Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κολοκύθι γλυκό κουταλιού

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κολοκύθι γλυκό κουταλιού

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email






 

Η κολοκύθα τρώγεται αλμυρή, γλυκιά, σε πουρέ, σε πίτα, σε σούπα, ψητή, ακόμα και σε βραστό. 

 

Από τις πιο γλυκές ιδέες είναι να την κάνουμε γλυκό του κουταλιού, ένα πεντανόστιμο γλυκό, υγιεινό για τους λάτρεις των γλυκών του κουταλιού….. και αφού το κολοκύθι είναι στην εποχή του ας το κάνουμε!

mageireyontas-me-tin-areti

Υλικά:

  • 2 κιλά κολοκύθα καθαρισμένη
  • 2,5 κιλά ζάχαρη
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 2 ξυλαράκια κανέλα
  • 2-3 βανίλιες
  • 2 κουτάλες γλυκόζη
  • Λίγα αμύγδαλα ολόκληρα καθαρισμένα (προαιρετικά)
  • Χυμό από 2-3 λεμόνια

Για το ασβεστόνερο:

  • 3 κουταλιές ασβέστη
  • 4 λίτρα νερό

Εκτέλεση:

Ακουμπάμε την κολοκύθα σε μια σταθερή βάση. Αφού την κόψουμε στη μέση και την καθαρίσουμε από τα σπόρια της, την κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε, κατόπιν, από κάθε φέτα με ένα κοφτερό μαχαίρι τον εξωτερικό, σκληρό φλοιό της. Αν έχουμε αρίδα την κάνουμε σπιράλ αν δεν έχουμε κόβουμε την σάρκα της σε κομματάκια περίπου 2 – 3 εκατοστά. Λιώνουμε τον ασβέστη μέσα στο νερό και τον αφήνουμε μισή ωρίτσα να καθαρίσει η θολούρα από το ανακάτεμα. Παίρνουμε το καθαρό νερό και βάζουμε σε μια λεκανίτσα την κολοκύθα με το καθαρό ασβεστόνερο για 3 ώρες. Μετά τις 3 ώρες ξεπλένουμε με πολλά νερά την κολοκύθα και την ζεματάμε 3 φορές σε μπόλικο νερό και την σουρώνουμε.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τα κομμάτια από όλες τις πλευρές έτσι ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί καλύτερα.

2

 

Στην συνέχεια βάζουμε πάλι την κολοκύθα στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Κλείνουμε την φωτιά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μια νύχτα. Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν τα υγρά της κολοκύθας.

Την επόμενη ημέρα, βράζουμε ξανά προσθέτοντας τα ξύλα κανέλας. Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό ρίχνουμε τις βανίλιες,  την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.

3

Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε την κουζίνα, ρίχνουμε τα ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει.

Μοιράζουμε την κολοκύθα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού.

4

Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Καλή μας όρεξη !!

5

Tips :

  1. Σε περίπτωση που δεν φτάσει το σιρόπι να καλύψει τα βάζα, βράζετε 2 ποτήρια νερό, 1 ζάχαρη και ½ κουτάλα γλυκόζη και τα συμπληρώνετε εφόσον κρυώσει το σιρόπι.
  2. Ως μυρωδικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 φύλλα αμπαρόριζας και να την αφαιρέσετε πριν τοποθετήσετε το γλυκό στα βάζα.

 Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email[email protected]

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team