Στα πλαίσια της διαχείρισης και προστασίας των λιμνών Πετρών και Χειμαδίτιδας του Δήμου Αμυνταίου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε πρόταση υλοποίησης έργου, στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των καλαμιώνων με φυσικό τρόπο. Ως φυσικός τρόπος νοείται η ύπαρξη βουβαλιών στην περιοχή. Τα βουβάλια υπήρχαν στην περιοχή πριν από 60 χρόνια, αλλά έκτοτε δεν αποτελούν ζωική επιλογή των κτηνοτρόφων.
Οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Πετρών είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000, ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη κι έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η ανάπτυξη των καλαμιώνων μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για την ύπαρξη των λιμνών, καθώς, όσο αναπτύσσονται, καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη έκταση, φτάνοντας σταδιακά στην αποστράγγιση των λιμνών. Έτσι, μειώνεται ο αριθμός των ψαριών, επηρεάζοντας την διαβίωση των πουλιών, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μεγάλη ανισορροπία στο οικοσύστημα. Τα βουβάλια θεωρούνται η ιδανική λύση για των περιορισμό των καλαμιώνων, καθώς τρέφονται με αυτά, ανοίγουν διαδρόμους ανάμεσά τους επιτρέποντας στα ψάρια να εναποθέσουν τα αυγά τους και να αυξηθεί ο πληθυσμός τους κι ακολούθως δίνοντας περισσότερη τροφή για τα πουλιά
Στην πρόταση του ΠΕΠ, που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κι έλαβε την έγκριση για την υλοποίησή της, θα διατεθούν 180.750€ για την διαχείριση καλαμιώνα στη λίμνη Χειμαδίτιδα και 179.240€ για την διαχείριση καλαμιώνα στη λίμνη Πετρών. Η πρόταση αφορά τη διαχείριση ενός κοπαδιού βουβαλιών, αλλά και την επιστημονική παρακολούθηση, γιατί θα πρέπει να ερευνηθεί ο αριθμός των βουβαλιών που θα πρέπει να ενταχθεί στο οικοσύστημα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να το καταστρέψει, αλλά και να παρακολουθηθούν οι περιβαλλοντικές παράμετροι. Επίσης, το όλο έργο και η ύπαρξη βουβαλιών στην περιοχή, θα λάβει την ανάλογη δημοσιότητα με σκοπό την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Κασαπίδης στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, τόνισε για το εν λόγω έργο ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή και τη χώρα, καθώς ο φυσικός τρόπος διαχείρισης των οικοσυστημάτων τυγχάνει της αποδοχής των αρμόδιων αρχών της Ε.Ε. και μάλιστα είναι στο πνεύμα της εποχής που προωθεί η Ε.Ε., στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος . Επίσης, θα επιδιωχθεί αυτή η παρέμβαση να αναδειχθεί σε πανεπιστήμια της χώρας μας και της Ευρώπης, για να γνωρίζουν ότι εδώ στη Δυτική Μακεδονία γίνεται αυτός ο φυσικός τρόπος διαχείρισης και να γίνει ένα μάθημα προς διδασκαλία στους φοιτητές και σε άλλους ερευνητές που ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα. Εκτός από τους περιβαλλοντικούς σκοπούς του έργου, θα επιδιωχθεί η ανάλογη επιχειρηματική ανάπτυξη από κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και η τουριστική τους αξιοποίηση ως attraction.
Πριν από κάποια χρόνια είχε γίνει μια παρόμοια δράση στη λίμνη των Πρεσπών, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες κτηνοτρόφους της περιοχής.
Μαρία Κοτζακόλιου