Με σχήμα «Κοζάνης» ξεκινάει το πρώτο κομμάτι διοίκησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Γιώργος Αμανατίδης, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις της Κυριακής έφεραν τους οχτώ(8) από τους έντεκα(11) εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Κοζάνης, σε θέσεις Αντιπεριφερειαρχών.
Μάλιστα σε επίπεδο θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, μόνο μία θέση καταλαμβάνεται από περιφερειακό σύμβουλο εκτός Π.Ε. Κοζάνης, ενώ η Προεδρεία του Περιφερειακού Συμβουλίου πηγαίνει σε εκπρόσωπο της Π.Ε. Φλώρινας, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αναφορά στην Π.Ε. Κοζάνης(περιοχή Εορδαίας).
Στο σχήμα υπάρχουν και δύο(εντεταλμένοι σύμβουλοι) με μια εκπροσώπηση από Π.Ε. Φλώρινας και μία από Γρεβενά.
Οι πρώτοι στις… «θέσεις» τους
Η μεγάλη συζήτηση για τι ποιοι θα είναι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, είχε σχεδόν κλείσει πριν καν ανοίξει.
Όσοι κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις ανά Π.Ε., ήταν δύσκολο να κάνουν πίσω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, ενώ και η σκέψη του Γιώργου Αμανατίδη ήταν πως «δικαιωματικά» θα έπρεπε οι συγκεκριμένοι να αναλάβουν ως χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες στο πρώτο κομμάτι της θητείας της νέας περιφερειακής αρχής.
Κώστας Βύζας στην Κοζάνη, Ιωάννης Τσακνάκης στα Γρεβενά και Αθανάσιος Τάσκας στη Φλώρινα, αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ρόλο καλούμενοι να παίξουν μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιοχές τους, ενώ ο πολύπειρος Δημήτρης Σαββόπουλος στην Καστοριά αποτελεί το βαρύ χαρτί της ομάδας Αμανατίδη.
Νέοι και φιλόδοξοι
Στη φαρέτρα Αμανατίδη υπάρχει η νέα γενιά που βγήκε από την αρχή μπροστά προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του νέου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δικαιώθηκε από τις επιλογές των ψηφοφόρων και πλέον καλείται να αποδείξει ότι έχει τις δυνατότητες να ασκήσει διοίκηση σε σημαντικά κομμάτια.
Την Αντιπεριφέρεια «αιχμής» όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, με αρμοδιότητα τα Οικονομικά, αναλαμβάνει ο Λύσανδρος Μεταξάς όπως αναμενόταν.
Ο νεαρός επιχειρηματίας από την Εορδαία, ήταν από τους πρώτους που πέταξαν την κομματική ταυτότητα, παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κοζάνης, μπήκε στη μάχη των εκλογών και πλέον καλείται να αποδείξει ότι εκτός από την δουλεία στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, μπορεί να προσφέρει επάξια σε ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο.
Η Αντιπεριφέρεια Οικονομικών θα έχει και την ευθύνη της Διοίκησης(υπήρξαν πολλές κουβέντες για το αν πρέπει να αποσπαστεί το συγκεκριμένο κομμάτι), ενώ αναβαθμίζεται αναλαμβάνοντας και τα Νομικά Πρόσωπα στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει συμμετοχή.
Από τη νέα γενιά προέχεται και ο Τάσος Ραφαηλίδης, ο οποίος μετά την παρουσία στον Α’ Βαθμό αυτοδιοίκησης και το Δήμο Κοζάνης, καλείται να δώσει μια νέα μάχη διοίκησης στο Β’ Βαθμό σε έναν ανάλογο τομέα με αυτόν της Αντιδημαρχίας που χειρίστηκε τα τελευταία δύο(2) χρόνια. Διαφάνεια, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός μπορεί να ακούγονται έννοιες περίεργες και δύσκολες, είναι όμως τομείς που οι εξελίξεις επιβάλλουν σκληρή και μεθοδευμένη δουλειά.
Σε αυτή την ομάδα των «νέων» μπορεί να ενταχθεί και ο γιατρός Τάσος Φούντογλου, ο οποίος αναλαμβάνει ένα «δικό» του κομμάτι με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της συγκεκριμένης Αντιπεριφέρειας είναι και ο υγειονομικός χάρτης, καθώς ναι μεν οι Περιφέρειες δε συμμετέχουν στο σχεδιασμό αλλά όπως είχε πει πολλές φορές ο Γιώργος Αμανατίδης «εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις όταν έρθει η ώρα».
Η πρωτοεμφανιζόμενη Αντιπεριφέρεια
Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η δημιουργία Αντιπεριφέρειας Τεχνικών Έργων, με το Γιώργο Αμανατίδη να θεωρεί πως είναι απαραίτητη στο νέο διοικητικό σχήμα.
Η συζήτηση και οι εισηγήσεις τις οποίες είχε δεχθεί ο νέος Περιφερειάρχης για τη δημιουργία αυτής της Αντιπεριφέρειας κατέληξαν στη θετική του απόφαση, με το Χάρη Γκοβεδάρο να καλείται να αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι.
