονομία της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου και την απεξάρτησή της από ένα μόνο καύσιμο και έναν μόνο πάροχο καυσίμου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά όταν ο σχεδιασμός για την Δυτική Μακεδονία στηρίζεται σε έναν μη τοπικό (και μη εθνικό) πόρο όπως το Φυσικό Αέριο. Η τροφοδοσία με Φυσικό Αέριο όπως είναι γνωστό είναι ένα ζήτημα με πολλές ιδιαιτερότητες, που έχουν να κάνουν από κρίσεις σε διακρατικές σχέσεις, ενεργειακές κρίσεις και σκαμπανεβάσματα στην τιμή του καυσίμου, αλλά και ζητήματα επάρκειας του, δεδομένου πως όλη η Ευρώπη «διψάει» για καύσιμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι η μονόπλευρη εξάρτηση από μια πηγή καυσίμου ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσεπίλυτες καταστάσεις όταν για οποιοδήποτε λόγο αυτή η παροχή διακοπεί.
Δεν μπορεί να μη σημειωθεί, το ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Δυτική Μακεδονία το έργο «της βιομάζας» απασχόλησε σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην φάση της κατασκευής, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω υπεργολάβων, προμηθευτών, μεταφορέων και λοιπών επαγγελματιών που δραστηριοποιήθηκαν μέχρι την έναρξη λειτουργίας του έργου. Το ακόμα σημαντικότερο όμως, είναι το ότι στην φάση της λειτουργίας του έργου απαιτούνται πάνω από 20 θέσεις εργασίας βάζοντας έτσι ένα μικρό λιθαράκι στο δύσκολο έργο καταπολέμησης της αύξησης της ανεργίας στην περιοχή. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα, 20 δημότες του Αμυνταίου να εργαστούν στην εγκατάσταση, εξασφαλίζοντας εισόδημα για τις οικογένειες τους.
Επιπρόσθετα, με το εν λόγω έργο, ανοίγει και μια πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης μια νέας οικονομίας για την περιοχή η οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με την οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας βιοκαυσίμων. Η αλυσίδα αυτή, μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας εάν δημιουργηθεί ισχυρό δίκτυο συλλογής, διαχείρισης και προμήθειας βιομάζας από την ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου. Πέραν αυτού, η δημιουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και με τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί αειφόρου ανάπτυξης με αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Τελευταίο – αλλά ίσως και το πιο κρίσιμο μακροπρόθεσμα – είναι το περιβαλλοντικό ζήτημα. Ουσιαστικά, αλλά και συμβολικά, το Αμύνταιο δείχνει το δρόμο. Το Αμύνταιο είναι ένα ορόσημο για την Ελληνική Περιφέρεια, καθώς με τη χρησιμοποίηση κυρίως βιομάζας, μειώνει κατακόρυφα την καύση ορυκτών, και άρα την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι μόνο το ότι πανελλαδικά προβάλλεται το Αμύνταιο σε όλη τη χώρα ως παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας με την αλλαγή σελίδας, αλλά το ότι εφαρμόζει στην πράξη νωρίτερα απ’ όλους τους άλλους τις ευρωπαϊκές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιταγές τις οποίες θα κληθεί η υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει βιαίως το επόμενο διάστημα.