Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Από τις αγαπημένες μου συνταγές αυτή η μηλόπιτα!

Η τριμμένη ζύμη ψήνεται και θυμίζει μπισκότο. Ο συνδυασμός μήλου, κανέλας, άχνης και ψημένου μπισκότου ενθουσιάζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να περιμένετε κρυώσει για να την απολαύσετε!

Υλικά :

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 550 γρ. αλεύρι γ.οχ.
  • 1 μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο νερό (αν χρειαστεί)

Γέμιση :

  • 4-5 μήλα (κατά προτίμηση κόκκινα)
  • 2-3 κουτ. σούπας κανέλα
  • 250 γρ. ζάχαρη

Σερβίρισμα :

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό

να το απορροφήσει το μείγμα, τις βανίλιες και το αλάτι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας το αλεύρι

μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το νερό για να μαζευτούν τα τυχόν «ψίχουλα» της ζύμης που θα δημιουργηθούν.

Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο (περίπου τα 2/3 της ζύμης) από το άλλο. Τα τυλίγουμε χωριστά με μεμβράνη,

το μεγαλύτερο το τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγο να σφίξει και το μικρότερο στην κατάψυξη για να μπορέσουμε αργότερα να το τρίψουμε με τον τρίφτη.

Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο στρόγγυλο ταψάκι διαμέτρου 30εκ, βάζουμε την μεγαλύτερη ζύμη που είχαμε τοποθετήσει στο ψυγείο και την δουλεύουμε με τα χέρια μας, στρώνοντας την ισομερή στο ταψί και ελαφρώς να καλύπτει τα πλαϊνά.

Ετοιμάζουμε την γέμιση : Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα τρίβουμε σε ένα μπολ

και προσθέτουμε την ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την γέμιση και την στρώνουμε.

Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι που βάλαμε στην κατάψυξη. Θέλουμε να είναι σκληρό όχι παγωμένο ώστε να το τρίψουμε με τον τρίφτη πάνω από την γέμιση.

Η τριμμένη ζύμη πρέπει να καλύψει όλη τη γέμιση

Ψήνουμε για 60 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

Την βγάζουμε , την αφήνουμε να κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη

και κανέλα (προαιρετικά) και σερβίρουμε!

 

  • Αν δεν θέλουμε την μηλόπιτα να την σερβίρουμε σε πιατέλα, απλά βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι.
  • Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο καρύδι ή και σταφίδες.

 

Καλή επιτυχία !

 

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team