Στη διαβεβαίωση πως ο προγραμματισμός των έργων του Φυσικού Αερίου εξελίσσεται ομαλά και στη Δ. Μακεδονία, με βάση τον προγραμματισμό της και ότι θα υλοποιηθεί στους χρόνους που προβλέπεται, προχώρησε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Π» και τον Αντώνη Πουγαρίδη, Μάριος Τσάκας, Διευθύνοντας Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή και την έγκριση του 10ετούς προγράμματος του ΔΕΣΦΑ για ό,τι επηρεάζει και τη Δυτική Μακεδονία, αναφορικά με τη δημιουργία δικτύων και τα διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Αντιπολίτευση, ο κ. Τσάκας απάντησε και ξεκαθάρισε: «Η έγκριση του δεκαετούς προγράμματος του ΔΕΣΦΑ, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει ότι ο προγραμματισμός μας εξελίσσεται απολύτως ομαλά και ό,τι έχουμε υποσχεθεί, στους χρόνους που το έχουμε υποσχεθεί, θα πραγματοποιηθεί».
Μάλιστα, το κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΔΑ σημειώνει ότι: «Κανονικά, θα δημιουργηθούν οι έξοδοι από τον ΤΑP στις θέσεις Περδίκκα και Ποριά. Κανονικά θα τροφοδοτηθεί από τα δίκτυα και όχι από τη σκέψη που υπήρχε για μεταφερόμενο φυσικό αέριο – μια σκέψη που είχε καταθέσει η ΔΕΣΦΑ στην προσπάθεια να βρει μια οικονομικότερη λύση. Η ΡΑΕ εισάκουσε τις δικές μας και άλλων φορέων παραινέσεις και τα έργα θα υλοποιηθούν κανονικά από τις εξόδους του TAP, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως το είχαμε σχεδιάζει από την πρώτη στιγμή».
Διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες», λέει χαρακτηριστικά: «Είχα παρακολουθήσει και εγώ, λόγω της ενεργοποίησής μας στην περιοχή, κομμάτια από τη συζήτηση που είχε γίνει στο περιφερειακό συμβούλιο , αυτό που έχω να πω είναι ότι άλλη μια φορά οι λεγόμενες «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν, το έργο προχωράει κανονικότατα. Όλοι οι φορείς έχουν συνεργασία, ΔΕΔΑ, περιφέρεια, δήμοι, ΔΕΣΦΑ, ΡΑΕ, υπουργείο, συνεχίζουμε απαρέγκλιτα το έργο μας και όσοι επένδυαν στην αποτυχία του έργου, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο. Μια σκέψη που κατέθεσε ο ΔΕΣΦΑ – που καλώς την κατέθεσε γιατί δεν είναι κακό να προτείνει εναλλακτικά σενάρια – έγινε σημαία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν φόβο στους πολίτες και το τελευταίο που χρειάζονται σήμερα οι πολίτες είναι να φοβούνται για το ενεργειακό τους μέλλον. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα, η Δυτική Μακεδονία θα τροφοδοτηθεί κανονικά από τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ”.
Πως εξελίσσεται η διαδικασία
Η ΡΑΕ δέχθηκε τη μεταφορά προς το μέλλον, για τη δημιουργία των εξόδων, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει βάση του παλιού χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε τα τέλη του ’22 ή αρχές του ’23 αλλά αυτή η καθυστέρηση δεν δημιουργεί πρόβλημα στο έργο της ΔΕΔΑ, απάντησε σχετικά ο κ. Τσάκας, προσθέτοντας ότι: «Θα ακολουθήσουν αναλυτικές συζητήσεις υπό τη ΡΑΕ και με τον ΔΕΣΦΑ για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην έλευση του φυσικού αερίου σε Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Άργος Ορεστικό και σε όλες τις πόλεις που έχουμε δεσμευτεί».
«Δύο δίκτυα θα καλύψουν όλη την περιοχή, προς βορρά και νότο, αλλά και πιθανές βιομηχανικές επενδύσεις»
Ερωτηθείς για το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο, που δημιουργεί έναν αγωγό που θα πάει στη Φλώρινα και θα καταλήξει και προς τα Νότια του Ν. Κοζάνης, τροφοδοτώντας και το ΣΗΘΥΑ του πρώην ΑΗΣ Καρδιάς, ο κ. Τσάκας απάντησε:
«Για εμάς για την ευρύτερη περιοχή, ο Περδίκκας είναι αφετηρία και δεν είναι κατάληξη. Γιατί από τον Περδίκκα διασυνδεόμαστε με τον TAP. Οπότε από τον Περδίκκα ξεκινούν δύο δίκτυα: Το ένα που πάει Φλώρινα και το δεύτερο που θα καλύψει κωμοπόλεις και εν δυνάμει νέες βιομηχανικές περιοχές πέριξ της Πτολεμαΐδας – Δήμου Εορδαίας – Κοζάνης κ.λπ. (Περδίκκα, Κρόκος, Μαυροδέντρι και διάφορες άλλες κωμοπόλεις) αλλά και τις υπό ανάπτυξη βιομηχανικές περιοχές στην περιοχή αυτή».
