Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μιχάλη Πιτένη, Δημοσιογράφο – Συγγραφέα.
Ο Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας αρκετών βιβλίων, αναδεικνύει το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της περιοχής, προσπαθώντας να περάσει στη νέα γενιά διδάγματα. «η περιοχή μας έχει πολύ ενδιαφέρουσα ταυτότητα και δεν έχει καταφέρει να την αναδείξει, γιατί πολλές φορές στεκόμαστε στο ελάσσων και χάνουμε το μείζων», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τα διαφορετικά πλεονεκτήματα της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, μιλώντας για την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων των δύο περιοχών, για κοινό όφελος, στο πρίσμα «μια πόλη δύο κέντρα».
Ερωτηθείς για τις προοπτικές της περιοχής, αναφέρθηκε στην ανάγκη η περιοχή να δημιουργήσει το δικό της μύθο, βασισμένη στο παρελθόν της και τονίζοντας πως: «Ο κόσμος αρέσκεται να ακολουθεί μύθους. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα μύθο για την περιοχή ώστε να του δώσεις ένα δέλεαρ ώστε να έρθει να τον δει».
Η περιοχή στο παρελθόν είχε σπουδαίους πολιτικούς αλλά και επιχειρηματίες με αντίκρισμα (φέρνοντας το παράδειγμα του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου κ.α.). «Τις προσωπικότητες τις δημιουργούν πολλές φορές οι συνθήκες και η εποχή», τόνισε με νόημα.
Κάνοντας μια σύνδεση με το τότε και το τώρα και σχολιάζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε πως στις πρόσφατες εκλογές μας δεν υπήρχε μια σοβαρή και ξεκάθαρη πρόταση, μια πρόταση που δεν την είδαμε στις εθνικές εκλογές, τόνισε, λέγοντας: «Αν χαράξουμε μια πορεία και συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπηδήσουν και κάποιες προσωπικότητες που θα βγουν πιο μπροστά».
Κληθείς να σχολιάσει γιατί στην περιοχή δεν κατάφερε κανείς περιφερειάρχης να επανεκλεγεί, ο κ. Πιτένης σημείωσε με έμφαση πως το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας είναι πως φαίνεται ότι αναζητάει πάντα ένα σωτήρα.
Έφερε το παράδειγμα του Γ. Κασαπίδη που βγήκε πανηγυρικά την περασμένη τετραετία, αλλά έχοντας background βουλευτή δεν είχε εμπειρία στη διοίκηση, αλλά και άλλων περιφερειακών διοικήσεων. «Εύχομαι ο σημερινός να μπορέσει να το διαψεύσει αυτό. Δεν προδικάζουμε, αλλά το ερώτημα είναι ότι δεν φταίει η οποιαδήποτε περιφερειακή αρχή που εκλέγεται αλλά φταίμε και εμείς οι πολίτες για τον τρόπο που τους εκλέγουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, την κατάσταση στα κόμματα, στις πολιτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη και τους συσχετισμούς σήμερα.
Μίλησε για την αγάπη του στο αθλητικό ρεπορτάζ, από όπου και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία και πως «παντρεύτηκε» με τη μετέπειτα λογοτεχνική του πορεία, ξεκινώντας να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και τονίζοντας πως οι αθλητικογράφοι ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένοι, καθώς ο αθλητισμός ήταν πολύ σημαντικό κοινωνικό γεγονός.
Τέλος, ερωτηθείς πως ένας κάτοικος της περιοχής παράγει λογοτεχνικό έργο από την επαρχία, μακριά από τη λογοτεχνική «πιάτσα», απάντησε πως για τον ίδιο είναι μια πράξη λογικής, καθώς για την ανάγκη της συγγραφής χρειάζεται απομόνωση και χρόνος, χρόνος που στην Κοζάνη είναι άπλετος για τη δημιουργία των έργων του και έχοντας την ηρεμία που χρειάζεται. Τέλος, αναφέρθηκε στις δημόσιες σχέσεις που ο ίδιος δεν επέλεξε να κάνει, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια συμμετέχοντας πιο ενεργά, καταλήγοντας πως είχε την ευκαιρία να πάει στην Αθήνα, ωστόσο δεν το έπραξε και δεν το μετανιώνει.