Τη διαπίστωση πως η Δυτική Μακεδονία έχει στη διάθεσή της σημαντικούς πόρους για την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, πρέπει να τρέξει όμως με γοργούς ρυθμούς ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ το επόμενο διάστημα, έκανε η Εδαφική Επιτροπή του ΔΑΜ η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα το πρωί στην Κοζάνη, παρουσία του επικεφαλής της DG REGIO για Ελλάδα και Κύπρο, Κάρστεν Ράσμουσεν και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδα Καλλίρη.
Ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε πως η Δυτική Μακεδονία έχει στη διάθεσή της 566εκ. ευρώ μέχρι το 2026 και θέλοντας να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόνισε με έμφαση πως πρέπει να απορροφά 21 ευρώ ανά δευτερόλεπτο και 616.000 ευρώ την ημέρα ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ: «Δε θέλουμε να επιστραφούν χρήματα στην Ε.Ε., θέλουμε να τα αξιοποιήσει μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση. Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά άκουσα και σήμερα πως έχουν ανοίξει τα προγράμματα και ξεκινάει η απορρόφηση των κονδυλίων».
Λίγο νωρίτερα ο Πελοπίδας Καλλίρης, είχε κάνει εκτενή αναφορά στην εξειδίκευση του προγράμματος και την ένταξη έργων- δράσεων που καλύπτουν το 35% του συνόλου, ενώ επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή ελέγχονται κάποιες βιώσιμες επενδύσεις και «θα προβούμε σε ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα».
Ο κ. Καλλίρης αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων, ενώ τόνισε πως υπάρχουν 105εκ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις και 91εκ. για μικρομεσσαίες, πάντα με το καθεστώς των ειδικών ενισχύσεων που ισχύει για τη Δυτική Μακεδονία.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στην πρόταση η οποία έχει κατατεθεί για το μη αποκλεισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων που θα καταθέτουν επενδυτικά σχέδια έως 100.000 ευρώ, κάτι το οποίο εξετάζεται σοβαρά με τη δέσμευση 50εκ. ευρώ από το πρόγραμμα, τα 31 εκ των οποίων θα είναι για τη Δυτική Μακεδονία.
Ράσμουσεν και Καλλίρης στάθηκαν στο ρόλο της επιτροπής για τη η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων, οι οποίοι καταθέτουν τις προτάσεις τους ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν και να πάρουν προτεραιότητα όσες δείχνουν ότι είναι ώριμες και απαραίτητες σχετικά με το νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, το οποίο στρέφεται στις νέες πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας πως η προσπάθεια των τελευταίων ετών πλέον δημοσιοποιείται με την περιοχή να μη μένει πίσω στις εξελίξεις:
«Τρέξαμε πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή πλέον είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε τα κονδύλια τα οποία εξασφαλίσαμε».
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής θέτοντας τα δικά τους ζητήματα, ώστε η επιτροπή να λειτουργεί συλλογικά και να ακούγονται όλοι οι συμμετέχοντες, ενώ πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε για τις οργανωμένες Βιομηχανικές περιοχές και το κατά πόσο αυτές θα είναι άμεσα έτοιμες για να υποδεχτούν επιχειρήσεις.