Μετά από μια συνέλευση που κράτησε πάνω από 3 ώρες στον Περδίκκα οι κάτοικοι του αποφάσισαν να συνδεθούν με το Φ.Α.
Βίντεο με τις τοποθετήσεις
Παρουσία εκπροσώπου της ΔΕΔΑ, του Αυγουστίνο Σγουράκη Διευθυντή Κατασκευών της ΔΕΔΑ τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί τόσο από τους κατοίκους όσο και από πολλούς θεσμικούς που βρέθηκαν στην συνέλευση με τον εκπρόσωπο της ΔΕΔΑ να δίνει απαντήσεις που άλλες φορές ικανοποιούσαν και άλλοτε όχι.
Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς ο οποίος σε ρόλο οικοδεσπότη προσπαθούσε να συντονίσει τη συζήτηση, οι Βουλευτές Γ. Αμανατίδης, Π. Βρυζίδου και Κ. Βέττα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Δαδαμόγια, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καρυπίδης και Ζεμπιλιάδου, πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πάρης Κουκουλόπουλος η τοποθέτηση του οποίου κέρδισε πολλά χειροκροτήματα (τονίζοντας ότι οι κάτοικοι πρέπει ότι είναι να αποφασίσουν πρέπει να το κάνουν τώρα και να είναι ενωμένοι), και φυσικά πλήθος κόσμου, κατοίκων του Περδίκκα οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία.
Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κοινότητας Φώτης Κεμερλής που ανέλυσε το λόγο που γίνεται η γενική συνέλευση και ακολούθως ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς ο οποίος είπε πως: « στην επίσκεψη μου στην Αθήνα είχα ζητήσει από τον κ. Τσάκα να γίνει η γενική συνέλευση και μου είπε ότι αυτός δεν μπορεί να έρθει αλλά θα παρευρεθεί σίγουρα εκπρόσωπος όπως έγινε για να ενημερώσει και να απαντήσει. Βάλαμε το θέμα του Περδίκκα μετά από αίτημα του τοπικού συμβουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν έκτακτο και εκεί ομόφωνα αποφασίσαμε κάποια πράγματα και πιο σημαντικό ότι η όποια απόφαση της γενικής συνέλευσης θα δεσμεύει το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να την υπηρετήσει. Αμέσως μετά από τη γενική συνέλευση θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για να επιβεβαιώσει και να επικυρώσει ην απόφαση». Ο κ. Πλακεντάς τόνισε ότι στο τέλος της συνέλευσης θα πρέπει να υπάρχει (όπως και έγινε τελικά) μια απόφαση για το τι θέλει και χρειάζεται το χωριό η οποία θα επικυρωθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το «δίλημμα» που εδώ και εβδομάδες τίθεται στο χωριό, επί της ουσίας ήταν «τηλεθέρμανση ή Φυσικό Αέριο». Να αποφασίσουν δηλαδή οι κάτοικοι, με αφορμή την διέλευση του αγωγού της ΔΕΔΑ από το χωριό τους, αν θα θελήσουν να αιτηθούν να συνδεθούν, ή αν θα απορρίψουν το φυσικό αέριο αναμένοντας την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΤΗΠ και του Δήμου Εορδαίας, για δημιουργία υποδομών και σύνδεση των 8 χωριών (ανάμεσα τους και ο Περδίκκας) με το Δίκτυο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.
Το παραπάνω δίλημμα ήταν όντως δύσκολο, γιατί αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να λάβουν υπόψη την αυξανόμενη τιμή του Φυσικού Αερίου, αλλά και τα χρόνια που πρέπει να περάσουν για να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα δίκτυα τηλεθέρμανσης στην άλλη περίπτωση, και προφανώς η χρηματοδότηση. Πάντως ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των 8 χωριών με το Δίκτυο της Τηλεθέρμανσης.
Ο Αυγουστίνος Σγουράκης, αφού έδωσε όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις που ζητήθηκαν, απαντώντας στην αγωνία των κατοίκων για το αν θα συνδεθούν τελικά στο δίκτυο, έκανε πολλές φορές σαφές το ότι η εταιρεία επιθυμεί να τους συνδέσει, εφόσον οι κάτοικοι το ζητήσουν. «Είναι στο χέρι σας, αποφασίστε το και ζητήστε το», έλεγε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι ο ΤΑP είναι ο μοναδικός αγωγός που φέρνει φυσικό αέριο στην περιοχή και βάσει του σχεδίου που έχει κατατεθεί στην ΡΑΕ, συνεπώς από τον αγωγό αυτό προβλέπεται να τροφοδοτηθεί το δίκτυο της ΔΕΔΑ, τόσο προς τη Φλώρινα, όσο και προς τον Κρόκο. Επίσης τόνισε πως στο αρχικό σχεδιασμό δεν υπήρχε πρόβλεψη για υποδοχή για τα χωριά Περδίκκα, Μαυροδένδρι και Κρόκο αλλά στο αναθεωρημένο σχέδιο που σήμερα έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, υπάρχει.
Ο κ. Σγουράκης τόνισε πολλές φορές πως η εταιρεία θα φροντίσει – όπως έχει ήδη δεσμευτεί – για την κατασκευή του δικτύου ώστε να φτάσουν παροχές έξω από τα σπίτια του χωριού. Το κόστος σύνδεσης του εκάστοτε σπιτιού, που θεωτηρικά επωμίζονται οι καταναλωτές, απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνέλευση. Ζητήθηκε να καλυφθεί από το κράτος μέσω εθνικής χρηματοδότησης. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δεσμεύτηκε να δώσει μια μερική λύση, τη χρηματοδότηση δηλαδή της σύνδεσης από το πεζοδρόμιο μέχρι το σπίτι όπως στη Φλώρινα μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι κάτοικοι τοποθετήθηκαν και από την κουβέντα έγινε σαφές – χωρίς να γίνει κάποια ψηφοφορία – ότι το χωριό αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να ζητήσει τη σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου, και προφανώς την κατασκευή εσωτερικού δικτύου. Από εδώ και πέρα, θα γίνουν τα εξής: μέσα στο επόμενο 3ημερο θα πάρει σχετική απόφαση το κοινοτικό συμβούλιο και αμέσως το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την απόφαση των κατοίκων. Αναμένεται και οι δύο αποφάσεις να είναι ομόφωνες. Εκτιμάται, πως αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερες συνθήκες, η υποβολή της μελέτης στη ΡΑΕ και η κατασκευή του δικτύου, να διαρκέσουν περίπου ένα έτος.
Να σημειώσουμε πως στη συνέλευση υπήρχαν και άνθρωποι της ΔΕΤΗΠ για να αναλύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης για τον Περδίκκα και τα πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν για τους κατοίκους, όμως είναι χαρακτηριστικό πως οι κάτοικοι δεν ήθελαν καν να τους ακούσουν. Σύμφωνα και με όσα ακούστηκαν από επίσημα χείλη (του Δημάρχου, αλλά και άλλων) είναι ιδιαίτερα δύσκολο το να γίνουν δύο δίκτυα (Φυσικού Αερίου και Τηλεθέρμανσης στο χωριό. Συνεπάγεται, πως ο Περδίκκας πιθανότατα θα βγει από το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΤΗΠ άμεσα.