Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παιδιών ( προ) σχολικής ηλικίας ήταν το θέμα που ανέπτυξε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο η ψυχολόγος υγείας Πηνελόπη Μελίδου στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο Ασβεστόπετρας παρουσία εκπαιδευτικών από αρκετές σχολικές μονάδες της Εορδαίας αλλά και γονέων.
Τα στάδια που ακολουθούνται είναι:
-Γνωριμία με το σώμα
-Σεξουαλικές συμπεριφορές
-Αυτοϊκανοποίηση
-Ο κανόνας του εσώρουχου
-Σεξουαλική κακοποίηση
Η νηπιαγωγός Δέσποινα Καραστογιάννη τόνισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινήσει από τα 4 και τότε ξεκινάμε γονείς και εκπαιδευτικοί να συζητάμε για το σώμα του παιδιού, τον διαχωρισμό του φύλου χρησιμοποιώντας όρους πραγματικούς….δηλ. τα αγόρια έχουν πέος και τα κορίτσια αιδοίο.
Η ντροπή έγγυται στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ,όχι στα παιδιά.
Επομένως η σωστή ονομασία κάθε μέρους του σώματος είναι το πρώτο στάδιο ενημέρωσης τους και είναι καλύτερο τα παιδιά να ενημερώνονται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς πάρα από το διαδίκτυο.
Η κουβέντα ξεκινάει συνήθως από τις εξωτερικές και εσωτερικές διάφορες αγοριών-κοριτσιών, σε τι διαφέρουν οι ενήλικες με τα παιδιά πως είναι εξωτερικά και εσωτερικά τα γεννητικά όργανα κοριτσιών και αγοριών περίοδος στα κορίτσια στύση στα αγόρια είναι το σεξ, εγκυμοσύνη, εξωσωματική.
Η ψυχολόγος Πηνελόπη Μελίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στην σεξουαλική συμπεριφορά των παιδιών που είναι φυσιολογική και πιο έντονη στην ηλικία 5-6 ετών. Μεγαλώνοντας τα παιδιά διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την σεξουαλική συμπεριφορά ενώ στα 8-9 έτη η σεξουαλική συμπεριφορά σταματάει να είναι έκδηλη λόγω επικράτησης κοινωνικών κανόνων και ταμπού.
Όταν γνωρίζουν περισσότερα πράγματα τότε πρέπει να μας προβληματίσει και να το ψάξουμε.
Προβληματισμό προκαλεί το συνεχές άγγιγμα γεννητικών οργάνων, ακόμη και άλλων, παιχνίδι με κούκλες με σεξουαλικό τρόπο, έντονο κοίταγμα σε άλλα παιδιά στην τουαλέτα, επιβλαβείς σεξουαλικές συμπεριφορές, αυνανισμός σε σημείο τραυματισμού, επιμονή καλλιτεχνική έκφραση για σεξουαλικά θέματα, χρήση ακατάλληλου σεξουαλικού λεξιλογίου, επίδειξη γεννητικών οργάνων,σεξουαλικά παιχνίδια, επαναλαμβανόμενο κοίταγμα γεννητικών οργάνων άλλων παιδιών βάση πάντα την ηλικία των παιδιών.
Η κα. Μελίδου αναφέρθηκε και στο κομμάτι του αυνανισμού που θεωρείται ταμπού λέγοντας ότι ο αυνανισμός είναι φυσιολογικός και ξεκινά από την βρεφική ηλικία, στην ηλικία 5-6 ετών κορυφώνεται η συχνότητα ενώ η συχνότητα σεξουαλικής συμπεριφοράς παρουσιάζει αντίστροφη μέτρηση σε σχέση με την ηλικία.
Οι λόγοι που ένα παιδί έχει ανάγκη να αυτοικανοποιηθει οφείλεται στη βίωση αρνητικών συναισθημάτων και δυσκολία να τα αντιμετωπίσουν
Ο υπέρμετρης αυτοερωτισμός πρέπει να αξιολογήθηκε με οι ιατρικές διαταραχές, έλλειμμα διαπαιδαγωγισης, κοινωνικο πλαίσιο, χρονολογική και νοητική ηλικία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κα. Μελίδου στον κανόνα του εσωρούχου και στα ΟΧΙ των παιδιών ,το σώμα είναι δικό σου, το καλό και κακό άγγιγμα, τα καλά- κακά μυστικά, το όχι σημαίνει όχι.
Σε ότι αφορά την παιδική σεξουαλική κακοποίηση η κα. Μελίδου τόνισε δυστυχώς ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ρωτάμε απευθείας το παιδί μας αν δούμε σημάδια σε αλλαγή συμπεριφοράς, από πόνους και εκκρίσεις ,μολύνσεις, οι σεξουαλικές και συναισθηματικές συμπεριφορές, κατάθλιψη, φόβος ,ψυχοσωματικά θέματα,.
Συμπερασματικά έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν λάβει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά αργότερα η σεξουαλική ζωή τους.
Η λειτουργία του καθρέφτη, τα βιβλία αλλά και η βοήθεια ψυχολόγου και παιδιάτρου βοηθάει καθοριστικά στην σωστή ενημέρωση των παιδιών.
Πηγή; fb Αναστασία Κοτζακόλκιου