Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο νόμου που ξεπουλά λιγνιτικές μονάδες και λιγνιτωρυχεία σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Σύνταγμα, την ώρα που το «κατάπτυστο», όπως χαρακτηρίστηκε νομοθέτημα συζητούνταν μέσα στη Βουλή και όδευσε στη συνέχεια προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό που κατέστησαν σαφές εργαζόμενοι και τοπικοί φορείς ήταν ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινά και δεν πρόκειται να παραδώσουν τα κλειδιά στους ιδιώτες», ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Τελικώς το νομοσχέδιο ξεπουλήματος έγινε νόμος του κράτους, με 151 «ναι» και 124 όχι. Θετική ψήφο στο νομοσχέδιο ταφόπλακα για ΔΕΗ και Δυτική Μακεδονία έδωσαν οι 4 κυβερνητικοί βουλευτές από την Κοζάνη και από ένας της Φλώρινας, της Καστοριάς και των Γρεβενών.
Με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που πραγματοποιεί 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί συγκέντρωση στα γραφεία της ομοσπονδίας στη Μάρνης και στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή. Στο κέντρο της Αθήνας η πορεία συναντήθηκε με τις πορείες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των συνταξιούχων, ενώθηκαν σε μία και όλοι μαζί πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή. Λιγνιτωρύχοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης άδειασαν έξω από την εθνική αντιπροσωπεία συμβολικά τσουβάλια με λιγνίτη. Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε στη συμβολική κίνηση λέγοντας: «Σήμερα έξω από την εθνική αντιπροσωπεία συνάδελφοι λιγνιτωρύχοι έφεραν ένα μικρό δείγμα από το εθνικό καύσιμο για να τους δείξουν, να τους υπενθυμίσουν ότι ο λιγνίτης, αυτό το εθνικό καύσιμο ανήκει στην εθνική αντιπροσωπεία και όχι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αν δεν μπορούν, δεν αντέχουν να κρατήσουν τον λιγνίτη και τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, τότε το μόνο που έχουν είναι να παραιτηθούν». Στη συνέχεια ο Γιώργος Αδαμίδης πρόσθεσε:
«Άλλωστε αυτοί έλεγαν πριν από τέσσερα χρόνια ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εθνικό έγκλημα. Όσο εθνικό έγκλημα κ. Τσίπρα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, άλλο τόσο και περισσότερο από το 2014 είναι εθνικό έγκλημα και σήμερα. Γιατί αυτό το αποικιοκρατικό και χειρουργικού τύπου νομοσχέδιο χαρίζει τον πλούτο της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα». Για την ψηφοφορία που θα ξεκινούσε λίγο αργότερα μέσα στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, σημείωσε σε υψηλούς τόνους:
«Έξω από την εθνική αντιπροσωπεία στην ιστορική πλατεία Συντάγματος έχουμε να σας πούμε ότι μπορεί να βρεθούνε εκείνοι οι πρόθυμοι που θα καταφέρουν να κερδίσουν αυτή τη μάχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τους διαβεβαιώνουμε όμως ότι θα χάσουν τον πόλεμο με την κοινωνία. Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν ούτε μία σπιθαμή από τον πλούτο της χώρας. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, όλοι αυτοί που θέλουν να «επενδύσουν». Καμία λιγνιτική μονάδα στο βορά, καμία λιγνιτική μονάδα στο νότο δεν θα δουλεύει για λογαριασμό των ιδιωτών. Είναι απόφαση των τοπικών κοινωνιών είναι απόφαση των εργαζομένων.
Μετά από εδώ ο αγώνας στην ουσία ξεκινάει σήμερα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Αυτοί που πρέπει να μείνουν και να δώσουν τον αγώνα αξίζουν πολύ περισσότερο από αυτούς που θα λιγοψυχήσουν. Δεν πρέπει να λείπει κανείς απ’ αυτόν τον αγώνα. Και επειδή θα μεταφερθεί αύριο στο δ.σ. της ΔΕΗ, στη γενική συνέλευση των μετόχων θα πρέπει να γνωρίζει ένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Μαζί του βρίσκονται άλλοι 5 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ. Οι δύο είναι μαζί μας, ο Νίκος Φωτόπουλος και ο Παντελής Καραλευτέρης. Έχουνε δηλώσει ότι θα παρανομήσουν, δεν θα ψηφίσουν. Κι’ αυτό καλούμε να το κάνει και ο πρόεδρος της εταιρίας, θυμίζοντάς τον ότι ο Νίκος Ξανθόπουλος πήγε απέναντι στα κελεύσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να ξεπουλήσουν συναδέλφους τους, να ξεπουλήσουν την εταιρία που τους τάισε κι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Και αν δεν αντέχουν η παραίτηση γι’ αυτούς είναι ηρωική πράξη. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα και στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Καλό μας αγώνα».
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, σημείωσε ότι «κι’ αυτόν τον αγώνα θα τον κερδίσουμε όπως και το 2014 για τη Μικρή ΔΕΗ». Χαρακτήρισε «κατάπτυστο το νομοσχέδιο και θα το αποτρέψουμε», υπογραμμίζοντας «να είστε βέβαιοι ότι εκεί πάνω (σ.σ. στη Δυτική Μακεδονία) δεν θα επιτρέψουμε να έρθει κανένας ιδιώτης». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Σάββας Ζαμανίδης, κάλεσε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή «να αποσύρει το νομοσχέδιο» και τους βουλευτές «να μην το ψηφίσουν».