Βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει την απεξάρτηση της οικονομίας από το «ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη» το νέο ΕΣΕΚ το οποίο κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Ενέργειας.
Οι λόγοι που καθιστούν την απολιγνιτοποίηση επιτακτική ανάγκη είναι και περιβαλλοντικοί λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αλλά και οικονομικοί λόγω της αυξητικής πορείας των τιμών εκπομπών ρύπων, αναφέρει το νέο ΕΣΕΚ, με τη μετάβαση να θεωρείται εφικτή λόγω του ισχυρού δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτει η Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελούν τον βασικό εθνικό ενεργειακό μας πόρο στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος.
Η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα.
«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη θέρμανση των περιοχών απολιγνιτοποίησης, η οποία προβλέπεται να συνεχισθεί με άλλα μέσα όπως τηλεθέρμανση με συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κατάλληλες για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής κ.λπ..
Σε ότι έχει να κάνει με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η τελευταία μονάδα που θα τεθεί εκτός συστήματος είναι η Πτολεμαΐδα το 2028, αν και να σημειωθεί πως ουκ ολίγες φορές έχει ειπωθεί ως ημερομηνία απόσυρσης το 2026.
Το νέο ΕΣΕΚ θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στις 11π.μ.