Σε ρυθμούς που παραπέμπουν στη διαδικασία του κατ’ επείγοντος μπαίνει από αυτή την εβδομάδα η ΔΕΗ, προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες της αποεπένδυσης.
Σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Πέμπτη, οκτώ ακριβώς ημέρες μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου στη Βουλή, συζητείται το ζήτημα της απόσχισης των περιουσιακών της στιχείων, και ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση έως τα τέλη Μαίου.
Δίχως να είναι σίγουρο αν μεθαύριο θα ληφθούν και αποφάσεις, το γεγονός και μόνο δείχνει ότι η διοίκηση της επιχείρησης βιάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο, το οποίο και είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του Δ.Σ. (το άλλο αφορά τη σύμβαση της Αχλάδας), όπως δείχνει και η σχετική εισήγηση που έχουν στα χέρια τους τα μέλη του συμβουλίου.
Τα τελευταία γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση αφενός πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, αφετέρου ότι τα προσφερόμενα τιμήματα θα είναι πάνω από την αποτίμηση που θα ορίσει ο οίκος, τον οποίο θα προσλάβει η ΔΕΗ. Επίσης γνωρίζουν πως τυχόν κύρηξη του διαγωνισμού ως άγονου θα ανοίξει τον ασκό του αιόλου, βάζοντας στο παιχνίδι και την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, ζήτημα που όσο και να το ξορκίζουν στη κυβέρνηση, στην πραγματικότητα ουδέποτε έφυγε από το τράπεζι.
Σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων, η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε αυτά να επιτευχθούν, πολλώ δε μάλλον όταν, ούτως ή άλλως, θεωρούνται εξαιρετικά φιλόδοξα : Η απόσχιση των δύο προς πώληση θυγατρικών (Βορρά και Νότου) θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Μαϊου, ώστε αμέσως μετά το σχέδιο να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, ακολούθως να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, με τελικό στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.