Παραδόθηκε επισήμως ο ανακαινισμένος 3ος όροφος του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης, με την τελετή του αγιασμού που τελέστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, υπό τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο. Και ενώ από κτηριακής άποψης όλα είναι έτοιμα και οι υπηρεσίες του Εφετείου επανήλθαν και λειτουργούν στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο, η καθυστέρηση των μέτρων ασφάλειας στο δικαστικό μέγαρο είναι ανησυχητική, καθώς αν το κτήριο ήταν θωρακισμένο, ίσως να μην συνέβαινε και ο εμπρησμός της 22ας Σεπτεμβρίου 2016.
Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία των δικαστικών και αστυνομικών Αρχών, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης Βασίλη Τσιώτσια, δικαστικών υπαλλήλων και του δικηγορικού κόσμου. Αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο διάστημα μετά τον εμπρησμό, για το ποιος και με ποιο τρόπο θα προχωρούσε στις απαιτούμενες επισκευές, όπου σημειώθηκε μια καθυστέρηση, στη συνέχεια οι εργασίες αποκατάστασης «έτρεξαν» πολύ γρήγορα και ολοκληρώθηκαν σε ένα μήνα. Παράλληλα ξηλώθηκε ο αμίαντος του 3ου ορόφου που υπήρχε στην οροφή και στο δάπεδο του δικαστικού μεγάρου, ενώ τέθηκε επί τάπητος το θέμα της απομάκρυνσης του αμιάντου από ολόκληρο το κτήριο της Θέμιδας.
Μεταξύ των εργασιών που έγιναν περιλαμβάνονται η ανακατασκευή του δαπέδου και της οροφής, καινούργια ηλεκτρολογική εγκατάσταση με νέες καλωδιώσεις, καινούργιοι πίνακες και φωτιστικά. Αντικαταστάθηκαν κάποια κουφώματα που είχαν καεί και ορισμένα καλοριφέρ που καταστράφηκαν. Τέλος έγινε ελαιοχρωματισμός όλων των γραφείων και του διαδρόμου. Προηγουμένως είχε καθαριστεί ο 3ος όροφος από τον αμίαντο, από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία μετέφερε με ασφάλεια το επικίνδυνο υλικό στο εξωτερικό. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 150.000 ευρώ, αλλά με την έκπτωση του 51% που έδωσε ο ανάδοχος, το κόστος περιορίστηκε στις 57.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Μετά τον αγιασμό ακολούθησε συνάντηση των δικαστικών Αρχών, του περιφερειάρχη και του μητροπολίτη, στο γραφείο του προέδρου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας του δικαστικού μεγάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνέδραμε με μελέτη που εκπόνησε για την πυρανίχνευση και πυρασφάλεια του δικαστικού μεγάρου. Αυτή την μελέτη την παρέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να συμπληρώσει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και εξοπλισμού που απαιτείται, με βάση την εμπειρία που διαθέτει από μεγάλα δικαστικά μέγαρα. Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργήθηκε κατέστη άγονος και ετοιμάζεται νέος. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γραμματείας του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιο Ταγάρα, «η μελέτη είναι έτοιμη και βρισκόμαστε στη διαδικασία των προσφορών και παραγγελίας του απαιτούμενου εξοπλισμού για την ασφάλεια του δικαστικού μεγάρου». Είπε επίσης ότι «προχωρά η διαδικασία ανασύστασης των καμένων δικογραφιών». Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 35 με 40 δικογραφίες κάηκαν ολοσχερώς, αλλά για τις περισσότερες υπάρχουν αντίγραφα στα δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ είναι ελάχιστες αυτές που δεν βρίσκονται αντίγραφα. Για το λόγο αυτό, το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας θα εκδώσει ανακοίνωση προς τους δικηγόρους της περιοχής, ώστε όσοι χειρίστηκαν σχετικές υποθέσεις και διαθέτουν αντίγραφα να τα προσκομίσουν και να συμπληρωθούν οι καταστραφείσες από την πυρκαγιά δικογραφίες. Οι «μισοκαμένες» δικογραφίες αριθμούν αρκετές εκατοντάδες, αλλά η ανασύστασή τους είναι ευκολότερη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, δώρισε στις δικαστικές Αρχές μία εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας, για να κοσμεί το δικαστικό μέγαρο Κοζάνης.