Στην κουζίνα του «Armyra» στην Ιερισσό της Χαλκιδικής βρέθηκαν οι Chef Νίκος Κιψίδης και Σοφία Ουργαντζίδου, όπου συμπράττοντας τις μαγειρικές τους «δυνάμεις» με αυτές του ιδιοκτήτη του καταστήματος, παρουσίασαν ένα μενού θαλασσινής ποντιακής κουζίνας.
Οι Chef Νίκος Κιψίδης και Σοφία Ουργαντζίδου ήταν καλεσμένοι του kouzina.gr και μαγείρεψαν για Πολωνούς τουρίστες, μεταξύ των οποίων ήταν ένας Δήμαρχος και κάποιοι κληρικοί.
Μέσω της μαγειρικής, πέρα από το εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα, οι Chef παρουσίασαν ένα ιστορικό δρώμενο. Μίλησαν και ενημέρωσαν τους Πολωνούς τουρίστες για την ιστορία του Πόντου, αλλά και τον μαγειρικό πλούτο του.
Στο Μενού Degustation ή αλλιώς Μενού Γευσιγνωσίας «μπλέχτηκε» με έναν καταπληκτικό τρόπο η Ποντιακή κουζίνα με στοιχεία από Ασία και Ευρώπη.
Για καλωσόρισμα προσφέρθηκε γλυκό, γιατί έτσι ξεκινούσαν οι Πόντιοι τα γεύματά τους, με γαβουρεμένα καρύδια με κρέμα από μαστίχα.
Στο πιάτο που ακολούθησε προσφέρθηκε περέκ με στίπα (τουρσί) από λάχανο, κρέμα από πασκιτάν και γαρίδα κροκέτα, όπου όλα τα στοιχεία ήταν τοποθετημένα πάνω σε ένα είδος τάκος.
Για να ισορροπήσει το κάψιμο από το τάκος, προσφέρθηκε τσαχλαμά.
Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι δοκίμασαν κροκέτα χαμψοπίλαφο με μαγιονέζα, πάστα φασολιού και ακολούθως σφαίρα τανωμένον σουρβά.
Το κυρίως πιάτο περιελάμβανε πεζουκλού τανέας, μπαρμπούνι κροκέτα και σιρόπι από παντζάρι.
Το μενού έκλεισε με πουρμά με παγωτό πασκιτάν, τζελ σύκο και κρέμα από μαστίχα.
Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα καταπληκτικό μενού κι έμαθαν παράλληλα για την ιστορία του Πόντου, την οποία αγνοούσαν, αλλά και οι Chef απέδειξαν ότι η παράδοση μπορεί να «δώσει» καταπληκτικά πιάτα στο σήμερα.