Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να βγει σε δημοπρασία η μελέτη για τη μεταφορά του πρώην Ειρηνοδικείου Πτολεμαΐδας και νυν Περιφερειακού Πρωτοδικείου με έδρα την Πτολεμαΐδα, στο νέο κτήριο το οποίο υπάρχει διαθέσιμο και έχει παραχωρηθεί, στα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της αίθουσας διαλέξεων του οικισμού Πτολεμαΐδα V στις πρώην εργατικές κατοικίες.
διαβάστε σχετικά: Στασιμότητα στη μεταφορά του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Πτολεμαΐδας
Αυτό τόνισε μιλώντας στη σημερινή Περιφερειακή Επιτροπή Δ. Μακεδονίας, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Λάζαρος Γκερεχτές, με αφορμή την έγκριση από το σώμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, σύμβαση που όπως έγραψε ο «ΠΑΛΜΟΣ» στις 19 Νοεμβρίου, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί εκ νέου καθώς πέρυσι μετονομάστηκε το Ειρηνοδικείο σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο με έδρα την Πτολεμαΐδα. Η επίμαχη μελέτη είναι αρχικού προϋπολογισμού 496.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τον Τοπικό Πόρο.
Ο κ. Γκερεχτές, μάλιστα, εκτίμησε ότι η μελέτη θα κοστίσει τελικά λιγότερο, καθώς οι ανάδοχοι στα έργα δίνουν ποσοστό έκπτωσης επί του αρχικού κόστους. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γ. Χριστοφορίδη (ΕΛΠΙΔΑ), τόνισε πως η κατασκευή του εν λόγω κτιρίου είναι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα, σε σχετική συνάντηση.
Παραδέχτηκε ότι στο έργο υπήρχαν καθυστερήσεις, τις οποίες απέδωσε ότι σε υπαιτιότητα της περιφέρειας, αλλά στην αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, με τη μετονομασία του φορέα σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, να επιφέρει αναγκαστική αλλαγή προγραμματικής σύμβασης.
Υπέρ του έργου, ώστε να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές για τη δικαιοσύνη τάχθηκε ο κ. Χριστοφορίδης, ρωτώντας από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί η υλοποίηση του έργου. Από την πλευρά του ο κ. Βόσδου στηρίζει το έργο, επισημαίνοντας ότι η δαπάνη από τη μελέτη είναι εξ’ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το τμήμα Ψυχολογίας της Φλώρινας (διένεξη που υπήρχε στην πρόσφατη περιφερειακή επιτροπή).


