Μηχανικός ο ίδιος στο επάγγελμα, με αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις για σειρά ζητημάτων όπως η Γέφυρα των Σερβίων κ.α., καλείται να διαχειριστεί έναν τομέα που ανέκαθεν χειριζόταν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες σχεδόν κατά αποκλειστικότητα.
Η ισορροπία και η «σύγκρουση» αρμοδιοτήτων, αποτελούν κάποια ερωτηματικά, φαίνεται όμως πως πολλά από όλα αυτά ελέγχει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.
Στα ίδια μέρη…
Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο Νίκος Λυσσαρίδης επιστρέφει στο κτίριο της ΖΕΠ ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το κομμάτι των Μεταφορών. Γνώστης του αντικειμένου, των απαιτήσεων της διοίκησης και της λειτουργίας των υπηρεσιών, καλείται να προσδώσει εμπειρία και αποτελεσματικότητα κυρίως στην πρώτη φάση της νέας περιφερειακής αρχής όπου η ομάδα Αμανατίδη θα ψάχνει τα πατήματά της.
Οι γυναίκες
Στο σχήμα συμμετέχουν και δύο γυναίκες. Η «παλιά» Όλγα Πουταχίδου και η «νέα» Πολυτίμη Φαρμάκη.
Η πρώτη θα ασχοληθεί με το κομμάτι της Παιδείας και του Αθλητισμού, ενώ η κα Φαρμάκη θα έχει τους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.
Κάπου γνωριζόμαστε…
Ο Πασχάλης Χαρούμενος είναι ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα κάνει την επανεμφάνισή του μετά την περίοδο 2011-2014, όταν είχε θητεύσει επίσης ως Αντιπεριφερειάρχης στη διοίκηση του Γιώργου Δακή και είναι ο μόνος εκτός Π.Ε. Κοζάνης που ανήκει στο διοικητικό σχήμα των θεματικών Αντιπεριφερειών, με καταγωγή από την Καστοριά.
Ο Πρόεδρος
Η θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί πάντα μια δύσκολη εξίσωση για τους Περιφερειάρχες, καθώς από τη μία χρειάζεται ένα έμπειρο σε διαδικασίες πρόσωπο, από την άλλη δύσκολα «αφαιρείς» ένα σημαντικό στέλεχος από το υπόλοιπο κομμάτι διοίκησης.
Ο γιατρός, Νίκος Σαμαράς, συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία κύρους και σεβασμού τα οποία οφείλει να έχει ο Πρόεδρος του οργάνου και η επιλογή Αμανατίδη σχολιάστηκε ήδη θετικά.
Τα πάντα αποδεικνύονται στο… «γήπεδο» βέβαια, με το Νίκο Σαμαρά να καλείται να διαχειριστεί ένα εντελώς νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με μείγμα έμπειρων αλλά και άπειρων μελών ανάμεσα στους 35.
Εντεταλμένοι
Στην ανακοίνωση Αμανατίδη υπήρξαν δύο ονόματα τα οποία θα αναλάβουν τομείς ως εντεταλμένοι σύμβουλοι.
Ο πολύπειρος Γιάννης Κιοσές, πηγαίνει στην Πολιτική Προστασία, με τη συζήτηση ήδη να έχει περάσει στο επίπεδο για το αν ήταν σωστή η απόφαση Αμανατίδη να «καταργήσει» τη συγκεκριμένη Αντιπεριφέρεια.
Θέση εντεταλμένου συμβούλου με αρμοδιότητα στην Ενέργεια και τους Χρηματοοικονομικούς Μηχανισμούς, αναλαμβάνει ο Ιωάννης Παναγιωτίδης από τα Γρεβενά.
Οι συνεργάτες
Μεγάλη συζήτηση υπάρχει για το ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του Γιώργου Αμανατίδη, οι οποίοι συνεπικουρούν το έργο του, αλλά και αυτό των Αντιπεριφερειαρχών.
Τα φώτα πέφτουν κυρίως στο πρόσωπο του Εκτελεστικού Γραμματέα, με τον νέο Περιφερειάρχη να έχει «φωτογραφίσει» τις προηγούμενες ημέρες το προφίλ του ανθρώπου που θα αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο.
Το μεγάλο προβάδισμα έχει ο Μηχανικός και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Γιώργος Τζίτζικας, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό ρόλο στο Γιώργο Αμανατίδη θα έχουν άνθρωποι οι οποίοι στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του σε αυτήν την εκλογική μάχη, ενώ φαίνεται πως θα αξιοποιηθούν και άτομα που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό του αλλά δεν εκλέχθηκαν.
Ένα άλλο παζλ το οποίο καλείται να λύσει ο Περιφερειάρχης, είναι τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης τα οποία θα φέρει κοντά στην περιφερειακή αρχή, ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια ως Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ και πιστεύει πως έχουν τις δυνατότητες να φέρουν εις πέρας το σχέδιό του για τη Δυτική Μακεδονία.