Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Πολιτική > Λαϊκή Συσπείρωση Δήμος Κοζάνης: «Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για το γεγονός ότι πάγωσε τα δημοτικά τέλη» – «Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν αφαιμαχθεί»

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμος Κοζάνης: «Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για το γεγονός ότι πάγωσε τα δημοτικά τέλη» – «Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν αφαιμαχθεί»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Για πολιτική που οδηγεί τα νοικοκυριά της Κοζάνης να πληρώνουν για κάθε βήμα, αφού πρώτα έχουν αφαιμαχθεί από την κρατική φορολογία κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κοζάνης, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος. Η παράταξη κάνει λόγο για «πανηγυρισμούς» της δημοτικής αρχής που παγώνει τα δημοτικά τέλη, τη στιγμή που πληρώνουν για ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, ωδείο, αθλητισμό, στάθμευση κ.ο.κ., κάτι που πλήττει τον προϋπολογισμό τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

«Ολοκληρώθηκε με το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση για τα τέλη – φόρους, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης. Η συζήτηση ανέδειξε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου με πακτωλό κεφαλαίων και κινήτρων και τα στερεί απο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η χρηματοδότηση από το κράτος την περίοδο της προηγούμενης κρίσης μειώθηκε περίπου 60%, μια κατάσταση που δεν άλλαξε ούτε με την αναιμική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων πολύ περισσότερο σήμερα που βιώνουμε την νέα καπιταλιστική κρίση. Αυτήν την πολιτική που μετέτρεψε τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, που οδηγεί σε εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με λαϊκές ανάγκες στήριξαν και στηρίζουν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις. Όλοι έβλεπαν στις αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση (Καποδίστριας, Καλικράτης, Κλεισθενης ) ευκαιρίες και σήμερα «κλαίγονται» για τα στενά οικονομικά και τον ασφυκτικό κορσέ του κράτους που δεν δίνει τη δυνατότητα να «αυτοδιοικήσουν».

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά της Κοζάνης να πληρώνουν για κάθε βήμα που κάνουν, αφού πρώτα έχουν αφαιμαχθεί από την φορολογία του κεντρικού κράτους. Πληρώνουν για τον ηλεκτροφωτισμό και τη καθαριότητα, πληρώνουν για τον παιδικό σταθμό, για το ωδείο, για τις αθλητικές  εγκαταστάσεις, για την ελεγχόμενη στάθμευση κ.α. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι το εισόδημα των εργατικών – λαϊκών  νοικοκυριών δέχεται νέο πλήγμα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της απολιγνιτοποίησης η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για το γεγονός ότι «πάγωσε» τα δημοτικά τέλη.

Με μια καλύτερη ανάγνωση οι μεγάλοι κερδισμένοι  από αυτό το πάγωμα των τελών είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις (Σούπερ Μάρκετ, βιομηχανίες) αφού με το διαχωρισμό των βοηθητικών χώρων κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων, ο συντελεστής των βοηθητικών χώρων είναι μειωμένος. Αυτο θα έχει σαν συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Κοζάνης να κερδίσει περίπου μισό ευρώ το μήνα, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολλούς βοηθητικούς χώρους (Αποθήκες, πάρκινγκ κ.α) θα δουν τα τέλη τους να μειώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Την στιγμή που τα μονοπώλια και οι μεγάλες επιχειρήσεις στηρίζονται ποικιλοτρόπως έρχεται η δημοτική αρχή να τους κάνει ένα ακόμα δώρο. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να συνδεθεί και  με τα προνόμια που προωθούνται για πιο φιλικο περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ελλησπόντου εντάσσονται σε ενιαίο συντελεστή με τον υπόλοιπο δήμο και χάνουν και τα ψίχουλα από τη μείωση του συντελεστή των βοηθητικών χώρων και ανάλογα την περίπτωση θα δουν αυξήσεις.  Αυτό είναι το πάγωμα των δημοτικών τελών που πανηγυρίζει η δημοτική αρχή .Τα 180.000 ευρώ  επιπλέον που θα μπουν στα ταμεία του Δήμου από τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών και οι αυξήσεις σε Υψηλάντη και Ελλησποντο θα πάνε στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για το τεχνικό πρόγραμμα αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως η έλλειψη αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μετά από βροχή να αναγκάζονται να κουβαλάν τα προιόντα τους στα χέρια, πλημμυρισμένοι δρόμοι, γεμάτα νεκροταφεία που είναι ένα μέρος των προβλημάτων που αναδείχτηκαν. Τα έργα που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα δεν αφορούν ούτε ένα μικρό ποσοστό των αναγκών που υπάρχουν και είναι μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού για σύγχρονα σχολεία, προστασία από σεισμούς – πλημμύρες- πυρκαγιές, έργα άρδευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, οδοποιία κ.α. Την ίδια στιγμή που υποδομές καταρρέουν η δημοτική αρχή σχεδιάζει μέγαρα μουσικής με σκοπό να αποπροσανατολίσει από αυτήν την άθλια κατάσταση.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα και καλούν το λαό να αγωνιστεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

«Ένας χρόνος μετά…η πανδημία και οι προκλήσεις του Φθινοπώρου» – Γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοινώθηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα με covid 19. Η Κυβέρνηση προέβη αποφασιστικά  στο lockdown ...