Με σεμνότητα και δέος, με νηπιακή-παιδική αθωότητα και νεανική σφριγηλότητα, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου, με τη συμμετοχή του ι. Κλήρου, των Αρχών του Τόπου μας και πολλού λαού έγινε (29-7-2024) η υποδοχή ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Ακολούθησε λιτάνευση, τοποθέτηση στο Ναό του και τέλεση του Αρχιερατικού Μεγάλου Εσπερινού με Αρτοκλασία.
Το ι. λείψανο είναι ‘’κτήμα’’ της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου και βρίσκεται ως ‘’δοχείον του Πνεύματος εκλεκτόν’’ σ’ αυτήν. Από εκεί, από τον πυρήνα αυτόν της Εκκλησίας, εκπέμπει το άκτιστο φως της Αγίας Τριάδας και τη θεία Χάρη σε όλη την κτίση. Από το 1985 μεταφέρουμε και υποδεχόμαστε ανελλιπώς κάθε χρόνο τον Άγιο από το Μοναστήρι του στον Όλυμπο στην Ενορία του στο Βελβεντό. Ευλογία – χαρά.
Ευχαριστίες:
α. Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο για την ευλογία της υποδοχής και φιλοξενίας, προς αγιασμό όλων και του τόπου, του ι. λειψάνου.
β. Στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Μάξιμο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου για την μόνιμα ολοπρόθυμη παροχή του ι. λειψάνου.
γ. Στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρο, τον προεξάρχοντα της υποδοχής, που λιτάνευσε τον Άγιο, τον τοποθέτησε στο Ναό του, χοροστάτησε και κήρυξε στον ακολουθούμενο Αρχιερατικό Μέγα Εσπερινό με Αρτοκλασία. Η ομιλία-κήρυγμα του Επισκόπου για τη θέση των ιερών λειψάνων στη ζωή και την ιστορία της Εκκλησίας με αναφορές στους αγίους Πατέρες ήταν αξιοπρόσεκτη, είχε θεμέλια. Έθεσε το ερώτημα: ‘’Γιατί τιμούμε τα ιερά λείψανα;’’ Και απάντησε σ’ αυτό. Η αγιοσύνη του Θεού, είπε, είναι πάνω σε όλο τον άνθρωπο. Τα λείψανα των αγίων, τόνισε, βεβαιώνουν την ανάσταση, είναι φορείς της θείας Χάρης. Έκανε αναφορά για την τιμή των ι. λειψάνων στον ι. Χρυσόστομο, στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, στον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο. Έχω τη γνώμη, πως πρέπει να τυπωθεί σε φυλλάδιο και να διαβάζεται απαράλλαχτα σε κάθε ανάλογη υποδοχή στις Ενορίες. Ο Επίσκοπος σχολίασε θετικά την παρουσία μικρών παιδιών, που συνοδευόμενα από τους γονείς τους προσήλθαν και συμμετείχαν στο γεγονός, μυσταγωγούμενα και εκπληττόμενα: Έρχεται ο Άγιος!
δ. Στη μπάντα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, ‘’ΜΟΒ’’, και στον μαέστρο της Μάρκο Φασνάκη. Παιάνισαν στη λιτάνευση από την ‘’παλιά δεξαμενή’’ μέχρι το Ναό. Η παρουσία φέτος της μπάντας ενθουσίασε τον κόσμο όλο, με τη συμμετοχή σ’ αυτήν πολλών νέων, αγοριών και κοριτσιών. Αυτός ο εμπλουτισμός στα πολιτιστικά τοπικά δρώμενα από τις νεότερες γενιές ζωντανεύει την ελπίδα.
ε. Στο Σύλλογο Μοτοσικλετιστών Βελβεντού, ‘’ΜΟΤΟΒΕ’’, και στον Ιππικό Σύλλογο Βελβεντού ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’ για τη συμμετοχή τους στην υποδοχή. Με νεανική σφριγηλότητα, διέσχισαν όλο το Βελβεντό, προπορευόμενοι του Αγίου από την είσοδό του στο Βελβεντό μέχρι την είσοδο στο Ναό του. Στον οδηγό του Ι.Χ. αυτοκινήτου του, Μιχάλη Μπικάκη για τη μεταφορά από τον Όλυμπο στο Βελβεντό του ι. λειψάνου.
Εκφράζουμε τη χαρά μας για την λειτουργική παρουσία των πατέρων, που περιστοίχισαν τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Χριστοφόρο, λαμπρύνοντες το γεγονός. Τους: πρωτοπ. Κωνσταντίνο Κώστα αρχιερατικό της Α.Π.Β., πρωτοπ. Νικόλαο Τσιπλακάκη_Βαθύλακκο, πρωτοπ. Λουκά Κουρκούτα_Πλατανόρρευμα-Μοσχοχώρι και Κρανίδια, πρωτοπ. Αθανάσιο Γεωργιάδη_Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού, οικον. Αθανάσιο Παπαϊωάννου_Ίμερα και Αύρα, οικον. Νικόλαο Κανταρτζή_Μεσιανή, οικον. Λάζαρο Βασδέκη_Λεύκαρα και Νεράιδα, πρεσβ. Κωνσταντίνο Παραλή_Καστανιά και Λάβα, διάκονο Νικηφόρο Καρπενήση από την Αιανή. Τον διακονητή Γεώργιο Μπετσάκο.
Ευλογούμε-χαιρόμαστε τους ψάλτες: Γιάννη Τζινίκο, Γιώργο Σεραφείμ, Αριστείδη Σταμάτη, Βασίλη Καρανώτα, Γιώργο Στεργιόπουλο, Δήμητρα Κίτση. Έψαλαν όμορφα και ζωντανά.
Χαιρετίζουμε-ευλογούμε την παρουσία των αυτοδιοικητικών σε όλο το γεγονός της υποδοχής-λιτάνευσης και της Θ. Λατρείας από την αρχή ως το τέλος: Του Δημάρχου Βελβεντού Μανώλη Στεργίου. Του αντιδημάρχου Ζήνωνα Ζορζοβίλη. Της δημοτικής Συμβούλου Σοφίας Κουκόλη.
Συγχαρητήρια: Στους κηπουρούς, Αργύρη Στ. Τέτο, Γιάννη Ζανδέ. Στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Άννα Κρομμύδα, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δουλδούρα, Δημήτριο Στεφάνου. Στο Φιλόπτωχο, Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου. Στη νεωκόρο, Θεοδώρα Δελνιώτη. Και σε όλους, άνδρες-γυναίκες, συνεργάτες τους. Ευχαριστίες για τη φωτογραφική κάλυψη στο Βασίλη Κώστα.
Το ι. λείψανο θα παραμείνει στο Βελβεντό μέχρι την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024.
Μεγαλυνάριο: Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Ποίηση: Γιάννης Παπαγόρας).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
31-7-2024