Σε πολύ κλειστό κύκλο, λόγω της έκρηξης των Ιώσεων και σε μία λιτή και άκρως Ερυθροσταυρική ατμόσφαιρα το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας πραγματοποίησε την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026 στη φιλόξενη αίθουσα του καφέ “Αίγλη” της Πόλης.
Ευλογώντας τη Βασιλόπιτα ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Τσιμπασίδης, εξήρε το πολυδιάστατο ανθρωπιστικό έργο του τοπικού Ερυθρού Σταυρού και ευχήθηκε υγεία και δύναμη στη Διοίκηση, στους Εθελοντές και στα Μέλη του.
Υποδεχόμενη τον Ιερέα Ιωάννη Τσιμπασίδη, τις Εθελόντριες και τα Μέλη, η Πρόεδρος Κούλα Πουλασιχίδου παρουσία σύσσωμου του ΔΣ, αφού τους ευχαρίστησε θερμά για την ανταπόκρισή τους, μετέφερε καταρχάς το χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr Αντωνίου Αυγερινού ευχαριστώντας τον, για την πολύτιμη και συνεχή υποστήριξή του.
Επίσης ευχαρίστησε το Δήμο Εορδαίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την Αρωγή τους στο Ερυθροσταυρικό έργο, τον Όμιλο “ΠΟΥΓΑΡΙΔΗ”, που είναι ο μέγας Χορηγός όλων των εκδηλώσεων, τον Φαρμακοποιό Άγγελο Δάλλα, για την αδιάλειπτη διάθεση υγειονομικού υλικού, το Ζαχαροπλαστείο Σιδηρόπουλου και το Ανθοπωλείο “ΑΝΕΜΩΝΑ”, που πλαισιώνουν την κάθε πρωτοβουλία, τα ΜΜΕ της περιοχής για την κάλυψη των δράσεων του Τοπικού Τμήματος, τους άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία που βρίσκονται δίπλα στον Ερυθρό Σταυρό Πτολεμαΐδας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας το έργο του.
Η κ. Πουλασιχίδου συνεχάρη τις παλιές Εθελόντριες για το ανθρωπιστικό τους έργο, αλλά και τις νέες Εθελόντριες, καθώς σε όλες αυτές στηρίζεται το Ερυθροσταυρικό “οικοδόμημα” !
Στη συνέχεια προχώρησε σε μία πολύ σύντομη “ανασκόπηση” των πεπραγμένων, χαρακτηρίζοντας πλούσιο, ποικίλο και δημιουργικό το ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας, καθώς ο όγκος των δράσεών του είναι υπερμεγέθης, για ένα μικρό Τμήμα χωρίς έσοδα και μόνιμη Εκπαιδεύτρια.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε από τις 70 περίπου δράσεις του 2025 στις βασικότερες τονίζοντας :
-Στη μεγαλειώδη περσινή εκδήλωση στην κατάμεστη Splendor, για την ανακήρυξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ειρηναίου σε Επίτιμο Μέλος μας, από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr Αντώνιο Αυγερινό.
-Στη βράβευση του τμήματός μας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο ΣΩΤΗΡΑΣ”, για το ανθρωπιστικό έργο του.
-Στη στήριξη εκδηλώσεων των ΚΕΚΑΜΕΑ και των Λαμπηδόνων.
-Στην τακτοποίηση αστέγων με κατ’ οίκον νοσηλεία.
-Στη μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, με την αποδοχή της δωρεάς Προπλασμάτων εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών, από την οικογένεια του Γεωργίου Καζαντζή εις μνήμην της συζύγου του, της εμβληματικής Ερυθροσταυρίτισσας Ελισάβετ Καζαντζή.
-Στην υλοποίηση Σεμιναρίων Εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών σε ΚΑΡΠΑ και Απινίδωση, σε Εθελοντές μας, σε Μέλη μας και σε Πολίτες, καθώς και στα 73 άτομα προσωπικό του Ιατρικού Πτολεμαΐδας και Διαγνωστικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την Προϊσταμένη Νοσηλευτικής του ΕΕΣ Ελένη Γραμματικοπούλου.
