Τη διαβεβαίωση ότι δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος από το μόνιμο προσωπικό του ορυχείου Αμυνταίου- λόγω της παύσης των εργασιών στο ορυχείο μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ορυχείο στις 10 Ιουνίου, έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στους εργαζόμενους του ορυχείου Αμυνταίου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού γίνουν σε άλλα ορυχεία «θα γίνουν με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια».
Ξεκινώντας την ομιλία του στο εστιατόριο του ορυχείου Αμυνταίου ο Μ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί από όλη αυτή την περιπέτεια δεν είχαμε κανένα ατύχημα, γιατί πρώτα απ όλα εκείνο που μετράει είναι ο άνθρωπος και από αυτή την άποψη να δώσω συγχαρητήρια και στην ιεραρχία του ορυχείου και σε όλα τα στελέχη αλλά και σε όλους σας, διότι αντιμετωπίσατε ένα φαινόμενο που είναι πρωτοφανές σε έκταση. Το αντιμετωπίσατε με ψυχραιμία, με οργάνωση, με επαγγελματισμό. Δεύτερον θέλω να σάς συγχαρώ και να σάς ευχαριστήσω, διότι από την ώρα που διαπιστώθηκε ότι πρόκειται να γίνει ζημιά- άσχετα αν δεν ήταν κατορθωτό να αποφευχθεί η έκταση της ζημίας- όλοι μαζί δουλεύοντας συντεταγμένα, διασώσατε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και γενικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό του ορυχείου στέκεται στο ύψος που πρέπει να στέκεται ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ».
Διαβεβαίωσε ειδικότερα τους εργαζόμενους ότι «θα εξακολουθήσετε να είσαστε πολύτιμο κομμάτι του προσωπικού της ΔΕΗ και αυτοί που θα μείνετε αλλά και αυτοί που θα μετακινηθείτε σε άλλες μονάδες θα προσθέσετε αξία στην επιχείρηση. Σαν τέτοιους ακριβώς σάς βλέπει η επιχείρηση και η διοίκηση. Η εμπειρία που έχετε αποκτήσει, η γνώση σας και ο επαγγελματισμός σας θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Η επιχείρηση σάς έχει ανάγκη», διότι όπως επισήμανε υπάρχουν σε άλλα ορυχεία μηχανήματα που κάθονται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
Το εργασιακό σας μέλλον, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «είναι πλήρως διασφαλισμένο και οι όποιες μετακινήσεις γίνουν, θα γίνουν με τέτοιο τρόπο- εχθές είχαμε μια σύσκεψη με την ιεραρχία του ορυχείου και τη γενική διευθύντρια ορυχείων, ώστε να γίνει με τον πιο αντικειμενικό τρόπο, και βέβαια παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Θέλω να έχετε εμπιστοσύνη. Από αυτή τη δοκιμασία θα δοκιμαστούμε όλοι- ξεκινώντας από εμένα μέχρι όλα τα στελέχη- θα είναι μια διαδικασία αντικειμενική, μια διαδικασία που θα ξεκινά και θα καταλήγει στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της επιχείρησης. Δεν χρειαζόσαστε διαμεσολαβητές. Δεν πρέπει να ενεργοποιούμε τίποτε άλλο παρά μονάχα τα δικαιώματά μας σαν εργαζόμενοι, με πίστη, με εμπιστοσύνη στις διαδικασίες και στα στελέχη της επιχείρησης και πάντα θα υπάρχει επίβλεψη για το αν γίνονται τα πράγματα όπως πρέπει να γίνουν».
Ανέφερε επίσης ότι άκουσε με χαρά του χθες βράδυ από τον διευθυντή του ορυχείου Οδυσσέα Σούλη ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού θα απασχοληθεί στο ίδιο το ορυχείο, λέγοντας: «Αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα, και για το ίδιο το ορυχείο αλλά και για την αξιοποίηση του προσωπικού, διότι τις δυνατότητες και τις γνώσεις του προσωπικού της ΔΕΗ δεν το έχουν το προσωπικό του εργολάβου.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε δε ότι αμέσως μετά επρόκειτο να έχει σύσκεψη με συνδικαλιστικά στελέχη για να ακούσει σκέψεις και προτάσεις για τα κριτήρια που πρέπει να ισχύσουν για τις μετακινήσεις.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εργαζόμενου στο ορυχείο η γενική διευθύντρια ορυχείων, Όλγα Κουρίδου, τόνισε ότι δεν μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος που διαμένει από το Κλειδί και πάνω (προς τη Φλώρινα) και ότι δεν θα γίνουν μεταθέσεις προσωπικού αλλά αποσπάσεις, ώστε να μπορούν να επανέλθουν στις θέσεις τους όταν χρειαστεί.
Για αξιοποίηση του προσωπικού του ορυχείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κρατήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους, δεν θα αφήσει το συνδικαλιστικό κίνημα να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ζημία που υπέστη το ορυχείο, λέγοντας ότι «έχουν γραφτεί πολλά, η ζημία είναι σημαντική, έχει κόστος. Όμως θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι είναι διαχειρίσιμη».
Σημείωσε επίσης ότι τις αιτίες τις διερευνά επιτροπή η οποία συστήθηκε «από άξιους επιστήμονες και στελέχη της επιχείρησης» , τονίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να διερευνηθούν τα αίτια σε βάθος – δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης ή οτιδήποτε άλλο. Γιατί έχω πει πολλές φορές, ιδιαίτερα σε ένα τόσο δύσκολο αντικείμενο, η γνώση προέρχεται ύστερα από ζημίες, το θέμα όμως αυτές τις ζημίες να μην τις πληρώνουν ανθρώπινες ζωές» κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στο τέλος θα βγούμε σοφότεροι για τη δουλειά μας».