Η ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη λόγω ανταγωνισμού, υποχρεώνει τη ΔΕΗ να συνεχίσει και το 2017 σε χαμηλά επίπεδα την εξόρυξη λιγνίτη και τα περιοριστικά μέτρα μείωσης των μεταβλητών αποδοχών των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, από την Πτολεμαΐδα όπου βρέθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ στην περιοχή μας και την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Πτολεμαΐδα ανέφερε ότι: «Ο λιγνίτης βάλλεται πανταχόθεν. Θα έχετε δει τις μονάδες μας να μην λειτουργούν όπως παλιότερα, αυτό είναι για λόγους αγοράς. Δυστυχώς, με την πτώση των τιμών του Φυσικού Αερίου σε συνδυασμό με το ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κάποια χαρακτηριστικά των λιγνιτικών μονάδων, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε προσφορές συνυπολογίζοντας και το κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας από τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα».
Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε μάλιστα ότι «έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά η λιγνιτική παραγωγή στη χώρα μας. Πέρσι ήμαστε στις 19,5TWh (τεραβατόρες) και είχε θεωρηθεί ιστορικό χαμηλό. Το 2016 θα κλείσουμε κάτω από 15TWh. Λίγο περισσότερο, γύρω στις 16-16,6 TWh ελπίζουμε ότι θα παράξουμε το 2017».
Ερωτηθείς μάλιστα από τον «e-ptolemeos.gr» για το εάν θα συνεχιστούν και το 2017 τα περιοριστικά μέτρα στη μισθοδοσία του προσωπικού (υπερωρίες) στους ΑΗΣ και στη βάρδια με το κλείσιμο των ορυχείων στις αργίες, ημιαργίες και Κυριακές, απάντησε τα εξής: «Το να μειώνονται κάποια μεταβλητά στοιχεία της εταιρείας, το να μη χρειαζόμαστε υπερωρίες ή Κυριακές σε μια προσπάθεια γενικότερου νοικοκυρέματος που γίνεται από όλη την ιεραρχία μας σ’ αυτό τον τομέα, αυτό δεν εξαρτάται από την παραγωγή του λιγνίτη αλλά από τον τρόπο άσκησης διοίκησης, και αυτό θα συνεχιστεί. Άλλωστε αν αυξηθεί- όπως ευχόμαστε, η λιγνιτική παραγωγή, καλύτερα να κάνουμε προσλήψεις παρά να κάνουμε υπερωρίες και να δουλεύουμε Κυριακές τα ίδια άτομα. Καταλαβαίνεται ότι και με τις 16 ή 16,5 τεραβατώρες πάλι δεν θα είναι ικανοποιητικός ο βαθμός εκμετάλλευσης των μονάδων μας και η εξορυκτική δραστηριότητα θα είναι σχετικά μειωμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.»
“Δεν χωράνε παιχνιδάκια και πείσματα”
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε μάλιστα ότι από αυτή την άποψη «όλοι πρέπει να προστατέψουμε το λιγνίτη», στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στο Δήμο Εορδαίας που αντιδρά στο γκρέμισμα βιομηχανικών κτηρίων της ΔΕΗ.
Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «αναφέρομαι σε κάποια φαινόμενα που όλους πρέπει να μάς προβληματίσουν και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, όπως είναι η στάση ορισμένων τοπικών αρχόντων στο γκρέμισμα, στην εκμετάλλευση του Κυρίου Πεδίου, λιγνιτικών κοιτασμάτων που είναι κάτω από το βιομηχανικό συγκρότημα το οποίο το έχουμε εγκαταλείψει. Δεν αναφέρομαι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο οποίος δεν γκρεμίζεται και μάλιστα στα πλαίσια της μελέτης που θα γίνει για τη δημιουργία του Βιομηχανικού πάρκου και του Μουσείου βιομηχανικής κληρονομιάς στην περιοχή θα παίξει το ρόλο του. Αναφέρομαι όμως στα άλλα κτήρια που δεν έχουν κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και των οποίων η κατεδάφιση εμποδίζεται εντελώς αναίτια. Δεν μπορεί ένα κοίτασμα που είναι το καλύτερο κοίτασμα της περιοχής με σχέση εκμετάλλευσης 1 προς 1,5 και 1 προς 1 να μην μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, να υπάρχουν καθυστερήσεις και να υποχρεωνόμαστε να εκμεταλλευόμαστε κοιτάσματα ακόμα και με 14 προς 1.
Θα ήθελα με την ευκαιρία της παρουσίας μου στην Πτολεμαΐδα να κάνω έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους παράγοντες να συμπεριφερθούν πραγματικά σαν υπεύθυνοι παράγοντες. Εδώ δεν χωράνε παιχνιδάκια, ούτε πείσματα, είναι πολύ σοβαρά τα θέματα για την περιοχή και την εθνική οικονομία.»