Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Ζήση Πιτσιάβα, φιλοξένησε τον Τάσο Ραφαηλίδη – Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνει η εν λόγω αντιπεριφέρεια και πόσο αφορά τους πολίτες, ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι μια κλασική αντιπεριφέρεια, καθώς δύσκολα το καταλαβαίνει ο κόσμος, καθώς δεν αφορά άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ωστόσο, σημείωσε πως το πρώτο πεντάμηνο της ανάληψης των καθηκόντων σχεδιάζουν ώστε στο τέλος της θητείας να υπάρχει θετικό πρόσημο και για τον οργανισμό εσωτερικά, όσο και στο κομμάτι της εξωστρέφειας. Σημείωσε πως η στελεχιακή υποδομή είναι πολύ καλή ώστε να στηθεί ένα σωστό πλάνο ψηφιακής στρατηγικής.
Ήδη υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την Γενική Γραμματεία, με την ελπίδα να υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας. Αρχικά έγινε επαφή με το gov.gr, που είναι ουραγός στις ψηφιακές υπηρεσίες.
Αν και η Δ. Μακεδονία προτιμάει τις συναλλαγές με τον γκισέ ακόμη, ο κ. Ραφαηλίδης σημειώνει πως υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να προχωρήσουν δύο βήματα πιο πέρα στην ψηφιακή διακυβέρνηση. «Υπάρχει η θέληση», σημειώνει, λέγοντας πως από την πρώτη αρχή κοίταξε να δει πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr, μάλιστα σημείωσε πως αναμένονται εξελίξεις άμεσα.
Προχωρούν σε επαφές και σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΙΤΕ. Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και με τον Κόμβο Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να προχωρήσουν ψηφιακές δράσεις.
Από τις πρώτες συμφωνίες συνεργασίας που θα προχωρήσουν, είναι με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονία, που είναι «φορέας ανάπτυξης» με την περιοχή και «στρατηγικός εταίρος» για την επόμενη ημέρα στην ψηφιακή ανάπτυξη και καινοτομία ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, στόχος είναι να στηθεί η ψηφιακή στρατηγική της περιφέρειας, με τη συμβολή του ΠΔΜ, μέσω ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών και στόχο να υπάρξει ένας οδηγός του ψηφιακού μετασχηματισμού της περιφέρειας.
Ο κ. Ραφαηλίδης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να μπορεί να παρακολουθεί ο πολίτης ψηφιακά τα παράπονά του μέσω του Συμπαραστάτη του Πολίτη και να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον πολίτη, μέσω εφαρμογής.
Επίσης, υπάρχει συνεργασία με θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, στο κομμάτι της ψηφιοποίησης.
Η Περιφέρεια συνεργάζεται στο κομμάτι του Κόμβου Καινοτομίας, ενώ τρέχει και το κομμάτι της Synergy για επιχειρήσεις στην Κοζάνη, ενώ υπάρχουν στα σκαριά επενδύσεις και στο τεχνολογικό κομμάτι. Επίσης, υπάρχουν startup και στο τεχνολογικό κομμάτι στην περιοχή, με τον κ. Ραφαηλίδη να λέει πως γίνεται πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό.