Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει αποπληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και ρήτρες για έκτακτες αποπληρωμές από την πώληση στοιχείων ενεργητικού, όπως οι λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αλλά και από τις εισπράξεις των ανεξόφλητων οφειλών.
Με πρόσθετους όρους και διασφαλίσεις έκλεισε η συμφωνία τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάιο του 2019. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τις εγκριτικές επιτροπές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την υπογραφή με τη ΔΕΗ.
Η συμφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, προβλέπει πρόσθετους όρους και ρήτρες αφού οι τράπεζες επιδίωξαν να μην επιδεινωθεί η έκθεσή τους σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση. Μεταξύ άλλων, προβλέπει αποπληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και ρήτρες για έκτακτες αποπληρωμές από την πώληση στοιχείων ενεργητικού, όπως οι λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αλλά και από τις εισπράξεις των ανεξόφλητων οφειλών. Οι πρόσθετες διασφαλίσεις εγκρίθηκαν και από την ΕΤΕπ, η οποία αποτελεί επίσης βασικό πιστωτή της ΔΕΗ και με την οποία η διοίκηση της Επιχείρησης διαπραγματεύεται την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 190 εκατ. ευρώ που λήγει τέλη του 2018. Η ΔΕΗ έχει επίσης αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών για τη στενή εποπτεία και παρακολούθηση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου που καταρτίζει αυτή την περίοδο για λογαριασμό της ΔΕΗ η McKinsey.
Ανοιχτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ για την κάλυψη μέρους του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, που λήγει επίσης τον Μάιο του 2019. Η ΔΕΗ έχει αποπληρώσει στους ομολογιούχους 150 εκατ. ευρώ και έχει αιτηθεί στις τράπεζες ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης (standby facility) ύψους 150-200 εκατ. ευρώ για να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησής του σε περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν το ανανεώσουν. Η πλευρά των τραπεζών για να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΔΕΗ ζητάει την ενεχυρίαση μετοχών της ΔΕΗ ΑΠΕ, κάτι που η διοίκηση της ΔΕΗ απέρριψε με αποτέλεσμα τη διακοπή επί του παρόντος των διαπραγματεύσεων.