Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λικέρ Καρύδι

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λικέρ Καρύδι

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στο σπίτι μας υπάρχει πάντα λικέρ καρύδι που είναι από τα αγαπημένα μου! Αρχοντικό λικέρ με φίνα γεύση και άρωμα, φτιάχνεται πολύ εύκολα στα μέσα του Μαΐου και απολαμβάνεται όλο τον χρόνο!

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι υπομονή να ωριμάσει, η οποία όμως θα ανταμειφθεί με αυτό το τέλειο λικέρ που σερβίρεται άνετα πριν ή και μετά από ένα γεύμα!

 

Υλικά :

 

  • 20 καρύδια φρέσκα πράσινα
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 900 – 1.000 ml λευκό κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 8-10 καρφάκια γαρύφαλλο

 

 

Εκτέλεση :

 

Διαλέγουμε τρυφερά, πράσινα καρυδάκια πριν αρχίσουν να σκληρύνουν και να παίρνει την γνωστή του μορφή το κέλυφος.

Ιδανική εποχή είναι στα μέσα του Μαΐου, ανάλογα βέβαια και την περιοχή.

Πλένουμε πολύ καλά τα καρυδάκια, απομακρύνουμε τυχόν σκουπιδάκια

και τα σκουπίζουμε με μία πετσέτα. Φοράμε οπωσδήποτε γάντια, γιατί ο χυμός τους βάφει και δεν βγαίνει με τίποτα! Κόβουμε στην μέση κάθε καρυδάκι, η εικόνα του εσωτερικό του πρέπει να είναι όπως δείχνει η φωτογραφία.

Τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς

Προσθέτουμε το ποτό ,

την ζάχαρη,

την κανέλα

και τα καρφάκια γαρύφαλλου.

Κλείνουμε καλά το καπάκι και το  αναδεύουμε.

Τοποθετούμε το  βάζο σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος για 40 ημέρες το λιγότερο.

Κατά διαστήματα ελέγχουμε αν έλιωσε η ζάχαρη, αναδεύοντας το βάζο.  Το χρώμα του γίνεται σκούρο μέρα με την ημέρα. Αν δεν λιώσει η ζάχαρη στις 40 ημέρες, το αφήνουμε όσες ημέρες χρειαστεί.

Μόλις είναι έτοιμο, ανοίγουμε το βάζο και το σουρώνουμε σε τουλπάνι ή σε διπλωμένο τούλι το λικέρ.

Αφαιρούμε τα καρυδάκια που είναι πλέον εντελώς μαύρα και το ξανά σουρώνουμε αρκετές φορές ακόμη (3-4) να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα και να μείνει μόνο το ποτό. Αποθηκεύουμε το λικέρ σε γυάλινες καράφες και το απολαμβάνουμε με ένα πάγο στο ποτήρι!

Στην υγειά σας!!!!

 

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες της συνταγής το έφτιαξα σε μεγάλη ποσότητα μια και είναι από τα ιδανικά λικέρ που μπορούμε να προσφέρουμε σαν δώρο!

   

Καλή επιτυχία !

 

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team