-Στην άκρως πετυχημένη ανθρωπιστική και προσκυνηματική εκδρομή στην Καστοριά, με επίσκεψη στο Γηροκομείο και τους άλλους 7 ενδιαφέροντες” σταθμούς”.
-Στην κινητοποίηση Εθελοντών μας, κατά την περίοδο των πυρκαγιών.
-Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις, αναφορικά με την προστασία από τον καύσωνα και οδηγίες για ασφαλές κολύμπι, με μετρήσεις Σακχάρου και Αρτηριακής Πιέσεως.
-Στην υγειονομική κάλυψη διεξαγωγής της Εμποροπανηγύρεως της Πτολεμαΐδας.
-Στην ανάληψη πρωτοβουλίας, για έκκληση προσφοράς Αιμοπεταλίων σε συνάνθρωπο,που τα είχε ανάγκη.
-Στη συμμετοχή στην 23η Λαμπαδηδρομία της ΠΟΣΕ και στην εκδήλωση υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας.
-Στις ομιλίες στα Σχολεία, για τις Θεμελιώδεις Αρχές του ΕΕΣ και για τον Εθελοντισμό.
-Στην κορυφαία και πανελλαδικής εμβέλειας βράβευση του ΠΤ ΕΕΣ Πτολεμαΐδας για την πολύμορφη εθελοντική του δράση και απονομή Τιμητικής Πλακέτας στην Ιδρύτρια του Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας, την Ειρήνη Τσατσαγιάννη, από τη Γραμματεία Εθελοντισμού της ΝΔ, της οποίας η Γραμματέας Εθελοντισμού η δραστήρια συντοπίτισά μας Πίστη Κρυσταλλίδου, παρέδωσε σε κλίμα συγκίνησης την βράβευση στην τιμώμενη και εμπνευσμένη Ερυθροσταυρίτισσά μας.
-Στη συνεχή στήριξη των ευάλωτων οικογενειών με προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης και υγειονομικής υποστήριξης.
-Στη συμμετοχή σε όλες τις επετειακές, κοινωνικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας.
-Στη συμμετοχή στον λαμπρό εορτασμό του Ερυθροσταυρίτη Αγίου Λουκά, στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης.
Τέλος η Πρόεδρος κόβοντας την πίτα ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία σε όλους, ευχαριστώντας το Ζαχαροπλαστείο “Σιδηρόπουλου” για την προσφορά της προσεγμένης και πεντανόστιμης Βασιλόπιτας, καθώς και το Βιβλιοπωλείο “Ασιανός” για την τελευταία δωρεά, καθώς ολοκλήρωσε τον κύκλο της προσφοράς του στην τοπική κοινωνία, ενός υπέροχου Βιβλίου , το οποίο αντιστοιχούσε στο νόμισμα και που κέρδισε η Εθελόντρια και Ταμίας του ΔΣ Παναγιώτα Ζαφειρίδου.
Η εκδήλωση διανθίστηκε από την ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα:”Οι εξελίξεις στη Βαρηκοΐα και στα ακουστικά βαρηκοΐας “, που εισηγήθηκε ο Οπτομέτρης, Οπτικός και Ακουοπροσθετιστής Χάρης Κάτανας, ο οποίος παρουσίασε και τα τελευταίας τεχνολογίας ακουστικά, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου, για τις παραμελημένες καταστάσεις, που έχουν επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η απονομή της ομαδικής ‘Βεβαίωσης” του Προγράμματος Εκπαίδευσης στη χρήση Απινιδωτή και Παροχή Α’ Βοηθειών και ΚΑΡΠΑΣ, που υλοποίησε το ΠΤ ΕΕΣ Πτολεμαΐδας, με τη συμμετοχή της έμπειρης Εκπαιδεύτριάς μας Ελένης Γραμματικοπούλου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας Μαρία Χαϊτίδου, η Διευθύντρια της ΣΑΕΚ Αμυνταίου Σοφία Απαζίδου και οι Εκπαιδευτικοί Δροσιά Μπατσαρά και Ελένη Παπαδοπούλου, οι οποίες είναι και Μέλη του Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

































