Με την προβολή της ταινίας “East of Eden (1955) / Ανατολικά της Εδέμ ” συνεχίζονται την Πέμπτη 14 Ιουλίου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών της εκδηλώσεων. Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.15 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Η ταινία της 14/7.
Η ταινία Ανατολικά της Εδέμ (αγγλ. East of Eden) είναι ένα δράμα παραγωγής 1955, σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν, βασισμένο στο δεύτερο μέρος του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Τζούλι Χάρις, ο Ρέιμοντ Μάσεϊ και ο Τζέιμς Ντιν στον πρώτο κινηματογραφικό του ρόλο. Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν οι: Μπερλ Άιβς, Ρίτσαρντ Ντάβαλος και Τζο βαν Φλιτ, ενώ υπεύθυνοι για τη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος είναι ο Πολ Όσμπορν κι ο ίδιος ο Τζον Στάινμπεκ.
Η υπόθεση του έργου.
Σε ένα αγρόκτημα της Καλιφόρνιας, το 1917, ένας μοναχικός νεαρός ο Καλ επαναστατεί ενάντια στην καταπίεση του πατέρα του, που μονίμως ευνοεί τον «καλό» αδελφό του Άαρον. Η ένταση στη σχέση τους κλιμακώνεται όταν ο Καλ ανακαλύπτει ότι η μητέρα του, που την θεωρούσε νεκρή, είναι ζωντανή και διευθύνει έναν οίκο ανοχής…
Διάρκεια 1 ώρα 58 λεπτά
Παραλειπόμενα
-Ήταν η μοναδική από τις τρεις ταινίες του Τζέιμς Ντιν που προβλήθηκε στους κινηματογράφους ενώ εκείνος ήταν ακόμη ζωντανός και την οποία ο ηθοποιός μπόρεσε να δει ολοκληρωμένη.
-Η ταινία έλαβε 4 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. κι ο Τζέιμς Ντιν έλαβε την πρώτη του μεταθανάτια υποψηφιότητα για το ρόλο του Κέιλεμπ Τρασκ.
Τελικά ευνοημένη από την απονομή ήταν μόνο η Τζο Βαν Φλιτ, που έδωσε μία πραγματικά υπέροχη ερμηνεία στο ρόλο της άκαρδης Κέητ και κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.
-Η ταινία έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από το υποδεέστερο «Μάρτι» του Ντέλμπερτ Μαν.
-Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1955, ο Ηλίας Καζάν βραβεύθηκε για τη σκηνοθεσία της ταινίας, ενώ η ταινία βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.
-Το 2016 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.