Τόνισε δε, ότι η τροφοδοσία όλων αυτών των περιοχών θα γίνει από τον TAP στον Περδίκκα και έχει προβλεφθεί η υποστήριξη και τέτοιων μεγάλων επενδύσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην περιοχή: «Όλα βαίνουν βάση του αρχικού προγράμματος. Τρίτο σε σειρά έναρξης είναι η επέκταση προς τις κωμοπόλεις κάτω από τον Περδίκκα. Αυτό θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, ώστε όλη η περιοχή να καλυφθεί ενεργειακά από τα δίκτυα του φυσικού αερίου», κατέληξε.
Για το Φ/Α στον Περδίκκα: «Ήταν οι πάντες ενήμεροι»
Για το έργο φυσικού αερίου στην περιοχή, ο κ. Τσάκας απάντησε αναφορικά με τον Περδίκκα και πως οι πάντες ήταν ενήμεροι, όταν ρωτήθηκε για την ένταση αλλά και τον διάλογο που αναπτύχθηκε με φορείς, κατοίκους και τον δήμαρχο, λέγοντας σχετικά:
«Η ΔΕΔΑ όπως είχαμε επανειλημμένα τόνισε, το δίκτυό για τη Φλώρινα θα ξεκίναγε από τον Περδίκκα, όπου και είναι η σύνδεσή μας με τον ΤΑΡ. Διέρχεται μέσα από το χωριό του Περδίκκα. Από όλα αυτά που ακούστηκαν περί μη ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής, δεν θέλω να επεκταθώ αλλά θα σταθώ στο ό,τι οι πάντες ήταν ενήμεροι. Είχαν κατατεθεί όλα τα σχέδια και ό,τι απαιτείται για την ανάπτυξη των αγωγών, και σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδα δήμων. Αλλά, δεν θέλω να επεκταθώ. Είναι κάτι νέο και είναι λογικό κάποιοι να μην γνώριζαν λεπτομέρειες, αλλά επ ουδενί δεν αποδέχομαι τις ενστάσεις ότι έγινε ένα έργο εν κρυπτώ. Άπαντες γνώριζαν».
Για το έργο της επέκτασης, ο κ. Τσάκας προσέθεσε, ότι «θα καλύψουμε και το χωριό του Περδίκκα , οπότε για εμάς είναι άσχετο αν ξεκινάει από εκεί ο αγωγός. Και από εκεί να μην ξεκίναγε, πάλι το συγκεκριμένο χωριό είναι στη στόχευση της εταιρείας μας να το καλύψουμε. Προχωράμε αταλάντευτα και σε αυτό το κομμάτι και θεωρούμε ότι με τη συζήτηση και τη συνεννόηση που υπάρχει, για πράγματα που δεν γνωρίζουν, θα τους γίνουν γνωστά. Αλλά είχε ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται».
Για τα αιτήματα των κατοίκων ο Δ.Σ της ΔΕΔΑ απάντησε: «Η διαφορά των έργων της ΔΕΔΑ με άλλα έργα που έγιναν στη Β. Ελλάδα, τη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να δοθούν ανταποδοτικά γιατί προκαλούν επιβάρυνση στην περιοχή. Τα έργα της ΔΕΔΑ δεν προκαλούν επιβάρυνση στην περιοχή , το αντίθετο, προκαλούν διευκόλυνση στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα μας υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Παρότι είναι ένα έργο βοήθειας και όχι επιβάρυνσης, εμείς στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και τους κατοίκους του Περδίκκα και των άλλων περιοχών. Στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια, αφού εκεί είναι τα δίκτυά μας. Κατανοούμε ότι πρέπει να στηριχθούν οι συνάνθρωποί μας που ζουν σε ακριτικές περιοχές».
Τέλος, ερωτηθείς αν η τροφοδοσία όλων των παραπάνω δικτύων που θα φέρουν το καύσιμο στις παραπάνω περιοχές, και για το αν αυτή θα γίνει από τον TAP ή από το εθνικό δίκτυο, ο κ. Τσάκας τοποθετήθηκε ως εξής: «Αρχικά, ο σχεδιασμός για να ξεκινήσουμε, αφορά εξόδους από τον TAP. Όταν κατασκευαστεί ο αγωγός που ετοιμάζει ο ΔΕΣΦΑ και εμείς φυσικά τον καλοδεχόμαστε, αν δημιουργηθούν έξοδοι που συνδέονται με το εθνικό δίκτυο, εμάς δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα να καταργηθεί η έξοδος από τον TAP και να συνδεθεί με το εθνικό σύστημα. Οι υποδομές θα έχουν ήδη αναπτυχθεί, οπότε θα αλλάξει απλά η πηγή τροφοδοσίας. Αυτό θα το αποφασίσει η ΡΑΕ αφού ολοκληρωθεί ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ».