Με την ανάρτηση ενός banner στην πρόσοψη του Δημαρχείου, το οποίο αναγράφει «ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ», έλυσε τελικά το… «διπλωματικό» λαβύρινθο στον οποίο πήγε να μπλέξει, η δημοτική αρχή Κοζάνης στα πλαίσια της υποστήριξης της «Ημέρας της Καταστροφής»(Νάκπμα) η οποία έχει οριστεί από τον Παλαιστινιακό λαό ως ημέρα μνήμης.
Υπενθυμίζεται πως η δημοτική αρχή με μια αόριστη εισήγηση είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου, θέμα για ανάρτηση της Παλαιστινιακής Σημαίας στο Δημαρχείο, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και στην παράταξη Κοκκαλιάρη, με τον ίδιο το Δήμαρχο να αναγκάζεται να αναθεωρήσει την αρχική του θέση, μετά από τις σοβαρές και τεκμηριωμένες υποδείξεις μελών της αντιπολίτευσης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Κοζάνης τονίζεται:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με απόφαση που έλαβε στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2024, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος στήριξης και αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό αλλά και ανάρτηση banner στην πρόσοψη του Δημαρχείου με τις λέξεις «ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ», στο πλαίσιο της 15ης Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, η 15η Μαΐου 1948 σήμανε την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου. Εδώ και χρόνια, οι Παλαιστίνιοι κατεβαίνουν στους δρόμους αυτήν την ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τον εκτοπισμό τους.
Ο όρος «Ημέρα της Καταστροφής» (Νάκμπα) επινοήθηκε το 1998 από τον τότε Παλαιστίνιο Ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, καθορίζοντας έτσι την ημερομηνία αυτή ως την επίσημη ημέρα μνήμης της απώλειας της Παλαιστινιακής πατρίδας.
Ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και ενδιαφερόμενα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας, εκφράζουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του για την απελευθέρωσή του, πόσο μάλλον στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει, ως αποτέλεσμα του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα.
Καλούμε για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, βάσει του Ομόφωνου Ψηφίσματος της Ελληνικής Βουλής το 2015, του Ψηφίσματος της ΚΕΔΕ το 2017 και των αποφάσεων του Ο.Η.Ε.
Ζητάμε να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία των Παλαιστινίων.
Καταδικάζουμε τις πρακτικές της Χαμάς και τις δολοφονικές της επιθέσεις.
Ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος.
Να βρεθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση για μόνιμη ειρήνευση στην περιοχή»