Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Νηστισίμα τσουρέκια

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Νηστισίμα τσουρέκια

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email




subscribe!





Δεν έχουν βούτυρο, αυγά και γάλα και όμως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα τσουρέκια που έχουμε συνηθίσει!

Μία πανεύκολη συνταγή για νηστίσιμα τσουρέκια, αφράτα και νόστιμα που όταν την δοκιμάσετε θα την φτιάχνετε όλο τον χρόνο!

Υλικά :

Προζύμι :

  • 3 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 240 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι

Ζύμη :

  • 500 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 240 γρ. ηλιέλαιο
  • 3 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κακουλέ
  • 1/4 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1250 γρ.. αλεύρι για τσουρέκι

Διακόσμηση :

  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2-3 κουτ. σούπας νερό
  • Αμύγδαλα φιλέ και σουσάμι

 

Η αρχική συνταγή είναι της κυρίας Ελεάνας Στριμενέα.

Εκτέλεση :

Τα υλικά όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Στύβουμε τα πορτοκάλια.

Σε λεκάνη βάζουμε τον χυμό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μαχλέπι – κακουλέ, τη μαστίχα, το ξύσμα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε μέσα στην λεκάνη το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το λάδι και το αλεύρι

και ζυμώνουμε πάντα από κάτω προς τα επάνω

μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη η οποία ξεκολλάει από τα χέρια μας. (αν το ζυμώσετε στο μίξερ, αφήστε το να ζυμώσει 10 λεπτά σε μέτρια σκάλα).

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα την λεκάνη και την βάζουμε σε ένα δωμάτιο που έχουμε φροντίσει να είναι ζεστό. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.

Την δουλεύουμε στα χέρια μας βουτώντας τα σε λίγο λάδι αν χρειαστεί

Κόβουμε ίσα κομμάτια ζύμης,

πλάθουμε, τα κάνουμε κορδόνια,

και πλέκουμε τα τσουρέκια.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα δίνουμε πάλι χρόνο να φουσκώσουν.

Σε ένα μπολάκι αραιώνουμε το μέλι με το νερό και τα αλείφουμε.

Τα στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 180ο C για 25-30 λεπτά.

Καλή επιτυχία !

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          email:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

 

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Με τα μάτια του 5ου: Στην χρονομηχανή: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 1821: «Συνέντευξη με τον επιζήσαντα Ζήση Χατζημάτη από την Έξοδο του Μεσολογγίου»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ό,τι ονειρεύτηκαν οι μικροί μας δημοσιογράφοι-να παρακολουθήσουν από κοντά τις μεγάλες στιγμές της Επανάστασης και να συνομιλήσουν με ...